anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Cum poate fi stopata violenta din scoli?

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

  Constantin Tanasa, 47 ani, profesor

  Unde nu sint cei sapte ani de acasa si educatia primara elementara, nici un profesor, cit de bun ar fi, nu ar putea face ceva. E ca in boala: trebuie inlaturata cauza. Altfel, doar efectele vor „adormi", cauza raminind sa le produca in continuare, autoreproducindu-se. Sigur ca mentalitatile sint determinante si ca trebuie schimbate, de la cele subumane din anumite familii pina la cele general sociale. Asta, insa, se face prin educatie, care se realizeaza in scoli, mai ales cind familia nu e cel mai bun mediu in acest sens. Iata ca, astfel, deja s-a format un cerc vicios, caci in scoli se semnaleaza din ce in ce mai multa  violenta, nu doar perceputa, dar chiar existenta ca fenomen.

  Anca Gavriloaie, 29 ani, tehnician dentar

  Ar trebui introduse obligatoriu in scoli, inca din clasele mici, cursuri foarte serioase de autoaparare, paralel cu formarea psihologica specifica. Unii stiu ca acest studiu are ca efect nu doar sporirea capacitatii de a iesi din situatii critice - ma refer la cele care presupun violenta -, dar si intarirea sigurantei de sine si dezvoltarea unor anumite laturi pozitive ale caracterului sau, dupa caz, formarea lor. Un om puternic, stapin pe sine si capabil sa iasa din orice incercuire este esentialmente nonviolent.

  Vlad Cocris, 32 ani, agent de paza

  Aproape in fiecare zi sint relatate in ziare detalii ale unor incidente absolut socante si anormale care se petrec in incinta unitatilor de invatamint. Fie ca este vorba despre o „paruiala" strasnica intre eleve sau intre elevi, cu urmari din ce in ce mai grave, sau despre o „corectie" brutala si imposibil de explicat. Totul ne arata cam la ce parametri se desfasoara procesul de invatamint in Romania zilelor noastre. Un proiect nou de regulament scolar ar fi necesar, sau un cod de conduita in scoli, cu prevederi foarte clare si fara urma de ambiguitate. Acesta ar trebui sa  vizeze atit profesorii, cit si elevii, asigurarea securitatii unitatilor de invatamint, prin contracte incheiate ferm intre minister si Jandarmerie sau alte forte de ordine, cit si protejarea societatii de posibili delincventi formati in scolile romanesti.

  Stefan Hritcu, 31 ani, sofer

  Tot ceea ce se intimpla in scolile noastre este de neconceput. De ce s-a investit atit in instalatii de supraveghere video in scoli? Oricum nu se ia nici o masura palpabila. De ce copiii simt nevoia sa aiba protectie cu ajutorul a tot felul de gasti mai mult sau mai putin dubioase? De ce nu se aduce tot sistemul de invatamint la un standard european? De ce nu putem aplica in Romania un sistem care la altii da de mult timp roade? De ce trebuie sa fie programe stufoase si inutile, in timp ce unii copii nu sint pregatiti deloc pentru viata reala? De ce trebuie asimilate cunostiinte care in cea mai mare parte nu vor fi folosite niciodata? Pun toate intrebarile astea din pozitia de parinte al unui baietel. Ce argumente pot sa am eu in fata copilului, cind vede ca tot ce ii spun eu acasa e antagonic cu ceea ce se intimpla la scoala?

  Madalina Scripcaru, 40 ani, functionar

  Priveam la televizor si nu-mi venea sa cred ca se-ntimpla la noi, in Romania. De situatia actuala cred ca sint responsabili mai multi factori. Din experienta mea, am observat ca parintii nu se mai implica  in educatia copiilor atit de mult. Lipsa de timp nu este deloc o scuza, cred eu, atunci cind vorbim despre educatia copilului tau. Nu mai comunica afectiv si unii considera ca este suficient sa-i asigure suportul material si atit. Sint multi parinti care, din sentimentul de vinovatie ca nu stau prea mult cu fiii lor, incearca sa compenseze cu bani si cadouri. Un copil crescut intr-o familie in care exista iubire,  inclusiv cea dintre parinti, n-are cum s-o ia razna, cred eu. Un parinte adevarat trebuie sa fie cel mai bun prieten al copilului, sa-i stie problemele, nedumeririle, curiozitatile specifice virstei. Un parinte adevarat ii stie anturajul si tine legatura permanent cu scoala.

  Cornel Brinzei, 59 ani, pensionar

  Dupa parerea mea, violenta din societatea romaneasca, in general, si din scoli, in special, este efectul unei profunde crize de identitate si de autoritate. Scoala romaneasca nu este apreciata de factorii politici, ceea ce determina, in prezent, o frustrare majora atit la nivelul cadrelor didactice, care si-au pierdut autoritatea, cit si la nivelul elevilor, care nu-si pot defini identitatea. Criza din invatamintul romanesc se repercuteaza incet-incet si in mod dramatic asupra identitatii nationale insasi, ca si asupra autoritatii Romaniei in sfera politicii europene.

  A consemnat Vasilica DUMITRASI


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

  Alexandru LĂZESCU

  Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

  Războiul din Ucraina nu a făcut decât să amplifice crize globale deja existente; în condiţiile unui nou Război Rece, iluziile că mai este posibil modul de viaţă din trecut şi mai pot fi menţinute politicile sociale generoase, deja nesustenabile, trebuie abandonate.

  opinii

  Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

  Nichita DANILOV

  Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

  Lumea lui Nicolae Stan se configurează rotindu-se melancolic în jurul pipei din lemn de cireş pe care o fumează agale stând în cerdacul casei parohiale tânărul preot al satului Crăsani, Radu Plămadă, pătruns până dincolo de adâncul sufletului său de ceea ce crede că ar fi menirea sa.

  Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

  Ciprian IFTIMOAEI

  Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

  Orice demers ştiinţific, implicit sociologic, începe cu definirea conceptelor, cu o definiţie, pentru ca toată lumea să ştie despre ce vorbim. În cazul ne faţă, trebuie să lămurim ce este o „problemă” şi ce anume o face să fie „socială”. De pildă, consumul de alcool sau droguri poate să fie o problemă individuală sau poate să devină socială la un moment dat. În genere, problema socială este un dezechilibru, o disfuncţie la nivelul societăţii, sau un eveniment care afectează oamenii negativ, despre care există percepţia că poate fi rezolvată prin anumite măsuri din partea statului (strategii, politici, metode, tehnici şi proceduri de intervenţie) şi/sau din partea mediului neguvernamental.

  Sportul alb şi Războiul negru

  Michael ASTNER

  Sportul alb şi Războiul negru

  A iscat ceva vâlvă decizia organizatorilor turneului de mare şlem de la Wimbledon, atunci când au decis să nu permită participarea jucătorilor şi jucătoarelor din Rusia şi din Belarus. 

  pulspulspuls

  Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

  Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

  Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

  Caricatura zilei

  Tik Tok Yoga

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

  Linkuri sponsorizate

  Parteneri

  Alte publicatii

   Fotografia zilei

   Intrebarea zilei

   Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.