Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Ce s-a intimplat cu sumele in valuta retinute pentru munca prestata in strainatate inainte de 1989?

Avocatul Poporului

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    In baza unor acorduri bilaterale, inainte de 22 decembrie 1989, numerosi cetateni romani au lucrat in strainatate pentru construirea unor obiective economice. Statul socialist retinea aproape 70% din banii cuveniti pentru activitatea prestata, iar din suma ramasa jumatate era virata in contul unor societati de turism din tara ce isi aveau conturile la Banca Romana de Comert Exterior.

    Dupa 1990, acesti bani nu au mai fost restituiti cetatenilor indreptatiti, considerent pentru care Guvernul Romaniei a adoptat Ordonanta nr.91/1998, cu modificarile si completarile ulterioare. Insa, din nefericire, multi dintre acestia nu au avut cunostinta de posibilitatea de restituire a acestor bani sau carei autoritati sa i se adreseze si au constatat, batind la usile institutiilor statului, ca iesisera din termenul de 1 an stabilit prin prevederile legale.

    Ca urmare a unor sesizari pe aceasta tema, precum si a interventiilor facute de institutia noastra pe linga autoritatile statului, dupa mai multe incercari de a afla raspunsul la enigmatica intrebare, a venit totusi un raspuns direct de la Ministerul Finantelor Publice - Directia Generala de Trezorerie si Datorie Publica, prin care ni s-a comunicat ca "AVAS a initiat si prezentat pentru aviz la Ministerul Finantelor Publice proiectul de lege pentru restituirea unor sume in valuta depuse de cetatenii romani la Banca Romana de Comert Exterior pina la 31.12.1989, proiect in care se prevedea ca sumele solicitate de petitionari urmeaza sa fie platite dintr-un fond in valoare totala de 1.801.866 dolari SUA, in echivalent lei la cursul de schimb leu/dolar SUA comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data intrarii in vigoare a legii, constituit sau administrat de AVAS, din incasarile aferente creantelor preluate conform O.U.G. nr. 51/1998 privind valorificarea unor active ale statului, republicata si modificata prin O.U.G. nr. 23/2004 pentru stabilirea unor masuri de reorganizare a AVAB, prin comasarea prin absorbtie cu Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participantiilor Statului".

    Desigur ca acest raspuns nu vine sa rezolve problema ridicata de petenti, cu atit mai mult cu cit Ordonanta nr. 91/1998, cu modificarile si completarile ulterioare, precizeaza ca "sumele in valuta ale cetatenilor romani, in valoare de 1.801.866 dolari S.U.A., provenite din salariile pentru munca prestata in strainatate, donatii, cadouri sau alte sume in valuta primite si economisite de acestia, depuse in contul Bancii Romane de Comert Exterior - S.A. si existente in evidenta contabila a societatilor comericale din turism, nedecontate pina la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante, se restituie deponentilor. Restituirea sumelor prevazute mai sus se face in lei, la cursul de schimb valutar practicat de Banca Nationala a Romaniei la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante, prin societatile comerciale din turism in a caror evidenta contabila sint inregistrate".

    Cererile de restituire se vor face direct de deponenti ori de catre mostenitorii acestora. Problema care apare este ca in aceasta ordonanta se face vorbire si despre existenta unui termen de 1 an in decursul caruia se face cererea, cerere care se adreseaza firmei de turism prevazute in anexa nr.1 a ordonantei si in evidentele contabile ale careia ar trebui sa se regaseasca sumele datorate deponentilor. Pe de alta parte, intrucit cei indreptatiti nu au facut cererea in termenul prevazut de ordonanta, sumele au fost restituite Bancii Romane de Comert Exterior, iar aceasta a fuzionat cu B.C.R. (conform informatiilor furnizate de una dintre firmele de turism detinatoare a unor asemenea evidente), fara ca aceasta din urma sa preia si sumele in valuta in cauza. Si atunci apare fireasca intrebarea: ce s-a intimplat cu sumele in valuta ale cetatenilor romani provenite din salariile pentru munca prestata in strainatate?! Desigur ca principiul "nemo censetur ignorare legem" exprima ideea ca nimeni nu se poate apara invocind ignoranta sau eroarea sa in drept, insa consideram ca este un act firesc de justitie restituirea acestor sume, deoarece sint bani rezultati dintr-o munca cinstita, desfasurata in conditii extreme de grele, fara a mai lua in calcul si implicatiile juridice cu privire la dreptul de proprietate asupra acestor sume de bani. De aceea consideram ca se impune o modificare legislativa in acest sens, fireste, cu sustinerea Ministerului Finantelor Publice, si stabilirea, eventual, a unui nou termen, precum si mediatizarea acestei probleme, pentru a fi adusa la cunostinta celor interesati si care probabil au renuntat impotriva vointei lor la recuperarea sumelor cistigate in ani grei de munca.

    Carla COZMA, consilier la Biroul teritorial Iasi al institutiei Avocatul Poporului


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri