Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Ce-a mai ramas din Piata Unirii

Viata cetatii

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    De-a lungul ultimelor doua decenii am scris mai multe articole despre Piata Unirii, incercind sa evidentiez unele aspecte privind modul in care este intretinut acest ansamblu arhitectonic si, totodata, istoric. Din imagini de epoca datind din prima jumatate a secolului XX (albumul "Prin Iasii de odinioara", Lucian Vasiliu s.a.) se poate vedea ca suprafata libera din cadrul ansamblului construit era mai larga, mai deschisa, complet goala, dar intersectata de linia tramvaielor ce ducea spre Copou sau Pacurari. Spatiul neconstruit era liber pentru stationarea birjelor  si a celor care aveau timp sa admire un peisaj urban, ce-i drept, mai modest, dar mai gol decit cel cu care ne-am obisnuit astazi. Acest lucru a durat cam pina prin anii '60 ai secolului trecut, cind arhitectul Gh. Husar sistematizeaza Piata Unirii.
    Cum arata astazi Piata Unirii - ma refer la platforma acesteia - se poate vedea cu usurinta: o suprafata intre dreptunghi si patrat, delimitata pe fiecare latura de jardiniere din beton, care pastreaza cu strasnicie patrunderea in zona libera a autoturismelor de tot felul. Interiorul pietei, vizibil mai mic decit spatiul dintre blocuri, se bucura de zone verzi, frumos amenajate si intretinute, si de prezenta porumbeilor si a persoanelor pentru care au fost montate banci. Nu stiu de ce, dar acestea imi amintesc de piesa de teatru "Scaunele" a cunoscutului dramaturg de origine romana Eugène Ionesco, a carei tema, reamintesc, subliniaza golul sufletesc combinat cu necomunicarea, scinteia ce duce la suferinta batrinilor.
    Ma asez si eu pe o banca. Dar parca stau pe la mijlocul Pietei, deoarece gardutul metalic din fata intrarii in Hotelul "Unirea" a fost impins vizibil spre interior, ca sa poata crea parcajul in care se patrunde prin alt spatiu, smuls tot din cel al Pietii. Intrarea este prevazuta cu o bariera care avertizeaza soferii: "Atentie la pietoni! Reduceti viteza". Cita grija fata de bietii pietoni! Cum stau linistit pe banca, privesc spre statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, inconjurata de aceleasi banci. Dar cine se odihneste aici sta cu spatele la domnitor, deci la istoria acestor locuri glorioase odinioara. Deoarece, amintesc ca aici, la 21 mai 1912, in prezenta a peste 20.000 de persoane venite din toate regiunile tarii, Regele Carol I a dezvelit statuia domnitorului, au avut loc serbarile inaugurarii acesteia. Astazi, pe latura dinspre Grand Hotel Traian, un sir lung de autoturisme luxoase sint parcate pe trotuar, foarte aproape de statuie si nu vreau sa fiu rau daca ma intreb: oare citi dintre posesorii masinilor luxoase isi mai amintesc despre ce vorbim aici?

    Ma uit in sus, soarele pare mai estompat, sa fie oare de vina norul de cenusa vulcanica venit din Islanda?

    Parasesc piata si ma intilnesc cu un fost coleg de scoala. Acesta imi spune ca tot degeaba scriu despre lucruri care nu mai intereseaza astazi pe nimeni. Dau sa-i raspund ca eu cind vreau sa scriu, scriu, parafrazind titlul unui recent film al regizorului Florin Serban care stirneste un viu interes, si nu vreau pentru scriitura nici un urs, chiar daca ar fi de argint.
    Cu toate acestea, as fi bucuros ca cei care trebuie sa auda, sa auda si sa repare ce se mai poate repara in acest loc legat de istoria tarii.

    Stefan CUMPANESCU


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri