Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Lectia lasata de profesorul Vasile Cristian

in memoriam

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Facultatea de Istorie a Universitatii iesene este, din nou, indoliata: s-a stins ilustrul profesor Vasile Cristian, dupa ce, in iarna, am fost socati de dureroasa pierdere a profesorului academician Gheorghe Platon.
    Domnia Sa a debutat in cariera universitara ca preparator, in chiar anul absolvirii Facultatii de Istorie-Filosofie, sectia Istorie: 1961.
    Ulterior, devine asistent (1962), lector (1968), conferentiar (1974) si profesor (din 1990). A fost sef al Catedrei de istorie universala (1974-1976), decan al Facultatii de Istorie-Filosofie (1976-1984), apoi sef al Catedrei de istorie nationala si universala (1984-1990). Scapat de povara functiilor administrative, a exercitat, pina in ultimele zile ale vietii, cu multa stiinta, eleganta si umor (a carui tinta, de multe ori, era chiar persoana Domniei sale), „functia“ de mentor spiritual.
    Pentru Vasile Cristian, studentii au fost un capitol special. „Stimati colegi“ - formula sa de adresare - nu era o simpla vorba, menita, eventual, sa forteze bunavointa locuitorilor amfiteatrelor. Era, desigur, o punte de legatura, pe care cele doua parti au putut sa circule in libertate. Profesorul nu a impus, ci a propus si a sugerat, a luminat si a calauzit. Niciodata asupritor al tinerilor, nici in sens ideatic, nici altfel, Vasile Cristian a fost mereu dispus sa ofere, dispus sa primeasca; pentru dinsul colegialitatea era o notiune de viata si de comportament - si nu un paravan de cuvinte, menit sa mascheze lipsa de onestitate.
    Fiind colaboratorul preferat al profesorului de legenda Dimitrie Berlescu (un dascal desavirsit si un creator de scoala), Vasile Cristian s-a straduit sa continue, dar intr-o maniera proprie, lectia Magistrului. A acceptat, fara rezerve, de exemplu, necesitatea (indata devenita, pentru dinsul, servitute) prioritatii actului didactic fata de acela de cercetare, in sensul ca activitatea de cercetare nu poate fi separata, ci, dimpotriva, subordonata si menita sa ofere substanta, argumente si dezinvoltura discursului de la catedra.
    In logica aceluiasi „program“, dar si datorita deosebitelor sale calitati (o intinsa cultura generala, inclinatia „filosofica“, talentul oratoric), Profesorul a „sustras“, in ceea ce-l priveste, istoria din factologie: nivelul „restituirii“ a fost depasit, in sensul meditatiei asupra trecutului. Pe de alta parte, Domnia Sa a fost mereu preocupat de largirea „cimpului“ disciplinei istorice, inclusiv prin explorarea „frontierei“: sint „parti“ de „frontiera“ in toate programele cursurilor sale, dupa cum Geografia istorica sau Filosofia istoriei (discipline „fondate“ de dinsul, la care se mai pot adauga Istoriografia si Istoria Asiei) apartin, in intregime, aceluiasi orizont.
    Istoricul Vasile Cristian nu s-a putut cantona, pur si simplu, in menghina unei specializari inguste - desi a produs frumoase si nu putine studii de amanuntimi -, nu s-a straduit sa stabileasca doar exactitatea derularii faptelor trecute, ci a izbutit sa se ridice la nivelul orizontului interpretativ si, de aici, la acela al sintezei.
    Acum, cind nu mai este trecator pe acest pamint, Dumnezeu se va milostivi sa-l odihneasca in pace: nu pentru ca ar fi fost fara pacat, ci pentru sufletul sau generos si senin, pentru noianul de fapte bune, impartite semenilor fara discriminare si pentru lectia - de omenie, de stiinta, de umor gratios - lasata mostenire noua, supravietuitorilor care l-am cunoscut.

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri