Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Curier juridic

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Suprafata utila a unui apartament

    Ionut Mihut - Iasi: „Ce cuprinde suprafata utila a unui apartament dintr-un condominiu?"  

    Prin suprafata utila a apartamentului se intelege suma tuturor suprafetelor utile ale incaperilor si cuprinde: dormitoarele, camera de zi, baia, wc-ul, dupa caz dusul, bucataria, spatii de depozitare si de circulatie din interiorul apartamentului. Nu se includ in suprafata utila: suprafata balcoanelor sau a logiilor, pragurile golurilor de usi, ale trecerilor cu deschideri pina la 1 metru, nisele de radiatoare, suprafetele ocupate de sobe si cazane de baie (se iau in calcul 0,5 mp pentru fiecare soba si cazan de baie), in cazul in care incalzirea se face cu sobe. In locuintele duplex, rampa, mai putin palierele nu se includ in suprafata utila a unui apartament.

    Prin suprafata utila se intelege suprafata desfasurata a apartamentului, mai putin suprafata aferenta peretilor.

    Aceste informatii le puteti primi si de la administratorul dvs. calificat si atestat. Daca nu poseda atestatul, ne pare rau, dar risca o amenda de pina la 2000 lei RON.

    Intrucit in ultimul timp sint multe persoane care doresc informatii in legatura cu modul in care pot fi atestate ca administrator, le recomandam sa se adreseze la Biroul de Consiliere pentru Cetateni, aflat in sediul Consiliului Judetean Iasi, sau la telefon 0332/ 101190 sau 0332/ 101169. Va informam ca se organizeaza si intilniri cu presedintii asociatiilor de proprietari. Persoanele interesate ne pot solicita la numerele de telefon de mai sus.

    De cite ori se organizeaza adunarea generala a unei asociatii de proprietari

    Viorel Lupascu - Iasi: „De cite ori se intruneste adunarea generala a unei asociatii de proprietari in decursul unui an?".

    Adunarea generala a asociatiei de proprietari se convoaca de comitetul executiv sau de presedinte in sedinte ordinare cel putin o data pe an, de regula in luna ianuarie sau februarie, si in sedinte extraordinare, pentru situatii speciale. Adunarea mai poate fi convocata si de catre membri ai asociatiei care detin in total cel putin 20% din cotele de proprietate. Convocarea se face cu cel putin 10 zile inainte de data fixata, prin afisare la loc vizibil sau prin comunicare prin luarea semnaturilor membrilor asociatiei.

    De regula, adunarea generala ordinara are urmatoarea ordine de zi:

    - raport de activitate a comitetului executiv si a comisiei de cenzori pentru anul expirat. Cu aceasta ocazie se da si descarcarea de gestiune a comitetului executiv si a personalului salariat pentru anul expirat;

    - aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli pentru anul in curs;

    - aprobarea tipului de servicii pe care le poate contracta asociatia in anul respectiv;

    - masuri organizatorice.

    Daca in asociatia dvs. sint lipsuri in gestiune, va recomandam sa informati adunarea generala si sa sesizati organele competente, dupa ce in prealabil au fost stabilite persoanele care au produs aceste lipsuri si responsabilitatea celor care trebuiau sa actioneze pentru a preveni producerea lipsurilor respective.

    Penalitati pentru neplata obligatiilor fiscale

    Stefan Dominte - Hirlau: „Care sint penalitatile pentru neplata obligatiilor fiscale?".

    Conform art. 121 din Codul de procedura fiscala, plata cu intirziere a obligatiilor fiscale se sanctioneaza cu o penalitate de intirziere de 0,6% pentru fiecare luna si/ sau pentru fiecare fractiune de luna de intirziere, incepind cu data de intii a lunii urmatoare scadentei acestora, pina la data stingerii acestora inclusiv. Penalitatea de intirziere nu inlatura obligatia de plata a dobinzilor. Penalitatea de intirziere se datoreaza pina la data inceperii procedurii de executare silita. Nivelul penalitatilor de intirziere se poate modifica anual, prin legea bugetului de stat.

    In ceea ce ne priveste, va recomandam sa achitati obligatiile fiscale la termen, pentru a nu ajunge la plata penalitatilor de intirziere.

    Sucesiune vacanta

    Alina Surdu - Iasi: „Cine stabileste ca o mostenire este vacanta?".

    In lipsa mostenitorilor legali sau testamentari, la cererea reprezentantului statului, notarul public poate constata ca succesiunea este vacanta, eliberind certificatul de vacanta succesorala, dupa expirarea termenului legal de acceptare a succesiunii. In astfel de cazuri, notarul public va cita autoritatea administratiei publice locale competente a prelua bunurile vacante.

    Atentie cind cumparati jucarii!

    Nicolae Rusu - Iasi: „Ce trebuie sa verificam la cumpararea unei jucarii pentru copii?".

    Trebuie sa verificati daca vinzatorul si spatiul comercial respecta normele elementare de igiena, pentru ca jucariile sa nu fie contaminate cu microbi ce pot imbolnavi copilul. Jucaria nu trebuie sa prezinte piese mici detasabile, pe care copilul ar putea sa le inghita, inecindu-se. Materialele din care este confectionata jucaria sa reziste la socuri, sa nu se detaseze, putind fi inghitita. Vopseaua sa reziste si sa nu se stearga, pentru a nu patrunde in organismul copilului.

    Pentru relatii suplimentare va asteptam la BCC Iasi.

    Duplicat de pe inscrisurile notariale

    Constantin Mereuta - Hirlau: „Cum se poate elibera un duplicat de pe inscrisurile notariale?".

    Notarul public, la cererea partii, poate elibera un duplicat al unui act original aflat in arhiva sa. In acest scop, notarul public ca cita toate partile sau, dupa caz, pe succesorii acestora. In textul duplicatului se va reproduce cuprinsul inscrisului, cit si cel al incheierii prin care s-a incuviintat intocmirea inscrisului original. In locul semnaturilor originale se mentioneaza numele de familie si prenumele fiecarui semnatar.

    Duplicatul are aceeasi forta probatorie ca si inscrisul original. In concluzie, va recomandam sa va adresati notarului public unde a fost incheiat actul original, iar acesta este in masura sa rezolve cererea dvs.

    Acces pe piata muncii din Marea Britanie

    Dorina Mardare - Iasi: „Care sint regulile pe care trebuie sa le urmez pentru a munci in Marea Britanie?".

    Pentru a munci in Marea Britanie aveti nevoie, in prealabil, de un permis. Regulile de calatorie le puteti afla de la Biroul de Informatii al Organizatiei Internationale pentru Migratie (tel. 0800823456). Precizam ca permisul de munca si regulile de emigrare sint foarte asemanatoare cu cele aflate in vigoare inainte de 1 ianuarie 2007.

    Persoana care va angajeaza trebuie sa obtina permisiunea de a va angaja. In acest scop, va detine o „scrisoare de aprobare", care va va permite sa munciti pentru ea. Scrisorile sint in general eliberate numai pentru meserii calificate. Tipul de servicii pentru cetatenii romani pot fi obtinute de la angajatorii din Marea Britanie. Ele pot fi gasite pe www.oim.ro/migratie. Inainte de a incepe lucrul trebuie sa faceti o cerere pentru a primi un „Accesion Worker Card". Puteti obtine un permis de lucru pentru cel mult sase luni in baza schemei pentru muncitorii sezonieri agricoli.

    Daca ati lucrat continuu timp de 12 luni sau mai mult - legal, cu documente de autorizare corecte -, veti primi un certificat de inregistrare care confirma dreptul dvs. deplin de a avea acces pe piata muncii din Marea Britanie. Pentru informatii detaliate va asteptam la BCC Iasi.

    Impozitul pe salariu

    Dorin Munteanu - Tg. Frumos: „Cum se calculeaza impozitul pe salariu, daca salariatul pleaca la alta unitate?".

    In art. 121 din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal se mentioneaza ca, in cazul in care un angajat care obtine venituri din salarii la functia de baza se muta in cursul unei luni la un alt angajator, calculul impozitului se face pentru fiecare sursa de venit. Deducerea personala se acorda numai de catre primul angajator, in limita veniturilor realizate in luna respectiva, pina la data lichidarii. Daca reangajarea are loc in aceeasi luna cu lichidarea, la stabilirea bazei de calcul pentru determinarea impozitului lunar aferent veniturilor realizate in aceasta luna de la angajatorul urmator nu se va lua in calcul deducerea personala.

    Concediul pentru formare profesionala

    Alice Constantinescu - Pascani: „In ce conditii se poate beneficia de concediul pentru formare profesionala?".

    In art. 149 din Codul muncii se precizeaza ca salariatii au dreptul sa beneficieze, la cerere, de concedii pentru formare profesionala. Acestea se pot acorda cu sau fara plata. Concediul fara plata se acorda la cererea salariatului, pe perioada formarii profesionale pe care o urmeaza din initiativa sa. Cererea se inainteaza angajatorului cu cel putin o luna inainte de efectuarea acestuia si trebuie sa se precizeze data de incepere a stagiului de formare profesionala, domeniul si durata acestuia, precum si institutia de formare profesionala. Cererea pentru concediul platit de formare profesionala va fi inaintata angajatorului cu o luna inainte de prestarea acestuia. Perioada concediului se stabileste de comun acord cu angajatorul. Daca angajatorul nu-si respecta obligatia de a asigura pe cheltuiala sa participarea unui salariat la formare profesionala in conditiile prevazute de lege, salariatul are dreptul la un concediu platit, de pina la 10 zile lucratoare sau de pina la 80 de ore.

    Corneliu MOROSANU, consilier la Biroul de Consiliere pentru Cetateni Iasi


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri