Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Datornicii cu peste 5 milioane lei la intretinere trebuie dati in judecata?

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

     

    Cezar Dascalu, 55 ani, electromecanic

    Mie nu mi se pare o suma extraordinara cinci milioane de lei. Mai tragic va fi la sfirsitul lunilor de iarna, cind caldura, foarte scumpa, va ridica si mai mult datoriile. Datorita faptului ca nivelul de trai ramine acelasi si preturile cresc, oricita bunavointa ai avea, nu poti face fata datoriilor. Cred ca vor fi foarte multi datornici, cei de la Primarie s-au intrebat ce vor face cu cei actionati in judecata si care risca sa ramina fara locuinte?

    Nicoleta Fagetel, 31 ani, director comercial

    Daca cei care au datorii de cinci milioane la intretinere vor fi actionati in instanta, cu cei care au sute de milioane ce se va intimpla? In cazul celor care au putin peste cinci milioane sa se faca anchete sociale, poate unii au avut necazuri si nu au putut sa plateasca. Stiu ca, de regula, omul merge pe ideea ca intii sa-si plateasca datoriile - ma refer la pensionari. A nu se compara 5 milioane cu 50 de milioane.

    Dan Grigoras, 49 ani, inginer

    Cei care beneficiaza de niste servicii trebuie sa plateasca. Logic, nu? Insa, pentru recuperarea datoriilor trebuie analizat ce suma are de platit cel care urmeaza sa fie actionat in judecata, in cit timp s-a adunat aceasta suma si, in felul acesta, se poate evita un proces. Omul se poate angaja in scris sa achite datoria la un anume termen si numai daca nu respecta termenul sa fie obligat de instanta de judecata la plata, plus cheltuielile de judecata. Daca se va merge pe ideea ca toti datornicii, indiferent ca au cinci, zece sau mai multe milioane de lei, trebuie dati in judecata, atunci nu e bine.

    Paraschiva Apetrei, 51 ani, pensionata medical

    Problema nu trebuie pusa la modul ca evacuam omul sau ii luam casa; trebuie facute anchete sociale, sa vedem daca are din ce sa plateasca. Trebuie facute anchete sociale pentru ca sint oameni care traiesc din te miri ce, de azi pe miine. Nu cred eu ca, daca oamenii ar avea salarii din care sa-si poata plati intretinerea, ar mai ramine cu datorii. Daca se vor face anchete sociale, acestea sa fie facute temeinic.

    Nicolae Leonte, 42 ani, sef depozit

    In principiu, sint de acord ca datoriile trebuie platite. Dar daca e vorba de sume de ordinul zecilor sau chiar sutelor de milioane, trebuiau luate masuri din timp. Daca cei cinci milioane de lei, de la care se porneste, s-au adunat in doua luni, pentru atit nu cred ca trebuie sa se ajunga la judecata. Pot fi si situatii in care omul nu a platit doua luni si are de platit, sa zicem, opt milioane (la pretul agentului termic de acum, asa ceva e posibil). Nu a avut omul bani sau nu a putut sa plateasca la timp, atunci mai e valabil criteriul cu mai mult de trei luni? Parerea mea este ca aceasta hotarire trebuie rediscutata in Consiliul Local, pentru sint chestiuni care nu prea se leaga.

    Doina Lapusneanu, 33 ani, muncitoare

    Hotarirea trebuia luata de mult timp, iar suma de cinci milioane de lei este foarte mica. Sint oameni care nu au putut plati pentru ca gigacaloria e mai scumpa, dar probabil sint si oameni care nu vor sa plateasca. Trebuie analizat fiecare caz in parte si, inainte de aplicare, sa mai fie atentionati cei cu sume mari.

    Emil Onofrei, 53 ani, constructor

    Una din cauzele care au dus la aceasta situatie este si faptul ca agentul termic s-a tot scumpit, in timp ce salariile nu au crescut prea mult. Nu am nimic impotriva daca UFET si Primaria cauta sa recupereze datoriile de la populatie, dar nu sint de acord sa se porneasca de la cinci milioane de lei. Suma asta se poate aduna si intr-o luna, cred ca mai trebuie ridicat putin pragul, macar la zece milioane. Am o nelamurire: daca fondul de rulment platit este de cinci milioane de lei si eu am restanta aceasta suma, mai vine UFET sa ma dea in judecata?

    Roxana Daraban, 25 ani, asistent manager

    Nu spun ca masura este buna sau rea, eu gasesc ca este normal sa existe o metoda de recuperare a banilor. Partea proasta este ca majoritatea oamenilor sint saraci si efectiv nu pot sa-si plateasca facturile. Nu cred ca suma de la care se porneste mai trebuie ridicata, pentru ca omul, cu cit i se ingaduie mai mult, cu atit isi permite mai mult. Ar fi fost mai bine daca se lua aceasta masura mai demult, cind nu erau atit de multe datorii si multi datornici ar fi facut un efort finaciar sa plateasca restantele.
     


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri