Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Ce are Romania de cistigat sau de pierdut daca presedintele Traian Basescu isi da demisia?

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Alina Cruceanu, 39 ani, functionar

    Cind a declarat ca intentioneaza sa demisioneze, cred ca s-a gindit ca va avea posibilitatea de a se inscrie pentru alegerile prezidentiale anticipate si de a ramine la Cotroceni inca un mandat. Daca va cistiga, singurul avantaj pe care il vad eu pentru tara ar fi acela ca va pune capat disputelor. Demisia presedintelui, asa cum a spus chiar dinsul, nu inseamna ca va abandona lupta, si il cred. In cazul in care va pierde, nu vad alt presedinte mai bun, si asta ar constitui un dezavantaj pentru Romania, care are nevoie, in aceste timpuri, de un presedinte decis sa lupte impotriva coruptiei. Din nefericire, avem nevoie si de cineva care sa potoleasca spiritele, ceea ce, cu parere de rau spun, Basescu nu a reusit.

    Adela Zaharia, 54 ani, bucatareasa

    Teatrul care se joaca acum pe scena politica romaneasca imi lasa un gust amar. Chiar nu exista o modalitate de a nu ne mai face de ris? Presedintele nu poate dizolva Parlamentul sau nu poate destitui premierul, pe care el l-a numit? In alte tari stiu ca asa ceva e posibil, nu inteleg de ce la noi e altfel. Nu-mi dau seama ce pierderi am avea daca presedintele va demisiona, altele decit cheltuielile pentru organizarea alegerilor, iar de cistigat nu prea avem ce sa cistigam.

    Costel Boghiu, 30 ani, profesor

    In primul rind, imaginea Romaniei in plan european ar scadea foarte mult - asta ar fi un dezavantaj. Alt dezavantaj cred ca Romania ar cunoaste o criza politica generata de o lupta oarba pentru putere, si de aici vom avea toti de suferit. Apoi, mai sint si cheltuielile pentru alegeri, care se vor face tot din buzunarul cetateanului. Bani cu care s-ar putea face multe lucruri utile; dar pentru politicieni, suspendarea si demisia presedintelui sint mai importante. Haosul de acum nu e numai din cauza presedintelui, haosul l-au creat toti cei de la Palatele Cotroceni si Victoria. Presedintele nu este decit un pion si atit. Conform Constitutiei, ar trebui sa fie un arbitru, dar ce sa arbitreze, cind l-au „arbitrat" altii pe el?

    Catalin Burlacu, 26 ani, mecanic intretinere

    Avantaje nu prea vad. Dintre toti presedintii pe care i-am avut pina acum, Traian Basescu a facut cele mai multe pentru Romania. S-a vazut ce activitate a avut, iar asta cred ca a stirnit furtuna. Din punctul meu de vedere, are toate sansele sa redevina presedinte, pentru ca in ochii electoratului trece drept primul presedinte care a declarat razboi coruptiei.

    Lucian Ivan, 48 ani, sef serviciu

    Eu nu vad anticipatele cu ochi buni, pentru ca inseamna si costuri suplimentare. Daca ar fi dupa mine, cum am tiriit-o pina acum, ar trebui sa asteptam pina la alegerile de drept. Imaginea si asa ne-am stirbit-o in afara. Nu stiu ce am avea de cistigat in cazul in care presedintele si-ar da demisia, se vede doar instabilitatea politica, aceasta nefiind nicicum un cistig pentru noi. Toata lupta asta pentru putere nu este altceva decit o slabiciune politica. Noi ne-am obisnuit si ne vedem de ale noastre, problema este pentru ei ca, daca Basescu isi pierde imunitatea, ar putea fi judecat, cum au mai fost si altii, si ar putea iesi pe usa din spate. Sincer sa fiu, nu cred ca ar fi bine sa aiba loc alegeri anticipate, pentru ca nu stiu cum s-ar imbunatati situatia Romaniei. Basescu ar trebui sa-si duca mandatul pina la capat, dupa care electoratul va fi cel care decide.

    Monica Lupu, 68 ani, pensionara

    Posibila demisie a lui Basescu ar tulbura apele si mai tare. Daca demisioneaza, devine un cetatean oarecare, fara imunitate, ceea ce adversarii sai abia asteapta. Nu stiu ce spune legea; daca va fi anchetat in dosarele „Flota" si „Mihaileanu", va mai putea candida la presedintie? Presupunind ca nu va mai avea acest drept, ne putem astepta sa fie presedinte unul dintre cei care au mai fost si nu au facut nimic sau altul care nu ar avea tenacitatea lui Basescu, si atunci ma tem ca imaginea Romaniei nu va fi una stralucita.

    Neculai Haman, 60 ani, tehnician

    Alte alegeri, alta distractie, alti bani. Toate se rasfring asupra poporului. Avem instabilitate politica si sa nu credeti ca presedintele nu se face vinovat de toata tevatura asta si de altercatiile pe care le-a avut, in primul rind cu premierul. Totusi, eu nu as fi pentru demisia lui.

    Irina Albu, 34 ani, administrator

    Mai intii, vreau sa va spun ca eu nu sint de acord cu suspendarea si nici cu demisia presedintelui. Totusi, daca se va intimpla, vor urma alegeri anticipate, adica cheltuieli majore, suportate de populatie. Nu cred ca va fi liniste nici dupa alegeri, indiferent cine va fi ales presedinte. Mie, Basescu imi este simpatic, pentru ca este un om capabil, care a facut in jumatate de mandat mai mult decit au facut cei dinaintea lui la un loc. S-a implicat in lupta contra coruptiei si nu s-a limitat doar la declaratii. Cu siguranta, daca vor fi alegeri anticipate, va fi reales si va continua ce a inceput.

    Cristi Gavrea, 36 ani, agent livrari

    Nu stiu ce avem de cistigat sau de pierdut fara Basescu, dar Romania va merge inainte. Romania nu inseamna Basescu. Ce a facut in mod deosebit Basescu pentru Romania? A luat tara din mers, integrarea in Uniunea Europeana s-a facut, dar sa nu uitam ca era pregatita din vremea presedintilor anteriori lui. Deocamdata, un contracandidat la presedintie este Gigi Becali, cel putin asa arata sondajele - probabil un dezavantaj pentru tara.

    Petru Manaila, 52 ani, sef de tura

    Vor fi niste cheltuieli pe care le vom suporta. Ce a promis Basescu in campania electorala se pare ca nu prea a avut putere sa infaptuiasca, si asta numai din cauza certurilor din cadrul Aliantei, care au dus la destramarea acesteia, si dintre presedinte si premier. E ca intr-o familie: daca nu exista intelegere, familia se duce de ripa. Ei nu prea au inteles asta si ar trebui macar acum sa-si dea seama ca, daca si pina acum se uitau altii la noi, acum se vor uita si mai si.

    A consemnat Aurel OANCEA


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri