Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Votul de indiferenta

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Dupa toate probabilitatile, momentul electoral de duminica nu va beneficia de o participare semnificativa a publicului. Chiar daca nimeni nu se astepta la o efuziune democratica, puteam macar spera ca primul scrutin europarlamentar din istoria Romaniei va suscita mai mult interes. Nici referendumul convocat de presedinte nu a reusit sa mobilizeze prea mult electoratul, daca e sa acordam credit sondajelor de opinie.

    Decalajul foarte mare intre cifrele sondajelor si prezenta la urne in ziua votului a caracterizat si referendumul din primavara. Si atunci, probabil si acum, unii respondenti tind sa declare ca vor participa la vot, desi nu intentioneaza sa o faca - exista o tendinta de a te declara, in fata operatorului, mai constiincios decit esti in realitate. Si atunci, ca si acum, unii cetateni care chiar ar vrea sa voteze gasesc in ultimul moment activitati private mai importante decit exercitarea publica a drepturilor democratice. Si atunci, ca si acum (daca ne referim strict la referendum), dezechilibrul mare intre cele doua tabere nu ii stimuleaza sa iasa la vot nici pe "majoritari", nici pe "minoritari". Iar miza referendumului de duminica nu este nici pe departe la fel de spectaculoasa precum cea din aprilie. Daca viitorul politic al lui Traian Basescu nu a reusit sa mobilizeze nici macar jumatate dintre cetatenii cu drept de vot, s-ar putea ca uninominalul sa nu intereseze nici macar un sfert din electorat.

    Pentru viitorii europarlamentari, toata aceasta succesiune de evenimente a fost extrem de nefericita. Era mai bine ca alegerile sa aiba loc la inceputul verii sau chiar in primavara, mai aproape de momentul aderarii. Opinia publica parea interesata si chiar implicata, iar unele institutii mass media incepusera sa acorde spatii consistente mecanismelor Uniunii. Perspectiva unui mandat  mai indelungat, de doi ani, i-ar fi putut stimula sa candideze si pe unii oameni politici care, acum, au declinat politicos ofertele propriilor partide. Campania ar fi fost mai vie, mai colorata si mai europeana, iar electoratul ar fi putut face mai usor diferenta intre candidatii care chiar stiu ce se intimpla la Bruxelles si Strasbourg si cei care cu greu ar promova un examen introductiv la disciplina "Constructie europeana". 

    Totusi, tabloul nu este chiar atit de cenusiu. Cele mai multe dintre partidele semnificative au plasat pe locuri eligibile oameni politici care ar putea da randament in forul legislativ comunitar. Media de virsta pare suficient de scazuta pentru a putea spera ca alesii isi vor construi scenarii de cariera politica avind in centru Parlamentul European. Cel mai probabil, unii dintre tineri vor dori sa se intoarca la Bucuresti, pentru ca marele joc se desfasoara, totusi, la nivel national. Dar o astfel de circulatie, sesizabila in viitorul nu foarte indepartat, va fi chiar benefica, daca ei vor reusi sa transfere in plan intern bunele practici din legislativul comunitar. Pina atunci, insa, raminem cu regretul ca personajele pozitive ale actualei campanii n-au fost suficient puse in valoare nici de propriile partide (si de vina nu este doar principiul listei), nici de formatul programelor electorale ale televiziunilor. Exista si exceptii - nu vor fi nominalizate aici - , respectiv candidati despre care am reusit sa aflam in ce valori cred, in ce domenii sint competenti, ce politici sustin si cum intentioneaza sa ne reprezinte. Ei ar fi meritat o legitimitate sporita, iar aceia dintre noi care sintem interesati de Uniunea Europeana am fi meritat un ragaz pina la a face cunostinta, la modul direct, cu unul dintre principalii determinanti ai "deficitului democratic".

    Trecind la capitolul referendum, situatia este complicata de faptul ca (previzibila) indiferenta a opiniei publice ar putea fi interpretata de adversarii presedintelui si ai sistemului propus de el - cele doua multimi nu coincid - drept un vot de neincredere in proiectul prezidential. Insa un "vot de indiferenta" sau un "vot de ignoranta" nu este acelasi lucru cu unul de neincredere. In plus, exista riscul sa fie minimalizata si diferenta - mai mult ca sigur, categorica - intre scorurile inregistrate de cele doua optiuni. Partidele parlamentare ar trebui sa respecte acest verdict, sa-i faca pe plac presedintelui si sa inchida astfel, cel putin pentru o vreme, dosarul reformei sistemului electoral. Altfel, nu ar fi exclus ca seful statului sa ne invite la un nou referendum, cu ocazia alegerilor locale.

    Succesul sau esecul politic si moral al acestui referendum nu trebuie cuantificat pornind de la cifra prezentei la urne, ci de la intuitiile fiecaruia dintre noi cu privire la gradul de informare a populatiei, in ansamblul ei. Sondajele de opinie ne dau indicatii clare in acest sens, dar poate ca romanii vor ajunge in viitor sa cunoasca mai bine un procedeu pe care, in prealabil, l-au aprobat. Asa cum stim, democratia este un sistem politic generos si rabdator.             


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri