vineri, 24.03.2023
In interviul acordat ziarului nostru, fostul ministru de Externe, Teodor Baconschi, candidat al ARD in Colegiul senatorial 4 (Copou - Dacia) vorbeste despre cum a descoperit Iasul si care ii sunt planurile de campanie.
V-ati familiarizat cu politica locala? Ce diferente ati remarcat intre politica bahluiana si cea damboviteana?
M-am instalat la Iasi, am avut deja numeroase contacte folositoare si am un program de intalniri tot mai dens. Mediul local nu e nici mai bun, nici mai rau decat in oricare alta parte a Romaniei. Exista totusi o diferenta intre stilul de a face politica la Bucuresti si la Iasi. Aici exista mai mult bun simt. Se respecta inca niste reguli de politete si buna crestere. Vad in asta un avantaj al mediului iesean, inspirat de lumea universitara si de marea traditie intelectuala a orasului. Ma doare totusi sa vad multi oameni dezamagiti, desi le inteleg motivele. E nevoie de un nou inceput in politica nationala si locala. De aceea m-am angajat in aceasta batalie, mai ales ca am radacini familiale moldovenesti. Actuala criza politica interna ne poate duce intr-o fundatura din care toata lumea pierde. Fara speranta ca putem regasi binele comun, intram intr-un regres civic si democratic. Nu imi doresc scaderea sperantei ca destinul nostru european e ireversibil.
Candidatura la titlul de Capitala Culturala, o cauza pasionanta
Iasul si-a anuntat neoficial candidatura la titlul de capitala culturala europeana. Cunoscand mediul cultural din Cluj si Timisoara, doi posibili contracandidati, ce sanse acordati Iasului?
Iasiul e deja capitala Moldovei si are datele pentru a candida la titlul de capitala culturala europeana. Infrastructura exista - si e chiar mai bogata decat a Sibiului, care a facut deja, cu succes, un asemenea exercitiu de promovare. Iasiul a zamislit cele mai prestigioase personalitati ale culturii si stiintei romanesti. Dosarul este eligibil, daca organizam un lobby european consecvent, la Bruxelles si in statele-membre influente. Dar si la guvern, care trebuie sa transmita o singura candidatura! Ar putea fi o cauza pasionanta.
V-ati ales o tema principala de campanie? Un subiect care vi se pare important si pe care veti marsa in perioada electorala?
Principala tema de campanie priveste promovarea mult mai agresiva a Iasului pe scena nationala si europeana. In ultimele decenii, Iasul a pierdut in vizibilitate. O poate recastiga, pentru ca merita acest lucru si dispune de resurse insuficient mobilizate. Datorita experientei mele diplomatice, am stabilit contacte care, focalizate pe economia ieseana, ar putea atrage atentia unor investitori majori, capabili sa reporneasca masinaria si sa genereze locuri de munca pentru tinerii absolveti care nu-si gasesc acum locul pe piata locala. Viata iesenilor se poate imbunatati prin conjugarea mai multor factori: fonduri europene, aporturi de capital, sprijinirea IMM-urilor si conectivitate rutiera sau aeriana. In curand se incheie negocierile pentru viitorul buget UE 2014-2020. E vitala Reteaua transeuropeana de transport TEN T (Tg. Mures-Iasi-Ungheni-Chisinau, pe componenta feroviara si rutiera). E foarte important Coridorul IX (Helsinki-Petersburg-Moscova-Kiev-Chisinau-Iasi-Ploiesti-Bucuresti-Alexandroupolis). E obligatoriu sa dezvoltam aeroportul iesean ca hub regional. Exista si perspectiva unui nou Coridor european Marea Baltica-Marea Neagra care ar trebui sa treaca prin Iasi. Dezvoltarea orasului trece si prin politicile de securitate energetica ale UE (privatizarea CET-ului cu Dalkia e deja un bun exemplu de cofinantare).
Mihaela Popa, "o suma de contradictii insolubile"
De ce credeti ca sunteti mai bun decat principalul dumneavoastra contracandidat, Mihaela Popa (USL)?
Fiecare candidat se prezinta prin ce a reusit sau nu sa faca in propria viata publica si profesionala. Am servit interesul national ca diplomat ajuns, prin etape de munca solida, in fruntea diplomatiei romanesti. Mi-am construit de asemenea un profil intelectual justificat prin publicarea a zece carti, dupa sustinerea unui doctorat la Sorbona. Am ales un angajament politic de centru-dreapta, pe care-l ilustrez si prin Fundatia Crestin-Democrata, care lucreaza cu doua importante fundatii politice germane (Adenauer si Hanns-Seidel). Asta sunt, cu aceasta zestre ma prezint in fata iesenilor, alaturi de care visez un Iasi renascut. Doamna Mihaela Popa e intr-o situatie ingrata: aceea de a vesteji masurile economice pe care le-a votat ca parlamentar PDL si de a cere sprijinul unor personalitati iesene - ca domnul Fenechiu sau domnul Adomnitei - pe care i-a criticat foarte dur pana nu demult... Doamna Popa e o suma de contradictii insolubile: cu cateva zile inainte de a vota, de pilda, caderea guvernului Ungureanu, domnia sa nu mai prididea cu laudele la adresa premierului... Ungureanu. Nimeni nu poate spune ce gandeste azi si ce va gandi maine, in ce valori crede sau in ce proiecte va ramane angajata peste 48 de ore.
Veti merge in campanie si in mahalale Iasului?
Voi merge in toate cartierele colegiului, pentru a-i asculta pe cetateni si pentru a vorbi cu cat mai multi alegatori. E o munca frumoasa, careia ma voi dedica total. Stiu ca trendul politic e diferit, insa ma bazez pe discernamantul iesenilor, pe sprijinul tuturor celor care vor un Iasi mai bun, dincolo de factiuni si de rivalitatile locale. Daca voi fi ales, voi apara zilnic interesele Iasului la Parlament cu toate argumentele necesare. Voi veni la Iasi saptamanal, la cabinetul parlamentar, pentru a fi aproape de cetateni si a le prelua solicitarile. E multa treaba de facut. Sunt gata sa o fac serios si consecvent.
"Nu traim intr-o lume ideala"
Cum comentati faptul ca domnii Victor Surdu si Petru Movila desi au picat testul de integritate al Comisiei de Etica si-au pastrat candidaturile pe lista ARD de la Iasi?
Alaturi de multi alti sustinatori ai Aliantei Romania Dreapta, am sprijinit ideea si actiunea Comisiei de integritate ARD. Nu cunosc insa din interior activitatea Comisiei si nici nu pot comenta motivele pentru care conducerea ARD a primit sau respins contestatiile. Nu traim intr-o lume ideala... In ce ma priveste, imi doresc o dreapta ieseana puternica, pentru a echilibra tabloul politic local. Si aici e de lucru...
Riscati un pronostic privind scorul pe care il va obtine ARD la Iasi?
Am incredere in ieseni si in propriile sanse. Sunt convins ca toti oamenii de buna credinta ma vor sustine din toata inima. Voi lucra intens pentru a-i convinge pe cei sceptici si pentru a reda comunitatii increderea in evolutia pozitiva a orasului. Pronia si vointa cetatenilor vor decide ce e mai bine pentru Iasi! Sunt optimist.
Teodor Baconschi a fost ministru al Afacerilor Externe in perioada decembrie 2009 - ianuarie 2012;
Ambasador al Romaniei in Republica Franceza, Principatul de Monaco si Principatul Andorra, (septembrie 2007 - decembrie 2009);
Consilier prezidential la Departamentul Politic, Administratia Prezidentiala (octombrie 2006 - august 2007);
Secretar de Stat pentru Afaceri Globale (ianuarie 2005 - septembrie 2006);
Ambasador al Romaniei in Republica Portugheza (2002 - 2004);
Ambasador al Romaniei pe langa Sfantul Scaun (Vatican) si acreditat, de asemenea, in Republica San Marino si pe langa Suveranul Ordin Militar de Malta (1997-2001);
Anterior intrarii in diplomatie a fost director al Editurii Anastasia, Bucuresti, redactor-sef la „Viata spirituala" (TVR), consilier la Ministerul Culturii si redactor la Editura Institutului Biblic si de Misiune al B.O.R;
Absolvent al Institutul Teologic Universitar, Bucuresti in 1985;
Studii Aprofundate la Université de Paris IV-Sorbonne (1991);
Doctorat in Antropologie religioasa si Istorie comparata a religiilor la Universitatea Paris IV-Sorbonne (1994);
Studii post-doctorale ca Fellow al Colegiului Noua Europa, Bucuresti (1996);
Este membrua filiat la Asociatia Internationala de Studii Patristice (AIEP, Paris), membru fondator al Grupului de Reflectie pentru Innoirea Bisericii (Bucuresti), membru al Colegiului Noua Europa (Bucuresti) si Membru al GDS (Bucuresti).
I-au fost acordate urmatoarele distinctii: Marea Cruce a Ordinului Ecvestru Pius al IX-lea (Sf. Scaun), Mare Ofiter al Ordinului Sfintei Agata /San Marino, Ofiter al Ordinului National „Serviciul Credincios" (Romania), Mare Ofiter al Ordinului „Steaua solidaritatii italiene", Mare Ofiter al Ordinului National pentru Merit (Portugalia).
Este diplomat de cariera si detine gradul diplomatic de Ambasador din anul 2006.
Este nascut la 14 februarie 1963 in Bucuresti. Este casatorit si are doi copii.
Cuvinte cheie:
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Cine sunt oficialii români care îl vor arbitra duminică pe Cristiano Ronaldo
Brokerii se opun plafonării prețurilor RCA. Mulți dintre ei și-ar pierde jobul
Cât trebuie să scoatem din buzunar pentru o masă cu peşte, în post
FOTO Parc superb, de agrement, la Horpaz/Miroslava. Dezbatere publică de la ora 18
E adevărat că e mai scump să publici advertoriale tip adult? (P)
Octogenar mort pe holurile spitalului după ce a fugit din salon
Dieta mediteraneană ar putea reduce cu 24% riscul femeilor de a face boli cardiovasculare
Microbuz cu infirmiere românce, implicat într-un accident în Austria. O femeie a murit
Un avion Tarom a aterizat de urgență la Istanbul după o amenințare cu bombă
Mașină Google Street View, implicată într-un accident în Ovidiu, Constanța
VIDEO Patinaj artistic: Moment în premieră în proba de perechi de la Campionatul Mondial
Monica Niculescu s-a califiicat în optimi la Miami Open, la dublu
Karpaten Turism aduce vacanțele All Inclusive la Iași, la Moldova Center (P)
„Marea prescripţie” loveşte din nou. Jongleriile unui executor ieşean, achitate una după alta
Calendarul consultațiilor oftalmologice la nou-născut și copilul de vârstă mică (P)
Academicienii second-hand. Figuri mai vechi ale politichiei ieşene de acum 20 de ani, la interval
Care sunt cele mai vânate clădiri de locuinţe de pe piaţa premium din Iaşi?
Proiectul de brand al Iaşului, medalie de aur, după ce a concurat cu două firme din Londra
Ce a lăudat primarul Mihai Chirica? Mai nimic bun la juniorii Politehnicii Iaşi
Primul ieşean condamnat pentru că a condus drogat scapă cu cazierul curat și cu dreptul de a conduce
Care este mecanismul din spatele jocurilor de păcănele? Iată ce trebuie să știe pasionații…
O bandă de spărgători de maşini şi-a făcut de cap mai multe luni de zile
Se reia licitaţia pentru documentaţia necesară reabilitării termice a Palatului Administrativ
A început votul în Competiţia Destinaţia Anului 2023. La ce categorie concurează Iașul
Argint european pentru un proiect strategic unic în peisajul național! (P)
Denisa Ionaşcu, secretarul CL Iaşi, a pierdut prima rundă a meciului cu primarul Mihai Chirica
ASF: Poliţele de asigurare emise de Euroins România îşi păstrează valabilitatea
Ciolacu nu mai ştie cum să născocească motive ca să nu se atingă de pensiile speciale
Un tablou necunoscut până acum al artistului american Jackson Pollock a fost descoperit în Bulgaria
Ce fel de ustensile și echipamente sunt necesare într-o bucătărie profesională? (P)
Autobuz cuprins de flăcări în mers, la Oradea. 20 de persoane s-au autoevacuat
Doi medici rezidenți au fost puși sub control judiciar în cazul Tesloianu
Alexandru CĂLINESCUDuşmanii democraţiei |
Neculai SEGHEDINSateliţi |
Codrin Liviu CUȚITARUJonathan Coe, un prieten al Iaşului (III) |
George ŢURCĂNAŞUBucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională |
Academicienii second-hand. Figuri mai vechi ale politichiei ieşene de acum 20 de ani, la interval |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.