Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Alegeri locale si generale comasate sau separate?

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Diana Timofte, 33 ani, vinzatoare

    Foarte bine ca se vor tine toate alegerile odata, pentru ca, daca s-ar tine separat, s-ar cheltui alti bani, care pot fi folositi in alte directii. Oamenii s-au saturat de politica si asta le-ar mai lipsi, sa mearga de doua ori la vot. Deci, asta e opinia mea: sa fie in aceeasi zi alegerile pentru primarii, consilii locale si judetene si alegerile pentru senatori si deputati.

    Corneliu Nedelcu, 46 ani, sef depozit

    M-am gindit de cind am auzit aceasta ipoteza de lucru si nu sint de acord, pentru ca vor sa ne ameteasca pe ambele directii in acelasi timp. PNL constientizeaza ca este in pierdere de viteza si s-ar putea sa impartaseasca aceeasi soarta ca si PNTCD, tinind cont de modul defectuos in care a guvernat tara si a dovedit ca nu are oameni pregatiti in domeniile vietii economice. Sau poate ii are, dar a scos in fata niste guralivi care au avut grija sa-si faca plinul in mandatul ce se va incheia curind.

    Laurentiu Calin, 40 ani, sofer

    Poate, din punct de vedere al cheltuielior, ar fi bine, dar din punct de vedere al campaniei electorale s-ar putea crea confuzie. Miza este diferita la alegerile locale si la cele parlamentare. Totusi, problema nu trebuie privita financiar. Se cheltuie cu mult mai multi bani pentru alte treburi mai putin importante. Importanta ar fi, dupa mine, disocierea alegerilor locale de cele generale.

    Oana Denisa Trofin, 22 ani, studenta

    Eu cred ca ideea comasarii alegerilor locale si parlamentare este buna, mai intii pentru ca s-ar evita cheltuieli in plus pentru alta organizare. E posibil sa fie mai putini oameni care vor merge la vot si, mai ales in mediul rural, sa fie confuzie. Dar aceste inconveniente pot sa nu apara, fiindca oamenii stiu de acum cum se voteaza si va mai fi si campania electorala, timp in care se va explica pe indelete cum se procedeaza.

    Dorin Chelariu, 32 ani, functionar

    Daca am inteles bine, Tariceanu sustine varianta comasarii alegerilor locale cu cele prlamentare, daca va fi adoptata Legea votului uninominal, dar nu stiu care este pulsul la Parlament fata de aceasta lege. Sa zicem ca legea va fi adoptata si alegerile vor fi comasate. Nu vad nici un inconvenient, daca se va vota corect si oamenii vor fi bine informati. Presupun ca la sectiile de votare vor fi spatii distincte pentru fiecare din cele doua tipuri de alegeri si urne diferite, sa nu aflam pe urma la stiri ca la nu stiu cite sectii s-au amestecat voturile.

    Valeriu Toma, 53 ani, electronist

    Daca vom avea simultan alegeri locale si generale, totul va fi facut in graba, la inghesuiala, un pic la deruta si, posibil, cu nebagare de seama din partea alegatorilor. Noi, alegatorii, trebuie sa gindim serios, profund, sa alegem din ceea ce ni se ofera ce este mai bun, atit pentru consiliile locale intr-o zi cit si pentru consiliile judetene in alta zi, chiar daca se spune ca se fac cheltuieli mai mari. S-au risipit atit de multi bani in Romania, incit nu mai conteaza niste cheltuieli oficiale, necesare pentru o tara care ar trebui sa se dezvolte normal in urmatorii ani dupa aceasta guvernare, care pe mine nu m-a multumit deloc.

    Irina Avarvarii, 44 ani, casnica

    Vad ca premierul s-a gindit si la posibilitatea unui al doilea tur de scrutin, probabil datorita unei eventuale slabe participari a cetatenilor la vot. Ori cu algerile la date diferite, ori cu doua scrutinuri din cauza absenteismului de care romanii dau dovada uneori, cheltuielile ar fi cam aceleasi. Eu sint de acord cu comasarea gindita de premier si agreata de PSD, cu conditia ca oamenii sa fie convinsi sa mearga la vot.

    Marin Alexa, 73 ani, pensionar

    Sint si nu prea sint de acord cu propunerea domnului Tariceanu. Alegeri comasate inseamna, pe de o parte, economie de bani si de timp, ceea ce, din punctul de vedere al alegatorilor, este un avantaj, dar pe de alta parte poate insemna graba, confuzie si superficialitate. Alegatorul voteaza ca sa scape odata de chestia asta, de multe ori nici nu-l intereseaza unde pune stampila. Mai poate insemna si absenteism, lucru care ar necesita repetarea alegerilor, deci cheltuielile in plus, de care ne ferim. Daca alegerile ar fi separate, romanii ar sti exact ce voteaza si nu cred eu ca niste cheltuieli suplimentare, o data la patru ani, ar fi un dezastru pentru tara.

    Daniela Burghelea, 35 ani, referent

    Financiar, alegerile ne-ar costa mai putin daca ar avea loc in acelasi timp. Ma tem insa ca, daca nu va fi o campanie electorala facuta la modul serios, s-ar putea amesteca in mintea mea de alegator candidatii. Adica sa nu mai stiu care e pentru locale, care e pentru Parlament, mai ales ca pe cei care aspira la functii in Senat sau Camera Deputatilor nu ii cunosc deloc.

    A consemnat Aurel OANCEA


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri