anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Vreme racoroasa la Helsinki

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

  La ora la care scriu aceste rinduri nu este cunoscut deznodamintul intilnirii la virf UE - Rusia, desfasurata vineri la Helsinki. Cu siguranta ca nu va putea fi incheiat un nou acord de parteneriat, din cauza opozitiei Poloniei, stat care denunta embargoul impus de Moscova asupra importurilor de carne din Polonia. In sine, esecul nu are consecinte grave, pentru ca acordul aflat actualmente in vigoare se prelungeste automat, insa a fost ratat momentul favorabil pentru un nou impuls in relatiile reciproce. Pe de alta parte, ar fi fost chiar surprinzator ca, intr-un context atit de tensionat, sa se reuseasca un pas decisiv inainte.
  Ramine doar speranta ca intilnirea sa conduca la progrese in domenii mai putin problematice, ceea ce ar putea salva cite ceva din orgoliul participantilor. S-a nimerit ca summit-ul de la Helsinki sa aiba loc intr-un moment cu totul nefericit. Acum citeva saptamini, tot in Finlanda, Putin si liderii UE "au convenit sa nu se inteleaga" asupra cooperarii in domeniul energiei. Din multe puncte de vedere, intilnirea de la Lahti a fost una de rau augur pentru cea de vineri, de la Helsinki. Ar fi trebuit ca presedintelui Putin sa i se spuna limpede ca membrii UE vor fi solidari cu Polonia in contenciosul sau comercial cu Rusia. Dar, din diverse motive, anumiti lideri din clubul "celor mari" n-au facut decit sa transmita, probabil involuntar, mesajul ca ar fi dispusi sa sacrifice solidaritatea europeana in schimbul unor aranjamente bilaterale avantajoase cu Rusia. Germania, Franta si Italia par a-si fi rezolvat pe cont propriu problemele referitoare la aprovizionarea cu gaze naturale si la pretul acestora. Intre timp, sub rezerva anonimatului si cu jumatate de gura, unii diplomati ai "vechii Europe" denunta atitudinea poloneza ca fiind imatura sau chiar "ne-europeana".
  Si cum presedintele si multi dintre membrii guvernului polonez au suscitat destule antipatii la Berlin, la Paris si la sediul bruxellez al Uniunii, cel mai usor este sa arati cu degetul inspre Polonia. Daca la asta mai adaugam faptul ca, din punct de vedere ideologic, orientarea cabinetului de la Varsovia este prea conservatoare - dupa standardele comunitare -, avem un vinovat de-a dreptul ideal.     
  Insa si Uniunii, in ansamblu, ii revine o cota-parte din responsabilitatea esecului. Dupa summit-ul de la Lahti, presedintele Putin ar fi trebuit sa afle ca amenintarea cu un embargo general asupra carnii provenite din Uniune nu poate fi tolerata. Ca este vorba de un bluf, au recunoscut-o chiar unii demnitari de la Kremlin. Insa Comisia Europeana s-a  manifestat cu o surprinzatoare indulgenta - e vorba doar de o retorica menita sa extinda marja de negociere a Moscovei, spunea unul dintre comisari. N-am mai fi asistat la piesa comica din aceste zile, in care autoritatile ruse, devenite brusc preocupate de riscul pestei porcine cu care Romania si Bulgaria se pregatesc sa imbolnaveasca Uniunea, pun stavile la hotare. Dupa cum se stie, UE exclude de piata sa interna carnea de porc provenita din cele doua tari si va mentine acest embargo si dupa 1 ianuarie. Si tot dupa cum se stie, Romania si Bulgaria nici macar nu prea exporta carne inspre UE. 
  Ar fi fost nevoie de solidaritate in interiorul UE, ceea ce e foarte greu de obtinut in conditiile in care Poloniei si altor tari din Est (in viitor, si Romaniei) li s-au  rezervat bilete la clasa a II-a. Lipsita de consideratia celor mari, Polonia a procedat cum a crezut ea mai bine - adica intr-un mod "ne-european" si eficient. Guvernul de la Varsovia a creat, totodata, un extrem de util precedent politico-diplomatic. Miine ar putea fi rindul Letoniei, poimiine, cine stie?, al Romaniei. 
  Nici in competitia de imagine Uniunea nu sta prea bine. Presedintele Comisiei, Durao Barroso, nu-si poate depasi atributiile inscrise in fisa postului. A polemiza cu Vladimir Putin nu este, evident, o solutie. Esecul de la Lahti si (probabil) esecul sau semi-esecul de la Helsinki ar trebui analizate de liderii statelor-membre, singurii in masura sa-l avertizeze politic pe omologul lor rus. Nu il pot intreba, nici macar retoric, daca nu cumva unii baieti rai din serviciile secrete au avut de a face cu otravirea lui Litvinenko, sau daca nu cumva unii capi ai Politiei trag chiulul in investigarea asasinatului caruia i-a cazut victima Anna Politkovskaia. Insa, in chestiuni care tin de esenta relatiilor bilaterale UE-Rusia, cum este cea comerciala si cum va deveni, curind, cea energetica, prea multa timiditate strica. Altfel, cetatenii "vechii Europe" vor sfirsi prin a crede ca de vina pentru deteriorarea acestei relatii sint acele state foste comuniste care manifesta, asa cum se exprima un inalt oficial de la Kremlin,  o "ostilitate istorica" fata de Rusia.


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Jurnalism în cheia „clarităţii morale”

  Alexandru LĂZESCU

  Jurnalism în cheia „clarităţii morale”

  Jurnalismul nu poate fi niciodată matematic obiectiv, însă el ar trebui să fie, cel puţin în teorie, relativ nepărtinitor, să permită dezbaterea şi să găzduiască puncte de vedere diferite; nu şi în noua viziune radicală de stânga care câştigă teren în Occident, pentru care „adevărul propriu” trebuie să primeze.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Scaunele şi câinele Celsius

  Nichita DANILOV

  Scaunele şi câinele Celsius

  Am ascultat cu glasurile stinse sunetele de chitară, am ascultat şi recitalurile. Am aplaudat. Apoi ne-am sculat de pe scaunele noastre, ne-am salutat de la distanţă, şi am plecat spre bârlogurile noastre risipite prin diferite colţuri ale oraşului. Ajunşi acasă, ne-am întins în pat, scrutând tavanul. Dar atât patul, cât şi tavanul semănau cu piaţa unde avusese loc recitatul. Şi atunci ne-am întrebat: la ce bună arta în vremea pandemiei?

  Generații de drepturi, starea democrației și noile conflicte

  Sorin CUCERAI

  Generații de drepturi, starea democrației și noile conflicte

  În societate lucrurile stau cam la fel ca în zona politică - excepția semnificativă fiind societatea urbană (mai ales din urbanul mare), care tinde să susțină din ce în ce mai puternic drepturile din a treia generație. De aici și respingerea masivă în urban a partidelor tradiționale (PSD și PNL), percepute ca rămase în urmă, când nu de-a dreptul retrograde (cam cum era perceput PCR în urbanul mare în anii '80).

  O critică a criticii

  Dana ȚABREA

  O critică a criticii

  Volumul semnat de Miruna Runcan, Teatrul în diorame. Discursul criticii de teatru în comunism. Fluctuantul dezgheţ 1956-1964 (Editura Tracus Arte, 2019) este pentru autoare, critic de teatru, profesor la Facultatea de Teatru şi Televiziune de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, un prilej de reflecţie şi cercetare academică asupra fenomenului criticii de teatru în comunism, de analiză retorico-stilistică a unor fragmente din cronicile timpului, ceea ce-i permite să formuleze opinii cu privire la structura şi tipologia cronicilor, parte a unei critici a criticii, aspect neglijat de literatura de specialitate.

  pulspulspuls

  Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

  Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

  Să începem cu sfârşitul pe astăzi, stimaţi telespectatori, şi să vă oferim ceva de la Bucale, una bucată postare frumoasă a unui bun amic, abil cunoscător al sforăriilor din partidoi. 

  Caricatura zilei

  Răzbunarea mașinii

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

  Linkuri

  Alte ziare locale

   Intrebarea zilei

   Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.