Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Este necesara privatizarea CET-ului?

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Alin Marian, 46 ani, inginer

    Modernizarea centralei electrotermice din Iasi se impune de zeci ani. Concentrarea distribuirii energiei termice dintr-o singura unitate mare, care necesita retele termice in lungime de zeci de kilometri, generatoare de pierderi ce depasesc 30%, este o povara pentru o urbe precum Iasul. Atita vreme cit acele imense pierderi erau suportate din bugetul local nu se punea problema modernizarii centralei. In conditiile economiei de piata este de neconceput ca functionarea centralei termice sa se bazeze fie pe subventii de la stat, fie pe seama maririi tarifelor pentru caldura furnizata populatiei. Privatizarea este singura solutie de rentabilizare a producerii si distribuirii energiei termice. Sint sigur ca acesta va fi viitorul in dezvoltarea CET-ului Iasi.

    Andrei Laiu, 26 ani, operator P.C.

    Privatizarea ar fi o idee, dar ma tem ca aceasta privatizare sa nu aduca dupa sine si cresterea pretului energiei termice. Si asa e greu pentru ieseni, iar daca si CET-ul va mai mari preturile, nu vom mai vrea prea multa caldura caci nu vom avea cu ce plati.

    Florian Racu, 58 ani, fizician

    Parerea mea este ca energia unei tari nu trebuie data din mina nimanui. Constat ca toti cei care au venit in Romania si au luat in concesiune diferite activitati ne-au cam pacalit. Cind e vorba de energie, care e un domeniu strategic, vital pentru economia unei tari, nu este cazul sa mergem pe mina altora. Noi trebuie sa gasim resurse proprii, sa reabilitam retelele, sa gasim o sursa de combustibil adecvata si sa fim independenti energetic. Cind vorbea de independenta energetica, Ceausescu nu spunea prostii. Era un adevar, de care ne dam foarte bine seama acum, cind vedem ca preturile cresc, la fiecare jumatate de an cel putin, la petrol, benzina, gaze, energie electrica si alte resurse de acest gen. Eu, ca fizician, deci ca om care stie ce inseamna energia, consider ca noi trebuie sa ne gospodarim singuri in acest domeniu.

    Elena Apostol, 24 ani, studenta

    Daca se vor privatiza probabil ca se va intimpla exact la fel ca si cu fosta Electrica, actualul E.ON. Or sa se majoreze preturile, serviciile vor fi probabil mai proaste, oamenii tot mai nemultumiti. Nu cred sa aduca ceva mai bun aceasta privatizare. De fapt sint sigura ca vor fi o groaza de nemultumiri.

    Florin Munteanu, 26 ani, profesor

    Privatizarea CET va fi un lucru bun. Poate asa vor mai scadea facturile la incalzire. Desi, daca stau bine sa ma gindesc si sa-mi aduc aminte, si Electrica s-a privatizat si nu prea a adus lucruri bune odata cu aceasta schimbare. Dar om trai si om vedea.

    Izabela Buhnici, 45 ani, director

    Cartile sint deja facute. De acest lucru sint foarte sigura. Asa, cum de altfel totul este in aceasta tara: gata aranjat si prevazut. Acum, doar de cei de la putere mai depinde cit de scumpe vor fi serviciile pe care ni le va oferi CET-ul dupa privatizare. Oricum, sintem prea mici ca sa conteze opinia noastra. Doar buzunarele cit mai pline conteaza. Asta e Romania, tara noastra, din pacate.

    Simona Corbu, 67 ani, pensionara

    Indiferent de ceea ce se va intimpla, atit ma rog la Dumnezeu sa le dea mila de noi pensionarii, caci daca se majoreaza preturile si la CET prea mult, nu stiu, zau, ce ne vom face. Probabil ca cei mai multi dintre noi vor renunta la caldura si apa calda. In orice caz, ceea ce se intimpla in aceasta tara nu e bine. Si aici ma refer la noi, pensionarii in special.

    Alin Vasiliu, 38 ani, medic

    Cam tot ceea ce este la noi in Romania, usor trece pe miini straine. Astfel, vom ajunge o tara de imprumut. Nu mi se pare nici corect si nici nu cred ca ne fac bine aceste privatizari, din care, fie vorba intre noi, se scot bani frumosi. Nu cred eu sa fie ceva la voia intimplarii. Totul este foarte bine calculat si stiut cu mult timp inainte sa se intimple sau sa se anunte.

    Ovidiu Ungureanu, 55 ani, manager

    Nici un investitor, fie el roman sau strain, dar mai ales cel strain, nu face o investitie fara a cistiga dublu sau mai mult. Nu exista investitori carora sa le fie mila de poporul roman si care sa faca acte de caritate. Sint o multime de romani pentru care citeva sute de milioane de euro nu reprezinta o suma inaccesibila. De ce nu investesc ei?! Privatizarea este un experiment facut de conducatori pe spatele celor multi. Daca esueaza - no problem - asta este si nimeni nu va fi tras la raspundere, in schimb poporul va plati.

    A consemnat Elisabeth UNGUREANU


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri