anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

duminica, 05.07.2020

Zodia conflictului institutional

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

  Anul 2007 a fost unul mediocru, din perspectiva democratizarii tarii noastre. Au fost contrazise asteptarile optimiste ale celor care considerau ca, odata intrata in Uniunea Europeana, Romania va arde etapele si isi va imbunatati rapid coeficientii democratici. Mai degraba pare a se confirma teoria - mai putin influenta si totodata mult mai pesimista - potrivit careia trecerea la un alt tip de conditionalitate impusa de Occident va permite replierea fortelor antireformiste si, totodata, va readuce pe agenda vechile conflicte de interese, marginalizate prin acordul partilor in anii premeregatori aderarii.

  Am avut parte de multe asemenea conflicte - doar aparent noi, pentru ca originile lor trebuie cautate in dinamica politica din anii 2001-2004. Cea mai vizibila si cea mai comentata a fost disputa inter-institutionala, in primul rind datorita incercarii esuate de demitere a presedintelui. Prost gestionat de catre atacatori, momentul a dus la repunerea in discutie a fundamentelor semiprezidentialismului romanesc, intr-o perioada in care electoratul ar fi dorit orice, mai putin reforme institutionale. Presedintele insusi a cazut in capcana unei lecturi facile a scorului la referendumul din primavara, riscind mult in chestiunea votului majoritar si suferind prima mare infringere politica din ultimii sapte ani - a pierdut insa doar o batalie, nu (inca) si razboiul.

  Anul 2007 a reprezentat prima experienta reala de guvernare minoritara, dupa 1989. In ciuda previziunilor pesimiste, s-a mentinut un grad rezonabil de stabilitate politica, echipa primului ministru parind de-a dreptul condamnata sa guverneze pina la finalul mandatului. Vom vedea in curind ce vor spune agentiile de rating in privinta performantei economice, mai ales ca evoluam intr-un climat economic international mult mai defavorabil decit in ultimii trei-patru ani. Deocamdata, succesul obtinut de guvern in privinta bugetului pe 2008 s-ar putea sa marcheze ultima noapte de liniste, inaintea asteptatelor miscari sindicale de anul viitor. In ciuda pacii sociale care a caracterizat ultimele douasprezece luni, este evident ca beneficiile cresterii economice nu se impart in mod echitabil si nu e decit o chestiune de timp pina ce tema va deveni publica.

  Optimistii care se asteptau la valorificarea energiei reformatoare a anilor trecuti in directia unei reinventari a statului au fost contrazisi. Si aici nu este vorba doar de lipsa unei majoritati parlamentare constructive, care sa spuna "Da" guvernului, nu doar sa-i vegheze supravietuirea. Romania are mari probleme in a construi institutii absolut obligatorii, pentru care poseda planuri detaliate elaborate la Bruxelles. Nici o sansa, in aceste conditii, pentru revolutionarea justitiei, pentru reforma administrativ-teritoriala sau pentru despartirea de prejudecatile trecutului in domeniile medico-sanitar sau educational. Munca unor ministri este cu siguranta laudabila, insa - exceptind ipoteza in care PNL ar domina guvernul si dupa alegerile de la anul - ne putem astepta ca in scurt timp totul sa fie luat de la inceput.

  Raminind la membrii guvernului, se poate observa faptul ca presiunea sub care au lucrat a fost, anul acesta, enorma. Au existat atacuri ale presedintelui (mai multe si mai dure decit ale opozitiei), intilniri cu magistratii, scandaluri de presa. Ca entitate, insa, guvernul a fost tratat cu o anume toleranta, mai ales ca din punct de vedere legislativ centrul de greutate s-a deplasat catre parlament.

  Anul 2007 a adus cu el si o rapida epuizare a emotiei pe teme europene. Libertatea de circulatie a fortei de munca pare a fi suscitat cel mai mare interes, in timp ce mult dezbatuta chestiune a incapacitatii Romaniei de a valorifica fondurile europene s-a "stins" catre sfirsitul anului. In fapt, toata lumea isi da seama cit de slab pregatiti pentru aceasta provocare erau atit actorii publici, cit si mediul de afaceri. Din campania pentru europarlamentare si mai ales din cifrele prezentei la vot s-a vazut clar ca temele europene nu au fost inca asumate, partidele preferind - cu citeva exceptii - sa articuleze discursuri conformiste, de inspiratie interna.

  In aceste conditii, europenizarea demersului politic romanesc se anunta mult mai anevoioasa decit in cazul statelor est-europene care au aderat la UE in anul 2004.

  Alegerile din noiembrie au evidentiat o epuizare oarecum explicabila atit a clasei politice, cit si a electoratului. Mai toata lumea tinde sa le trateze ca semnal de avertisment, pentru ca demobilizarea electoratului "partizan" in urma unui scor slab ar putea provoca dezastre la locale. Pe acest fundal au inceput deja replierile, in perspectiva eforturilor din primavara viitoare. Lectia anului 2007, insa, ar trebui mai clar asumata: bravura in bataliile conflictului institutional nu poate suplini absenta adevaratului discurs politic, cel care uneste sute de mii sau milioane de cetateni in jurul intereselor si sperantelor comune.


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Pornind de la o amintire cu Ionuţ Popa

  Nicolae GRECU

  Pornind de la o amintire cu Ionuţ Popa

  Fotbalul nu trebuie să mai suporte umilinţa vasalităţii faţă de vremelnici politruci pe post de suzerani.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Berlin, Normannenstraße, 15 ianuarie 1990 (I)

  Eugen MUNTEANU

  Berlin, Normannenstraße, 15 ianuarie 1990 (I)

  Sunt evenimente sau întâmplări în viaţa fiecăruia dintre noi care ni se imprimă definitiv în memorie datorită semnificaţiei speciale pe care le‑o acordăm. Un asemenea eveniment este, în opinia autorului, cel evocat în rândurile următoare.

  Silueta oraşului

  arh. Ionel OANCEA

  Silueta oraşului

  Prima poveste a oraşului, scrisă în secolele XII-X înainte de Hristos, este despre ideea turnului până la cer construit pentru faimă. 

  Teologie cu linguriţa (IV)

  pr. Constantin STURZU

  Teologie cu linguriţa (IV)

  Statul are datoria de a veghea la sănătatea cetăţenilor, dar şi de a respecta legi precum cea care vorbeşte despre un "mod autonom" în care se organizează cultele. Nici o reglementare a autorităţilor nu poate aduce atingere unor adevăruri de credinţă, decât dacă se încalcă această "autonomie". Ideea că interesul public poate justifica intervenţia statutului în chestiuni de ordin religios nu este nouă. 

  pulspulspuls

  Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

  Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

  Să începem cu sfârşitul pe astăzi, stimaţi telespectatori, şi să vă oferim ceva de la Bucale, una bucată postare frumoasă a unui bun amic, abil cunoscător al sforăriilor din partidoi. 

  Caricatura zilei

  Munca în vremea pandemiei

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

  Linkuri

  Alte ziare locale

   Intrebarea zilei

   Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.