anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

"Blestemul" Castelului de la Ruginoasa

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

  In "Ziarul de Iasi" din 29 decembrie 2010, ziaristul Marius Parciu, enumerind asa-numitele efecte ale "blestemului" asupra Castelului de la Ruginoasa, se opreste la distrugerea palatului in timpul celui de Al Doilea Razboi Mondial. Dar se pare ca urmarile "blestemului" au continuat si dupa aceasta perioada...

  Intre 15 decembrie 1952 si 15 iulie 1954, eu am lucrat, in calitate de indrumator cultural, cu un salariu de 580 lei/luna, la Sectia de Arta si Cultura a Sfatului Popular Raional Pascani. In acea vreme, cind treceam cu trenul prin gara Ruginoasa, prin geamul vagonului vedeam ruinele Castelului, terenul fara vegetatie lemnoasa, zidul imprejmuitor lipsa iar peretii darimati pina la nivelul geamurilor de la parter.

  La inceputul anului 1954, autoritatile centrale au planificat suma de 95.000 lei pentru reconstructia Castelului Alexandru Ioan Cuza si respectiv suma de 11.000 lei pentru reparatii capitale la Casa Memoriala Vasile Alecsandri din Mircesti. Valoarea investitiei de la Ruginoasa, ce reprezenta aproximativ 164 salarii lunare ale subsemnatului sau 136 salarii lunare ale sefului meu de atunci a fost considerata - pe buna dreptate - cu totul insuficineta si banii s-au pierdut pentru faptul ca nu s-au consumat pina la sfirsitul acelui an. N-a fost contractata nici macar reproiectarea constructiei. Iata o continuare a efectelor "blestemului"!

  Din luna septembrie 1954 eu am ajuns student la silvicultura si nu mai stiu cum au evoluat lucrurile.

  Cind in sfirsit, dupa alti 15 ani Castelul a fost reconstruit si se punea problema amenajarii unui spatiu verde in jurul constructiei, organele locale comuniste - in stil heirupist - au trasat sarcina amenajarii peisagistice tehnicianului Dan Sfrijan de la Ocolul Silvic Pascani, care a facut si el ceea ce putea face atunci (pe suprafata de 10 ha au fost plantate numai 7 specii arboricole, fara un plan adecvat acestei institutii).

  In luna aprilie 2001, un grup de 7 belgieni de la Asociatia cu profil turistic Knokke-Heist a venit la Ruginoasa cu doua masini, unelte de gradinarit, 200 bucati trandafiri albi (soiul Aisberg) si o suma acoperitoare in dolari, pentru achizitionarea rasadurilor de flori si a altor trandafiri, necesari in centrul civic al comunei si la Castelul Al.I. Cuza.

  Asociatia Dendro-Ornamentala Anastasie Fatu (presedinte Lupu Ionel) si S.C. Euras Company SRL din Iasi (Administrator Sava Eduard) au mai adus 720 bucati trandafiri si 5.610 rasaduri de flori, care au fost plantate atit in centrul civic, cit si la Castel. Belgienii au achitat integral costul materialului saditor, dar si manopera. Din pacate, perioada scurta nu ne-a permis sa consumam nici macar jumatate din suma planificata de belgieni pentru rasaduri si puieti!

  Plantarea in regim de voluntariat a fost facuta de cei 3 angajati ai lui Euras Company, 2 salariati de la Primaria Ruginoasa si cei 7 belgieni, in timp ce unii localnici stateau pe margini si comentau evenimentul local. Mai mult inca, chiar de la inceputul lucrarilor, un localnic a furat un hirlet belgian nou, dar noroc de primar ca a intuit cine este faptasul si in jumatate de ora a recuperat unealta, spre diminuarea rusinii noastre!

  Dar efectele "belestemului" au continuat: din tot ce s-a plantat atunci, dupa un an n-au mai ramas decit niste trandafiri din fata Postului de Politie...

  La acea vreme, belgienii regretau 3 lucruri deficitare de la noi si anume:

  - lipsa unui aeroport international din Iasi si chiar a mai multor hoteluri in oras;

  - starea proasta a drumurilor pe traseul Iasi - Manastirile din nordul Moldovei;

  - lipsa preocuparilor in localitatile itinerate pentru curatenie si infrumusetarea acestora prin plantatii floricole si arbustive.

  Din aceste motive ei s-au deplasat si la Pascani, unde au  purtat discutii asemanatoare cu reprezentantii Primariei Municipiului.

  De la intilnirile cu belgienii, care au durat atunci 3 zile, iata ca s-a scurs aproape un deceniu si prea multe lucruri nu s-au mai schimbat la noi, astfel ca efectele "blestemului" continua. Intre timp in Castel s-a mai inregistrat si un furt din interior!!!

  Toti acesti admirabili belgieni erau indragostiti de Manastirile de nordul Moldovei, iar doi dintre ei, oameni finuti "o rupeau binisor" in limba romana! Ei faceu niste calcule simple: Agentia din Knokke-Heist ar anunta o vizita la Manastirile noastre, iar cind s-ar aduna 35-40 de amatori ar urma zborul la Iasi, urmat de o cazare ieseana si plecarea spre nord prin Valea Moldovei, pe care o apreciau ca fiind foarte interesanta. In viziunea belgienilor, Castelul de la Ruginoasa ar fi reprezentat prima oprire de pe traseu, cu conditia ornamentarii centrului civic. Se avansau  chiar si niste profituri banesti, in dolari.

  In fata inertiei noastre, saracii belgieni cred ca s-au plictisit de atita asteptare si iata ca "blestemul" inca actioneaza...

  Am retinut faptul ca in localitatea Knokke-Heist functioneaza 250 de restaurante, iar Primaria locala acorda inca unele facilitati pentru inmultirea acestora, spre satisfactia turistilor. De asemeni, foarte multi localnici sint producatori de material saditor floricol ieftin, aplicind tehnologii moderne. Cind am facut niste calcule comparative asupra rasadurilor de flori, am constatat ca ale noastre erau de 4-5 ori mai scumpe din cauza tehnologiei invechite si a manoperii incorporate.

  In sfirsit, poate prin aducerea la Ruginoasa a osemintelor lui Alexandru Ioan Cuza si dezlegarea intr-un fel a blestemului calugarilor greci pentru nationalizarea Manastirilor de la Sfintul Munte Athos, efectele acestei imprecatii sa se stinga si lucrurile sa intre in normalitate.

  ing. dr. Ionel LUPU - Asociatia Dendro-Ornamentala Anastasie Fatu Iasi


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Ochiul care nu mai vede (IV)

  Cătălin ONOFREI

  Ochiul care nu mai vede (IV)

  Cum de-au căzut ţărăniştii atât de jos?

  opinii

  Educaţia colaterală

  Briscan ZARA

  Educaţia colaterală

  Lăsaţi copiii să încerce singuri, lăsaţi-i să se dea cu capul de perete, să simtă durerea, învăţaţi-i să se aştepte la greşeli şi la lucruri imprevizibile şi să se adapteze, altfel nu vor ajunge adulţi deplini şi independenţi, iar lumea rea şi crudă prin natura ei îi va face nefericiţi.

  Se mărită Adriana!

  Cristina DANILOV

  Se mărită Adriana!

  După o perioadă în care evenimentele au fost restricţionate din cauza pandemiei de Covid-19, viaţa, iată, şi-a reluat cursul, cel puţin în cazul nunţilor. Primim deja invitaţii, ne preocupăm de ţinuta pe care o vom purta la petrecere, ne gândim la cadoul de casă nouă şi nu doar la acestea: ne gândim la miri, la drumul pe care îl vor urma împreună, mulţi retrăind chiar emoţia din ziua nunţii noastre. O nostalgie plăcută pe care am simţit-o şi eu atunci când colega mea de birou, Adriana, mi-a înmânat, radiind de fericire, invitaţia la nunta ei. Prilej bun de a spune, azi, câteva cuvinte despre căsătorie şi petrecerea prin care o facem cunoscută tuturor celor dragi din viaţa noastră.

  Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

  Nichita DANILOV

  Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

  Lumea lui Nicolae Stan se configurează rotindu-se melancolic în jurul pipei din lemn de cireş pe care o fumează agale stând în cerdacul casei parohiale tânărul preot al satului Crăsani, Radu Plămadă, pătruns până dincolo de adâncul sufletului său de ceea ce crede că ar fi menirea sa.

  pulspulspuls

  Iacătă-l şi pe sforarul politic în izmene!

  Iacătă-l şi pe sforarul politic în izmene!

  Vă mai amintiţi, stimaţi telespectatori şi fini observatori ai vieţii politice de Bahlui, ce mai conflict şi ce mai sudălmi răzbăteau până-n drum între conţilierul fost UNPR Manolache, om de-al gheneralului Oprea Izmană (apropo, iată ce pantaloni tip izmană are şi conţilierul de care vă spunem!) şi fostul şef de Cejău Popa? Ba chiar zice lumea că odată erau cât pe ce să-şi înfingă şi mâinile-n gât, nu alta.

  Caricatura zilei

  Tik Tok Yoga

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

  Linkuri sponsorizate

  Parteneri

  Alte publicatii

   Fotografia zilei

   Intrebarea zilei

   Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.