Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Revolutia a inceput la Iasi?

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Doina Largeanu, 46 ani, educatoare

    Dupa mine, pe 14 decembrie 1989, la Iasi, a inceput Revolutia si Iasul ar trebui sa fie considerat „oras initiator al Revolutiei", pentru ca iesenii au fost primii care au avut curaj. In vremurile acelea tulburi, cineva trebuia sa dea dovada de curaj si initiativa s-a vazut mai intii la Iasi. Timisoara a continuat Revolutia, care s-a incheiat la Bucuresti.

    Nicolae Ardeleanu, 44 ani, mecanic auto

    Nu-mi place afirmatia domnului Orban, ca numirea Iasului ca oras initiator al Revolutiei ar fi „o rusine". Merite au si iesenii, si timisorenii, si chiar daca la Iasi nu fost ca la Timisoara, tonul l-a dat Iasul, asa ca eu consider ca intemeiata propunerea ca Iasul sa primeasca titlul de initiator al Revolutiei.

    Maria Lenta, 48 ani, asistent maternal

    Sint de acord ca data de 14 decembrie 1989 sa fie considerata momentul inceperii Revolutiei romane. Toti iesenii erau revoltati, fiecare, in constiinta lui, era revolutionar, dar a fost ghinionul ca miscarea a fost inabusita si initiatorii au fost arestati. Poate au si timisorenii argumente sa sustina ca ei au inceput Revolutia, dar parerea mea este ca inceputul a fost la Iasi.

    Elena Tamasdan, 67 ani, profesor pensionar

    La Iasi urma sa inceapa ceva atunci, dar, din pacate, nu s-a materializat nimic, pentru ca initiatorii au fost tradati. Daca s-ar fi intimplat cum se dorea, atunci da, s-ar fi putut spune ca Revolutia a inceput la Iasi si a cuprins toata tara. Timisorenii au fost, insa, mai curajosi si au inceput Revolutia.

    Dorin Vasilache, 50 ani, conducator auto

    Nu neaga nimeni meritele si sacrificiile timisorenilor la Revolutia din decembrie 1989, dar Timisoara a continuat ceea ce incepuse la Iasi. Ca timisorenii au putut continua revolutia mai bine decit initiatorii ieseni, care au fost deconspirati, e cu totul altceva. Daca nu s-a tras in multime si nu au fost morti pe strazi, nu inseamna ca inceputul Revolutiei nu a fost la Iasi.

    Maria Nicolau, 72 ani, pensionara

    Ziua de 14 decembrie 1989 inseamna, fara indoiala, inceputul Revolutiei. Ideea ca miscarea a esuat si ca de aceea Revolutia ar fi inceput mai tirziu, la Timisoara si la Bucuresti, mie nu mi se pare corecta. Orasul Timisoara este, de fapt, continuatorul Revolutiei incepute la Iasi.

    Alexandra Gagea, 22 ani, studenta

    Inceputul Revolutiei a fost la Iasi, pe 14 decembrie 1989. Eu eram foarte mica pe atunci si am crescut cu impresia ca, de fapt, Revolutia a inceput la Timisoara. Despre evenimentele din 14 decembrie de la Iasi am aflat mult mai tirziu. Si Iasul, si Timisoara au avut un tel comun si au inceput revolta in aceeasi perioada, la o diferenta de numai citeva zile. Oricum, nu sint inca lamurita si vreau sa ma informez mai bine despre ceea ce a fost.

    Iulian Florescu, 56 ani, inginer

    Ma gindesc de foarte multa vreme la acea data, cind ma aflam in centrul orasului si vedeam ce se intimpla. Acum, dupa 18 ani, incerc sa judec la rece. Noi am mai avut o revolutie, la 1848, care, tot asa, a inceput in Moldova. De fapt, a fost o tentativa de revolutie, care a esuat in fasa. Istoria s-a repetat si dupa 141 de ani, si cauzele au fost altele. Daca la 1848 a fost un fel de comoditate a revolutionarilor, in 1989 evenimentele au fost intoarse de catre puterea de atunci: daca va amintiti, erau cazati in Iasi multi luptatori in cadrul nu stiu carei dinamoviade - de fapt erau forte opresive care aveau si garnituri de tren in Gara Mare, pe linii secundare, unde dormeau si asteptau sa intervina. Au fost atunci la Iasi niste persoane care au incercat sa initieze acea revolutie, dar autoritatile au intervenit si centrul de greutate a fost mutat la Timisoara. Sigur, momentul 14 decembrie trebuie marcat si initiativele legislative care se preconizeaza a fi introduse in Parlament sint corecte. Daca vor fi aprobate, in cartile de istorie va fi amintit si acel moment de la Iasi. Dar nici Iasul si nici Bucurestiul nu au fost eroii principali in aceasta revolutie, ci Timisoara. Opinia mea este ca ziua de 14 decembrie 1989 trebuie considerata ca fiind momentul inceperii Revolutiei din acel an.

    Laurentiu Tarca, 48 ani, profesor

    Da, pentru ca eu stiu ce a fost atunci in Iasi. Nu cred ca poate cineva sa infirme ca inceputul a fost la Iasi, fiindca ideea era deja formata aici. Chiar daca miscarea nu a mai avut loc, ziua de 14 decembrie a marcat inceputul Revolutiei din ‘89.

    A consemnat Aurel OANCEA


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri