Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

"Sa avantajeze statuia, sa avantajeze locul..."

Viata cetatii

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Luni, 1 septembrie a.c., la Radio Romania Cultural am ascultat cu atentie interviul realizat cu Stefan Cazimir, tema fiind: Statuile Bucurestilor.
    Invitatul emisiunii comenta problema locului de amplasare a unei statui, sustinind ca acel amplasament „trebuie sa avantajeze statuia, trebuie sa avantajeze locul unde ea va fi amplasata...". Era comentat cazul statuii Lupoaica..., „ostracizata" un timp, sub regimul comunist, undeva prin Dorobanti, pentru ca, acum, sa fie amplasata in Piata Romana, deci in zona centrala a capitalei.

    Intimplarea a facut ca, in pagina „Opinii" a „Ziarului de Iasi" din 2 septembrie a.c. sa citesc articolul lui Bogdan Cretu, intitulat „De la cultura la prost gust". Autorul elogia preocuparile edililor din Praga, in opozitie cu cele ale edililor bucuresteni: „In Praga, orice cladire veche este pusa in valoare, restaurata atent si valorificata la maximum. In Romania, totul devine ruina...". Urmau exemple concrete. Cu stringere de inima, ma gindesc la ce s-a intimplat la Iasi. Daca vechea Academie Mihaileana, peste drum de Liceul National, a fost vandalic demolata in 1963, in baza unui raport inconstient, sustinind ca acolo ar fost „o casa de raport", dupa decembrie 1989, pe baza unui articol idiot, afirmind ca in fostul hotel Moldavia (Hanul Ilie Armanul) din strada Colonel Langa (unde, un timp, a locuit Mihai Eminescu...) ar fi fost, de asemenea, „o casa de raport", s-a aprobat demolarea acestei cladiri din secolul al XVIII-lea...

    Si gindul meu se intoarce, acum, in preajma sarbatoririi din 6 octombrie 2008, la ecvestra Mihai Viteazul din dealul Copoului. A ramas pentru ieseni un „mister": cine si de ce a aprobat amplasarea operei sculptorului Ioan Buzdugan intr-o zona obscura a Iasului, cu sacrificarea inutila a arborilor seculari din aleea Grigore Ghica Voda (rezervatie!)? Ce a determinat realizarea acelui soclu... ciudat si a zidului placat cu faianta din spatele monumentului, loc... discret pentru cei care ies de la meciurile de fotbal?

    Sint constient ca am ajuns tinta multor ironii pentru vesnica mea pledoarie de a se muta ecvestra Mihai Viteazul in zona istorica a Iasului, urmind exemplul oraselor Bucuresti, Ploiesti, Tirgoviste, Craiova, Cluj-Napoca, Alba Iulia, Oradea, Sf. Gheorghe, unde exista „ecvestre Mihai Viteazul", cuviincios amplasate. Mi-au fost adresate si epigrame, de genul aceleia a d-lui Constantin Iurascu - Tataia din 30 august a.c.:
    "Ostap pledeaza de 8 ani pentru
    mutarea statuii lui Mihai Viteazul
    Ostap, iubiti contemporani,
    Isi varsa-n presa iar necazul
    Si protesteaza de 8 ani,
    ... Cit a domnit Mihai Viteazul!"

    Ma onoreaza „atentia" oamenilor de spirit, dar ma intristeaza „inertia" edililor ieseni intr-o problema in care este implicat prestigiul „orasului culturii" si al Moldovei. Mereu voi reaminti ca, spre cinstea lor, in anul 2004, bucurestenii au amplasat la locul cuvenit (in „dealul Mitropoliei", acolo unde s-a decis Unirea Moldovei cu Muntenia in 1859) statuia lui Alexandru Ioan Cuza. La Iasi, a fost umilit, prin acel amplasament... neinspirat, infaptuitorul primei Uniri (Iasi, 27 mai 1600), dar si sculptorul Ioan Buzdugan, cel care considera ca ecvestra Mihai Viteazul va fi opera vietii sale (vezi imaginea acestei ecvestre, realizata la mormintul sau din cimitirul Moara de Vint, dupa schita lui Traian Mocanu, anexata). Nu stiu ce va rezerva viitorul acestui monument, care ar trebui sa stea nu departe de celelalte doua monumente ce amintesc de Unirile din 1859 si 1918, intrind astfel in circuitul turistic al fostei capitale a Moldovei. Nu stiu daca plictisitoarele mele interventii vor avea alt ecou decit cel pentru epigramisti... Dar am facut parte, in anii 1997-2001, din Comitetul „Iasi 400 Mihai Viteazul" pentru realizarea initiativei Veteranilor de razboi ieseni - ecvestra Mihai Viteazul. Cunosc istoricul acestui monument si as dori sa vad, cindva, mutat acest monument intr-un loc demn de memoria infaptuitorului Unirii din mai 1600. Nu uit ca, in decursul anilor, s-au reparat greselile facute in timpul regimului comunist, prin demolarea Monumentului Unirii din 1918 (refacut in anul 1999), a statuii lui Titu Maiorescu (demolata in 1950 si refacuta in anul 2004).

    Deci, s-a putut! Se va putea si in ca zul ecvestrei Mihai Viteazul? Sau strig mereu in desert?...

    Constantin OSTAP


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri