Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

"Prejudecatile contribuie foarte mult la marginalizarea romilor"

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Gabriela Dobrica, 43 ani, agent comercial

    Sincer, nu cred in aceasta integrare. Atita timp cit se vor numi tot romi, nu cred ca lucrurile vor sta mai bine ca in prezent. Istoria discriminarii romilor este foarte veche. Dintotdeauna au existat conflicte intre romi si restul lumii, iar acestia din urma au prea multe „oi negre", care nu ii ajuta deloc sa-si construiasca o alta imagine.

    Andreea Dumitriu, 22 ani, studenta

    Cred ca ar trebui sa aiba loc, in primul rind, o educare a publicului larg cu privire la ce sint romii in realitate, asupra istoriei, asupra culturii lor. Probabil ca au si ei oameni educati, care au facut lucruri mari in viata lor, dar care, din cauza altor faptelor negative ale concetatenilor, au fost umbrite. Cunoscindu-ne, respectindu-ne reciproc, vom ajunge, cu siguranta, la un compromis si la intelegere.

    Dumitru Popescu, 45 ani, profesor

    Romii pe care i-am cunoscut eu fura, vorbesc urit si nu muncesc cinstit. Sint mai multe feluri de romi, mai multe categorii de romi, mai multe grupuri, nu putem generaliza, insa cei mai multi dintre ei nu sint cinstiti, si este vina lor ca nu sint priviti cu zimbetul pe buze. Peste tot, romii au aceleasi probleme: nivel redus de educatie, acces limitat la munca si venituri mici. Nu stiu ce s-ar putea face pentru integrarea lor, este greu intotdeauna sa schimbi negativul in pozitiv, invers e mult mai usor.

    Elena Buturuga, 54 ani, vinzatoare

    Problema romilor s-a transformat in una europeana, acum, ca facem parte din Uniunea Europeana. Ar trebui sa existe o strategie mult mai buna pentru integrarea acestora, cred ca mai exista sanse pentru cei mai tineri, care se pot impune si pot schimba ceva.

    Ana-Maria Olariu, 33 ani, contabil

    Fara indoiala ca prejudecatile si discriminarea romilor contribuie foarte mult la marginalizarea lor. Cred ca adevarata cauza a decalajului educational este faptul ca romii se inscriu tirziu la scoala si abandoneaza scoala devreme. Obstacolele care limiteaza accesul la educatie tin in principal de lipsa banilor pentru rechizite, uniforme si incaltaminte sau pur si simplu pentru transportul copiilor pina la scoala. Este greu sa dai solutii, mai ales daca unii dintre romii traditionalisti nu le accepta.

    Gabriel Avramescu, 27 ani, agent distributie

    Unii romi traiesc ca acum citeva sute de ani in urma, in case de lut, cu cei zece copii pe care ii trimit sa cerseasca la colt de strada. Aceasta este realitatea din fiecare zi, cind copii romi intra in mijloacele de transport in comun, incep sa cinte un colind, asteptind un ban de la calatori. Uneori primesc, dar de cele mai multe ori sint priviti cu indiferenta. Ar trebui ca lumea sa nu le mai dea bani atunci cind cersesc, poate asa nu vor avea de ales si se vor angaja undev, iar apoi statul ar trebui sa ofere locuri de munca petru romi si o instruire a acestora pentru viitorul loc de munca.

    Constantin Grosu, 65 ani, pensionar

    Problema este ca romii nu vor sa fie educati sau educatia nu este foarte importanta pentru ei. Incet, incet, poate se vor socializa si se vor integra, dar pina atunci mai este nevoie de timp pentru ca statul roman sa invete mai multe despre integrarea acestora. Problema este ca nu cred ca avem timp sa facem experimente, mai ales acum, ca facem parte din Uniunea Europeana. Sint sigur ca Romania nu stie inca destule lucruri despre cum sa se poarte cu romii care nu vor sa munceasca si prefera sa fure sau sa cerseasca.

    Lucian Alexandrescu, 25 ani, student

    Nu se vor integra niciodata cu adevarat, atita timp cit se casatoresc verisori cu verisoare, la virste fragede, si tin in continuare la traditile lor. Am aflat ca in Romania traiesc peste doua milioane de romi. Cum facem sa ii  integram? Doar cu ajutorul lor si al acelor romi care au devenit oameni importanti, pentru ai putea da ca exemplu celorlalti.

    A consemnat Vasilica DUMITRASI


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri