Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Obligatiile agentilor economici dupa adoptarea Contractului colectiv de munca unic la nivel national 2007-2010

Fir direct

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Andreea Albu, Iasi: „Sintem mai multi agenti economici care dorim sa publicati clarificari in legatura cu etapele maririi salariului minim pe economie. Ni s-a intimplat ca, ajungind la ghiseu cu actele, ori sa nu ni le primesca, ori sa fim intorsi pentru modificari. Astfel, mai intii ni s-a cerut sa facem acte aditionale de marire la 390 RON, apoi s-a anuntat ca marirea trebuie sa fie la 440 RON, iar mai apoi ca, de fapt, pentru cei cu studii superioare, marirea trebuie sa fie facuta la 800 RON. Totodata, ei sustin ca, desi sefii ITM Iasi au afirmat in fata camerelor de televiziune ca se pot depune actele aditionale la valorile anterioare, adica 390 RON, functionarii de la ghisee nu primesc acte decit pentru suma de 440 RON, cu mentiunea ca, pentru angajatii cu studii superioare, suma trebuie sa fie de 800 RON. Va rugam sa ne informati care sint exact obligatiile agentilor economici, data de la care aceste obligatii curg, documentele din care deriva aceste obligatii si, daca au fost publicate in Monitorul Oficial, cu ce data".

    Catalin Tacu, sef Departament reclamatii la Inspectoratul Teritorial de Munca: „Prevederile Contractului colectiv de munca unic la nivel national 2007-2010 privind salariul minim negociat corespunzator nivelului calificarii si studiilor necesare ocuparii postului, sint obligatorii pentru toti angajatorii, cu exceptia autoritatilor si a institutiilor publice finantate integral sau in majoritate de la bugetul de stat (unitati care nu stabilesc salariile prin negocieri individuale - Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, art. 157).

    Sistemul legislativ din Romania stabileste in mod clar si neechivoc urmatoarele: conventiile colective in materie de munca au caracter obligatoriu garantat de Constitutie; contractele colective de munca se incheie avind la baza principiul reprezentativitatii; astfel, contractul colectiv de munca unic la nivel national se incheie de catre organizatii sindicale si patronale desemnate ca reprezentative de instanta de judecata, iar prevederile acestei conventii colective se aplica tuturor salariatilor si angajatorilor, indiferent daca fac sau nu parte din organizatiile respective.

    Legea nr. 130/1996 privind contractul colectiv de munca, art. 11, alin. 1, lit. d, art. 14-17, Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, art. 241, alin. 1, lit. d - stabilesc ca includerea in contractele individuale de munca a unor clauze sub nivelul minim prevazut prin contracte colective de munca este interzisa.
    Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, art. 11 - stabileste ca prevederile contractului colectiv de munca unic la nivel national se aplica de la data inregistrarii la Ministerul Muncii Solidaritatii Sociale si Familiei (Contractul colectiv de munca unic la nivel national 2007-2010 a fost inregistrat la data 29.12.2006).

    Legea nr. 130/1996 privind contractul colectiv de munca, art. 25 - stabileste ca contractul colectiv de munca unic la nivel national se publica in Monitorul Oficial al Romaniei partea a-V-a, in termen de 30 de zile de la inregistrare (Contractul colectiv de munca unic la nivel national 2007-2010, a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei partea a-V-a la data 29.01.2007).

    Momentul de la care devin obligatorii prevederile contractului nu se raporteaza la data publicarii, ci la data inregistrarii. Ratiunea acestei prevederi este aceea ca partile semnatare ar trebui sa comunice celor pe care ii reprezinta continutul contractului, avind in vedere ca au cunostinta de acestea chiar mai devreme de momentul inregistrarii (Contractul colectiv de munca unic la nivel national 2007-2010 a fost semnat de 11 organizatii patronale si 5 organizatii sindicale la data 20.12.2006).

    Incepind din data de 12 ianuarie 2007, ITM a demarat o campanie de informare a angajatorilor cu privire la continutul Contractului colectiv de munca unic la nivel national 2007-2010 privind salariul minim negociat. In toata aceasta perioada, angajatorii au avut posibilitatea de a depune acte privind incheierea si modificarea contractelor individuale de munca cu un nivel al salariului de baza de 390 ron.

    Incepind cu 01 ianuarie 2007, angajatorii au obligatia de a nu stabili salarii de baza mai mici decit nivelurile prevazute de art. 40 din Contractul colectiv de munca unic la nivel national 2007-2010:

    - 440 RON pentru posturi care nu necesita o calificare (grupa majora 9 din COR);

    - 528 RON pentru posturi calificate si personalul administrativ pentru care este necesara pregatire liceala;

    - 550 RON pentru posturi administrative pentru care este necesara pregatire postliceala;

    - 572 RON pentru posturi de specialitate pentru care este necesara scoala de maistri;

    - 660 RON pentru posturi de specialitate pentru care sint necesare studii superioare de scurta durata;

    - 880 RON pentru posturi de specialitate pentru care sint necesare studii superioare de lunga durata.

    Aceste niveluri au fost calculate raportindu-ne la salariul de baza minim brut negociat de 440 RON. Contractele colective de munca incheiate la nivel inferior (ramura economica, grup de unitati sau unitate) pot contine un salariu de baza minim brut negociat mai mare de 440 RON, situatie in care nivelurile salariilor corespunzatoare cerintelor de calificare si studii prezentate mai sus vor fi proportional mai mari.

    Sumele prezentate reprezinta niveluri minime de la care partile, salariat si angajator, incep negocierea salariilor individuale".


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri