"Misterul" din cimitirul Eternitatea a fost dezlegat
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 29.11.2020

"Misterul" din cimitirul Eternitatea a fost dezlegat

Viata cetatii

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

  Pe aleea de intrare in cimitirul „Eternitatea" din Iasi (parcela 6/I) exista un monument funerar, impresionant prin mesajul lui. Pina acum citiva ani, se putea citi pe placa de marmura dinspre aleea principala: „Primul inhumat in acest cimitir". Era mormintul unui copil, mort la numai 17 luni, Gaston Etienne Sutu, simbolizat prin acel copil sculptat in marmura, tinind in brate o cruce. Putini au fost cei care au dat importanta inscriptiei cu anul mortii: 1873.

  Imaginea acestui mic monument este redata si in monografia „Cimitirul Eternitatea Iasi" (1995), cu aceeasi explicatie: „Primul inhumat (1873)". Inexactitatea consta in aceea ca cimitirul din dealul Tatarasilor, realizat pe terenul cedat Primariei de catre fostul primar al Iasului Scarlat Pastia (1827-1900), a fost deschis pentru inhumari abia la 1 septembrie 1876! Placa cu inscriptia inexacta a fost schimbata, insa nimeni nu stia cine a fost acel Gaston Etiènne Sutu. Dar, de curind, Muzeul Literaturii Romane Iasi a primit din partea domnului Alexandru Negrescu-Sutu din Paris, nepotul lui Rudolf Sutu (autorul celor doua volume „Iasii de odinioara", 1923 si 1928), valorosul volum intitulat „Livre d'or de la famille Soutzo" (2005).

  Masivul volum (837 pagini) contine multe referiri la orasul Iasi, cum ar fi imaginea „Casei Pogor" si a „Salonului Junimii", „Medalionul membrilor Junimii, din 1883", volumul „Quelques poesies Mihail Eminesco", in traducerile lui Alexandru Grigore Sutu, fost membru al Junimii iesene, ruinele palatului de la Manta Rosie a lui Gheorghe Mihail Sutu etc.

  Legat de titlul acestor note, sa spunem ca, la pagina 416, am avut surpriza sa vedem patru fotografii ale mormintului micului Gaston Etienne, cu explicatia: „Le monument funeraire de l'enfant Gaston Etienne Soutzo au Cimitiere Eternitatea de Jassy". In josul paginii era explicatia pe care o dam in traducere: „Decedat prematur in 1873, spre marea durere a parintilor sai, Gaston Etiènne, in virsta de numai 17 luni, a fost initial inhumat intr-un cimitir de linga numeroasele biserici ale capitalei moldave, pentru ca, ulterior, sa fie reinhumat in cimitirul Eternitatea, dupa deschiderea acestuia la 1 septembrie 1876. Acum, ramas, printr-o sansa, intact, este cel mai vechi monument (funerar) din cimitir".

  Iata cum, dupa 135 de ani, aflam adevarul despre mormintul „primului inhumat in acest cimitir", informatie necesara pentru corectarea monografiei cimitirului din Tatarasi, care este in curs de finalizare, prin stradania doamnei Olga Rusu si cu sprijinul material al Primariei Municipiului Iasi. Iar oaspetii care vor veni la festivitatea din 6 octombrie 2008 si vor vizita istoricul cimitir vor putea fi corect informati despre primul monument funerar de acolo.

  Constantin OSTAP


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Gânduri despre Maradona

  Nicolae GRECU

  Gânduri despre Maradona

  De morţi nu se vorbeşte decât de bine, dar nu trebuie uitat nici răul din ei.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Vechiul Testament - Septuaginta - Nicolae Spătarul Milescu (III)

  Eugen MUNTEANU

  Vechiul Testament - Septuaginta - Nicolae Spătarul Milescu (III)

  Prezentarea succintă a începuturilor tradiţiei biblice româneşti continuă cu o schiţă de portret a iniţiatorului acestei tradiţii, Nicolae Spătarul Milescu.

  Egalitatea de gen: de la controversele teoretico-ideologice la politica publică

  Ciprian IFTIMOAEI

  Egalitatea de gen: de la controversele teoretico-ideologice la politica publică

  Problematica de gen şi egalitatea de şanse între bărbaţi şi femei a fost abordată încă din anii ‘60 în cadrul studiilor despre rolul femeilor în politică şi dezvoltarea socioeconomică (women studies), mai apoi în cadrul studiilor feministe (feminist studies), iar în prezent în cadrul studiilor de gen (gender studies). În altă ordine de idei, egalitatea de tratament între bărbaţi şi femei a constituit un principiu fundamental al Uniunii Europene încă de la înfiinţarea sa. 

  Adevărul tău ar trece „testul frumuseţii”?

  pr. Constantin STURZU

  Adevărul tău ar trece „testul frumuseţii”?

  Unul dintre ucenicii mei avea, la un moment dat, probleme la serviciu. Se confrunta cu tot soiul de neplăceri, cu şicane şi chiar cu ameninţări. M-a întrebat ce să facă, dacă nu cumva e momentul să renunţe şi să caute altceva de lucru. Eventual în alt domeniu. Îl ştiu ca fiind o persoană competentă, talentată şi dăruită în lucrarea sa. 

  pulspulspuls

  Analiză şi sinteză: brânza politică şi prazul electoral

  Analiză şi sinteză: brânza politică şi prazul electoral

  Dacă tot am vorbim ieri aici de vasilici şi tiriplici, iaca ce ne-au indicat unii cetitori atenţi: una bucată poză faină scociorâtă prin cotloanele feisbuciste, de campanie, cu actualul şi viitorul deputat de Iaşi Vasile Cîtea, ex-boxer, aflat în piaţă la Bălţaţi, locul de baştină. 

  Caricatura zilei

  Planul Aproape Naţional de Redresare şi Rezilienţă (zic aproape fiindcă Iașul nu este inclus)

  Editia PDF

  Bancul zilei

  O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

  Linkuri

  Alte ziare locale

   Intrebarea zilei

   Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.