anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Petitie pentru reducerea pensiilor fostilor securisti si activisti comunisti de rang inalt

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

  Aceasta cerere a fost formulata de mai multe ori pina acum, in forme usor diferite, de catre Comisia Prezidentiala pentru Analiza Dictaturii Comuniste din Romania (2006), Grupul pentru Dialog Social (2007) si Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului in Romania (2008). Comisia Prezidentiala, care a declarat regimul comunist ca "ilegitim si criminal", recomanda, in Raportul Final, ca "fostii activisti comunisti de frunte, fostii conducatori ai Securitatii, ai Militiei si ai Ministerului de Interne, ai «Justitiei» comuniste, fostii tortionari sa nu poata beneficia de pensii peste nivelul minim al populatiei". Grupul pentru Dialog Social a cerut, la rindu-i, printr-un comunicat, "reducerea cuantumului pensiilor fostilor securisti la nivelul unei pensii medii din sistemul public". In fine, IICCR a initiat un proiect de lege prin care se stabilea ca pensiile responsabililor regimului comunist implicati in acte de represiune pe motive politice sa fie reduse la nivelul salariului de baza minim brut pe tara.

  In prezent, pensiile fostilor activisti comunisti si angajati ai Securitatii sint de citeva ori mai mari decit pensia medie. Reamintim ca angajatii Securitatii au fost pensionati dupa o lege speciala, care i-a favorizat in raport cu restul populatiei. Activistii si securistii au facut parte dintr-un sistem de privilegii inainte de 1989 si au ramas privilegiati si dupa revolutie. Consideram ca este profund imoral ca promotorii unui sistem criminal sa se bucure de impunitate intr-un regim democratic si, in plus, sa beneficieze de favoruri. Orice reforma care vizeaza modernizarea statului nu poate fi compatibila cu onorarea acelora care au transformat statul in instrument de represiune politica, in perioada 1948-1989.

  In contextul dezbaterilor legate de legea unica a pensiilor, solicitam Guvernului Romaniei sa gaseasca, impreuna cu societatea civila si institutiile academice care se ocupa de studiul comunismului, o formula legala, in acord cu Constitutia Romaniei, prin care pensiile celor responsabili pentru nelegiuirile regimului comunist sa fie reduse. Exista precedente si solutii legale practicate in alte tari iesite de sub dictaturi, inregistrate in literatura de specialitate privind asa-numita "justitie de tranzitie". Reducerea sau chiar eliminarea pensiilor s-au numarat printre masurile luate in Europa dupa 1945 impotriva responsabililor nazisti si a colaboratorilor acestora din tarile aliate. Citeva din statele est-europene post-comuniste au recurs, de asemenea, la sanctionarea celor responsabili de abuzurile comunismului prin reducerea pensiilor. Germania este cel mai cunoscut exemplu, iar Polonia, cel mai recent. De la 1 ianuarie 2010, pensiile a peste 24.000 de oficiali comunisti si ofiteri ai politiei politice din Polonia au fost diminuate cu peste 50%. 

  In conditiile in care Romania a condamnat oficial regimul comunist, a venit vremea ca masurile concrete de decomunizare sa fie puse in practica. Este nevoie de acestea ca semn reparatoriu fata de victimele comunismului si pentru a arata ca incalcarea drepturilor omului, a legilor si normelor democratice nu ramine nesanctionata.

  Petitie initiata de Societatea de Studii Istorice din Romania, Iasi, 12 ianuarie 2010

    

  Semnatari:

  Dumitru Tepeneag, Nicolae Manolescu, Gabriel Liiceanu, Norman Manea, Liviu Antonesei, Dan Lungu, Serban Foarta, Caius Dobrescu, Tania Radu, Doina Jela, Daniel Vighi, Ruxandra Cesereanu, Carmen Musat, Michael Shafir, Daniel Barbu, Vladimir Tismaneanu, Cristian Preda, Lavinia Stan, Katherine Verdery, Gail Kligman, Adrian Neculau, Sanda Golopentia, Felicia Waldman, Germina Nagat, Monica Ciobanu, Andrei Pippidi, Dennis Deletant, Marius Oprea, Alexandru-Florin Platon, Alexandru Barnea, Andrei Oisteanu, Florin Turcanu, Armand Gosu, Mihnea Berindei, Leon Volovici, Smaranda Vultur, Dorin Dobrincu, Adrian Cioflanca, Florea Ioncioaia, Bogdan Maleon, Andrei Muraru, Stejarel Olaru, Cristian Vasile, Dragos Petrescu, Virgiliu Tarau, Dan Tapalaga, Andreea Pora, Ioan T. Morar, Mihail Neamtu, Horatiu Pepine, Liviu Tofan, Ovidiu Simonca, Cristian Pirvulescu, Gabriel Andreescu, Sorin Iliesiu, Ana Blandiana, Romulus Rusan, Radu Filipescu, Nestor Ratesh, Dan Petrescu, Smaranda Enache, Lidia Bradley, Victor Rebengiuc, Mihai Maniutiu, Danut Manastireanu, Lidia Bodea.

    

  Adeziunile pot fi trimise in continuare la adresa asociatiassir@yahoo.com. Lista completa a semnaturilor se gaseste pe site-ul SSIR: http://ssir.org.ro/.


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Pohtiţi la fotbal!

  Nicolae GRECU

  Pohtiţi la fotbal!

  N-a fost nevoie de îndemnuri bombastice precum cele din titluri; românii reîncep să vină la fotbal pentru că au pentru cine.

  opinii

  Mitocanul de la volan (I)

  Eugen MUNTEANU

  Mitocanul de la volan (I)

  Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

  Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

  Aurelian-Petruș PLOPEANU

  Dobânda, de la păcat (medieval), la virtute (modernă)

  Știința economică modernă s-a desprins din ceea ce era cunoscut în mediul academic timpuriu drept filosofie morală. Acțiunile și comportamentele din sfera economică (de exemplu, comerțul, formarea prețurilor, rolul dobânzii în tranzacțiile comerciale, etc.) erau reglementate de Biserică vreme de secole întregi. 

  O limbă din prefabricate

  Alexandru CĂLINESCU

  O limbă din prefabricate

  Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

  pulspulspuls

  O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

  O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

  Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

  Caricatura zilei

  Ambulanța

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

  Linkuri sponsorizate

  Parteneri

  Alte publicatii

   Fotografia zilei

   Intrebarea zilei

   Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.