anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

vineri, 03.07.2020

Este oportuna desfiintarea scolilor de arte si meserii?

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

  Marilena Raileanu, 45 ani, casiera

  Este o decizie pripita, asta e parerea mea. Prin desfiintarea scolilor de arte si meserii unii tineri pierd dreptul la invatatura. Nu mai spun ca si niste cadre didactice vor ramine fara posturi. Dupa ce elevul termina 10 clase, citi ani ii vor mai trebui sa se califice intr-o meserie? Scolile nu trebuie desfiintate, ci, dimpotriva, ar trebui restructurate, incit sa fie cu adevarat scoli de arte si meserii, nu doar sa aiba o denumire frumoasa.

  Irinel Harbuz, 24 ani, liber profesionist

  E o eroare, din punctul meu de vedere. Guvernul nu ar trebui sa ia aceasta decizie, pentru ca sint tineri care vor sa urmeze o scoala de arte si meserii, sa aiba o calificare, neavind aptitudini si nici posibilitati financiare pentru licee sau facultati. E o treaba foarte neinspirata. Si asa tara se duce de ripa...

  Marian Istrate, 50 ani, tehnician

  Cred ca prin aceasta decizie Guvernul a mai gasit o metoda de a reduce din costurile bugetare in aceasta perioada de criza financiara. Metoda nu mi se pare buna, intrucit scolile profesionale erau pentru elevii de la tara sau dintre cei de la oras mai slab pregatiti, dar cu aptitudini pentru o meserie. In aceste scoli se formau viitorii meseriasi ai Romaniei. Nu toti oamenii sint dotati de la natura pentru a face un liceu teoretic. Si asa sint multi absolventi de liceu foarte slab pregatiti si, la facultate, profesorii se straduiesc sa-i aduca la un nivel la care sa se poata discuta cu ei. Daca vor fi desfiintate si aceste scoli, inseamna ca numarul celor fara pregatire va creste, pentru ca cei care se stiau foarte slab pregatiti nu vor avea curajul sa mearga la liceu si vor ingrosa rindurile celor care nu vor avea nici un rost. Pe de alta parte, se deschide poarta catre somajul din invatamint, pentru ca pina acum nu am auzit de profesori trimisi in somaj. Nu inseamna ca dintr-o stersatura de radiera sa-i dam afara pe toti maistrii si profesorii din scolile profesionale. Din invatamint ar trebui sa plece cei care sint slab pregatiti si nu au chemare pentru aceasta profesie. In curind nu vom mai avea nici muncitori, si atunci ma intreb: ce va fi Romania, tara pentru exodul popoarelor din Asia si Africa?

  Gabriela Gologan, 38 ani, frizer

  Parerea mea nu poate fi buna, deoarece fiecare om are dreptul sa-si aleaga, dupa posibilitati, o profesie. Daca cei care nu pot face un liceu nu vor avea nici o sansa de a avea o calificare, vor lucra ca necalificati sau, mai rau, unii vor ajunge delincventi.

  Adrian Patrascu, 43 ani, electronist

  Masura este si nu este buna, dupa parerea mea. Tineretul, in proportie de 80%, este slab pregatit si Guvernul s-a saturat de investit bani in ceva care nu merita. Sint foarte multi care au invatat pe timpuri in scoli profesionale si unii au ajuns specialisti, altii si-au continuat studiile si au ajuns maistri, ingineri sau chiar profesori. Tinerii de acum ce ar trebui sa urmeze ca sa invete o meserie? Cei cu aplicatie spre a invata pot urma un liceu si, mai departe, o facultate, dar ceilalti?

  Valentina Nastasa, 36 ani, vinzatoare

  Nu cred ca ar trebui desfiintate aceste scoli. Stiu ca si inainte erau scoli profesionale, care pregateau muncitori calificati. Probabil acum, daca nu mai sint locuri de munca, Guvernul considera ca nu mai are pentru ce sa pregateasca meseriasi, dar noi speram sa trecem peste perioada asta grea si sa revenim la normalitate. Ma intreb insa: ce vor face acei tineri care nu vor intra la licee, care este viitorul lor?

  Vasile Purice, 60 ani, pensionar

  Eu sint pentru a ramine scolile profesionale, dar sa fie si locuri de munca, pentru ca tinerii sa-si poata alege meseria dorita, sa poata efectua si ore de practica. Din pacate, nu prea mai sint locuri unde s-ar putea face practica, insa, fiind vorba de viitorul unor oameni, dar si de viitorul tarii, s-ar putea crea astfel de locuri. Din cite stiu, sint centre de calificare, unde cei care doresc sa aiba o meserie se pot inscrie. Macar aceste centre sa ramina, desi nu stiu daca isi mai au rostul, pentru ca locurile de munca sint putine.

  Gabriel Grigoriu, 34 ani, inginer

  Nu stiu daca este o decizie buna sau rea, dar e pacat ca se desfiinteaza niste scoli. Ar trebui gasita o alternativa, ceva in genul organizarii de cursuri de calificare pentru persoane de virste diferite.

  Lucia Macri, 70 ani, pensionara

  Nu pot intelege ce se intimpla, de ce sa desfiintam ceva care este deja facut si care a functionat de foarte mult timp? E posibil ca decizia Guvernului sa fie pentru perioada de criza, dar criza se va termina si o sa fie nevoie de muncitori calificati. Nu conteaza numai prezentul, ar fi bine sa vedem lucrurile si in perspectiva

  A consemnat Aurel OANCEA


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Ce se ascunde în spatele scenei în războiul de la Aeroportul Iaşi

  Dan CONSTANTIN

  Ce se ascunde în spatele scenei în războiul de la Aeroportul Iaşi

  Din păcate, disputa acesta din jurul şefului Aeroportului nu are în centru faptul că Bulgariu nu a făcut nimic pentru dezvoltarea aerogării.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Contextualizări

  Alexandru CĂLINESCU

  Contextualizări

  Cuvântul de ordine în ce priveşte recuperarea moştenirii culturale, chiar în perioada relativei „liberalizări” de la mijlocul anilor ’60, a fost „valorificare critică”, formulă care e un alt nume pentru „contextualizare”. În cazul operelor literare, prefaţa era cea mai la îndemână modalitate de a-i arăta cititorului cum trebuie interpretat „corect” textul.

  Boss, nu vrei un elicopter?

  Radu POPESCU

  Boss, nu vrei un elicopter?

  ...sau măcar un deputat!

  „Acţionarii” lui Pedro

  Nicolae CREŢU

  „Acţionarii” lui Pedro

  Aşteptând într-o staţie de autobuz, îmi cade privirea pe un poster comercial care etalează o promoţie îmbietoare la uleiul „Floriol”. Pe care nu-l cumpăr niciodată: în ce mă priveşte, e concurat fără speranţă de „Unisol”-ul de „primă presă”, aşa că promoţia, fălească-se cu preţul ei redus, tot rece mă lasă. Dar nu despre ce cumpăr (şi ce nu), nici despre motivele şi criteriile „în materie de”, nici atât despre marketingul stradal (cel de pe canalele TV, cu calupurile lui sâcâitoare, e un adevărat test de anduranţă când câte un film chiar merită văzut până la capăt), vreau să vă… povestesc, veţi vedea de îndată. Ci despre cu totul altceva, deşi venind, ei da, dinspre imaginea de pe acel poster şi „rezonanţa” mărcii cu pricina în memoria mea.

  pulspulspuls

  Despre culegătorii de scame: iaca ce funcţie poţi primi!

  Despre culegătorii de scame: iaca ce funcţie poţi primi!

  Ne tot înghiontesc de câteva zile cu întrebările mai mulţi cetitori ai rubricuţei, chestionându-ne asupra unui aspect pe care, ca să fim sinceri, l-am observat şi noi de ceva vreme încoace: de ce conţilierul municipal leberal Dovleac l-o tot fi gratulând, periind şi culegându-i scamele de pe sacou cu aşa osârdie, de vreo lună încoace, pe premarele Peni Hill? 

  Caricatura zilei

  Paparazzi

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

  Linkuri

  Alte ziare locale

   Intrebarea zilei

   Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.