Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Curier juridic

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Laboratoarele din Iasi care monitorizeaza calitatea apei potabile

    Eugen Stamate - Iasi: „Care sint laboratoarele din Iasi care monitorizeaza calitatea apei potabile?".

    Ministerul Sanatatii Publice, prin Ordinul nr. 2029/ 26 noiembrie 2007, a stabilit urmatoarele laboratoare care efectueaza in Iasi monitorizarea calitatii apei potabile in cadrul controlului oficial al apei: ASP Iasi - laboratorul de chimie, microbiologie si igiena radiatiilor, situat in Iasi, str. V. Conta nr. 2-4; RAJAC Iasi - laboratorul de control al calitatii mediului, din Iasi, str. Spital Pascanu nr. 1.

    Cursuri pentru cenzorii asociatiilor de proprietari

    Corneliu Mungiu - Iasi: „Se organizeaza cursuri pentru calificarea cenzorilor din asociatiile de proprietari?".

    Stim ca se pregateste organizarea unor cursuri pentru cenzorii asociatiilor de proprietari, precum si de tinere a evidentei contabile pe calculator, operatiune in care vor fi implicati atit administratorii asociatiilor de proprietari, cit si contabilii asociatiilor.

    Relatii suplimentare pot fi obtinute la Biroul de Consiliere pentru Cetateni.

    Folosirea proprietatii comune dintr-un bloc de locuinte

    Maria Platon - Iasi: „O firma de cablu poate executa fara aprobare lucrari in proprietatea comuna a unui bloc?".

    In conformitate cu prevederile Legii nr. 230/ 2007, comitetul executiv al asociatiei de proprietari are atributia de a reglementa folosirea, intretinerea, repararea, inlocuirea si modificarea partilor proprietatii comune. De altfel, din lege rezulta ca proprietatea comuna poate fi utilizata de catre terti, persoane fizice sau juridice, de drept public sau privat, numai cu acordul majoritatii proprietarilor membri ai asociatiei si al proprietarilor direct afectati de vecinatate, in baza unui contract de inchiriere, de folosinta sau de concesiune. Mentionam ca cei care doresc sa utilizeze elemente de constructie ale cladirii vor prezenta un proiect tehnic intocmit de institutii de specialitate, verificat de un expert autorizat, precum si autorizatia pentru executarea de lucrari, eliberata in conditiile legii. Comitetul executiv al asociatiei va analiza cele propuse si va hotari, intocmind totodata si contractul corespunzator cu firma respectiva.

    Relatii suplimentare puteti primi la B.C.C. Iasi, situat in sediul Consiliului Judetean Iasi.

    Analize gratuite pentru bolnavii de diabet

    Adriana Mancas - Iasi: „Pina la ce data beneficiaza bolnavii de diabet de efectuarea gratuita a analizei hemoglobinei glicolizate?"

    Bolnavii de diabet aflati in evidenta si monitorizarea medicilor de familie pot beneficia gratuit, pina la 24 decembrie 2007, de efectuarea hemoglobinei glicolizate, ca urmare a descentralizarii programului de diabet. Pacientii se vor adresa medicului in evidenta caruia se afla pentru a primi recomandarea de a efectua analiza respectiva. Cu recomandarea respectiva, se pot prezenta la unul dintre laboratoarele aflate in relatie cu Casa Judeteana de Asigurari Sociale. Cu aceasta ocazie, pacientii trebuie sa obtina serviciile medicale de la medicii diabetologi pe baza carora vor fi inregistrati la medicii de familie pe lista carora sint inscrisi.

    Contract individual de munca pentru rezidenti

    Fana Turcuman - Iasi: „Pina la ce data candidatii care au promovat concursul de rezidentiat din sesiunea noiembrie 2007 vor incheia formele de incadrare?".

    Candidatii care au promovat concursul de rezidentiat in sesiunea din 18 noiembrie 2007 ar fi trebuit sa se  prezinte la sediul autoritatilor de sanatate publica din centrele universitare alese pentru a incheia pina la 14 decembrie 2007 formele de incadrare. Contractul individual de munca pe perioada determinata se va incheia incepind cu data de 1 ianuarie 2008, de cind va incepe si stagiul de pregatire.

    Ce animale pot fi crescute in municipiul Iasi

    Alina Puscasu - Iasi: „Pot fi crescute animale in municipiul Iasi?".

    Potrivit Hotaririi Consiliului Local al Municipiului Iasi nr. 408/ 29 octombrie 2007, se interzice cresterea animalelor mari din speciile cabaline, bovine, ovine, caprine si porcine in intravilanul municipiului Iasi. Sint exceptate animalele crescute in bazele hipice, in spatiile amenajate din cadrul universitatilor de agronomie, precum si cele din refugii sau adaposturi infiintate in conformitate cu prevederile Legii 205/ 2004 privind protectia animalelor sau a altor dispozitii legale. In termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a acestei hotariri, detinatorii animalelor prevazute mai sus au obligatia de a le instraina sau, in cazul animalelor destinate consumului alimentar, de a le sacrifica in conditiile stabilite de legea sanitara veterinara. Nerespectarea prevederilor hotaririi duce la sactiunarea contraventionala a vinovatilor cu amenda de la 300 lei la 2500 lei, precum si, dupa caz, la confiscarea animalelor.

    Unde si cum pot fi plimbati ciinii

    Adelina Nica - Iasi: „In ce conditii persoanele au acces cu ciinii in parcuri?".

    Hotarirea Consiliului Local al Municipiului Iasi nr. 408/ 2007, prin care se aproba regulamentul privind protectia animalelor si obligatiile ce le revin posesorilor de animale, stabileste ca este permis accesul in gradini, parcuri si spatii verzi, precum si in locurile private a ciinilor cu lesa extensibila sau neextensibila sau cu botnite, insotiti de proprietari, exceptie facind acele spatii in care accesul ciinilor este total interzis. In locurile deschise in care nu este prezent publicul si in zonele special amenajate, ciinii pot fi condusi fara zgarda sau botnita, pe raspunderea proprietarului sau a detinatorului. Ciinii cu fire agresiva vor purta zgarda si botnita.
    Este interzis accesul ciinilor pe o raza de 50 metri de zonele destinate si amenajate pentru copii.

    Inscrisuri pe certificatul de deces

    Delia Turcu - Iasi: „In certificatul de deces al unui bolnav de cancer medicul trebuie sa inscrie diagnosticul?".

    In Anexa nr. 2 a Legii nr. 2027/ 26 noiembrie 2007 se precizeaza ca la eliberarea certificatului medical constatator al decesului pentru bolnavul de cancer, medicul va inscrie in rubrica corespunzatoare diagnosticul de cancer, tinind seama de documentele medicale ale institutiei in care a avut loc decesul si/ sau de ultimele documente medicale ale decedatului prezentate de apartinatori. In situatia in care decesul bolnavului de cancer a survenit dintr-o alta cauza decit boala canceroasa, medicul va consemna in certificatul medical constatator al decesului, la pct. II, boala canceroasa inscrisa in registrul de evidenta a bolnavilor, in foaia de observatie clinica generala sau in protocolul de necropsie ori in alte documente medicale, dupa caz.

    Actele necesare unui taximetrist

    Tinel Paduraru - Pascani: „Sint taximetrist. Ce documente trebuie sa detin la bordul autovehiculului?".

    Conform Ordinului nr. 356/ 29 noiembrie 2007 al M.I.R.A., de aprobare a Normelor metodologice pentru aplicarea Legii nr. 38/ 2003 privind transportul in regim de taxi si in regim de inchiriere, in cazul prestarii serviciului de transport in regim de taxi, documentele care trebuie sa existe la bord sint urmatoarele: autorizatie taxi sau orice alta copie conforma a autorizatiei de transport; certificatul de inmatriculare a autovehiculului; copie certificat de agreare; asigurare pentru persoane si bunurile acestora, in cazul transportului de persoane; asigurarea pentru marfuri si bunurile transportate, in cazul transportului de marfuri si bunuri; asigurare de raspundere civila; certificatul de atestare a pregatirii profesionale a conducatorului auto; legitimatia conducatorului auto, daca are calitatea de angajat; copia buletinului de verificare metrologica a taximetrului; copia contractului cu dispeceratul taxi care il deserveste sau copia autorizatiei de dispecerat taxi, in cazul taxiurilor transportatorilor autorizati care au dispecerat propriu; ecusonul taximetristului, afisat la vedere; ecusoanele aplicate pe portiere.

    Corneliu MOROSANU, consilier la Biroul de Consiliere pentru Cetateni Iasi


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri