Noi reglementari privind clauza penala inserata intr-un contract
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Noi reglementari privind clauza penala inserata intr-un contract

AVOCATUL POPORULUI

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

  Conform principiului liberalismului contractual, principiu in virtutea caruia partile unui contract pot sa stabileasca continutul acestuia dupa bunul lor plac, cu particularitatea ca acest continut este ingradit de dispozitii legale imperative, ordine publica si morala, partile pot sa stabileasca si valoarea prejudiciului in cazul in care una din partile unui contract nu isi executa obligatiile.

  Aceasta clauza inserata in cadrul unui contract poarta denumirea de clauza penala, fiind reglementata de Noul Cod Civil la art. 1538-1543 si nu are nimic in comun cu notiunea de drept penal, ea fiind doar o clauza care stabileste anticipat valoarea prejudiciului contractual suferit de partea care si-a executat propriile obligatii contractuale.

  Clauza penala are o natura atit reparatorie, cit si una sanctionatorie, urmarindu-se simultan repararea prejudiciului cauzat creditorului, precum si pedepsirea comportamentului debitorului. Aceasta intervine ca sanctiune pentru neexecutarea obligatiei principale, pentru executarea obligatiei cu intirziere  sau necorespunzatoare.

  Noul Cod Civil nu a adus modificari importante in materia clauzei penale, unele dintre elementele de noutate, pe care le vom sublinia, avand la baza solutii consacrate anterior de doctrina si de jurisprudenta.

  Astfel, fata de vechea reglementare, unde clauza penala era raportata la „neexecutarea unei obligatii", de aceasta data se prevede in mod expres acordarea clauzei penale pentru neexecutarea obigatiei principale.

  Debitorul nu are nici un drept de optiune, ci are doua obligatii contractuale: cea principala la care s-a angajat prin vointa sa si cea accesorie - executarea prestatiei stabilite in clauza penala. Debitorul nu se poate elibera de executarea obligatiei principale prin oferirea prestatiei ce face obiectul clauzei penale.

  Totodata, Noul Cod Civil reglementeaza prezumtia existentei prejudiciului prin inserarea clauzei penale, creditorul avind, astfel, posibilitatea de a cere executarea clauzei penale, fara a fi tinut sa dovedeasca existenta unui prejudiciu.

  Subliniem faptul ca, prin simpla inserare a clauzei contractuale, creditorul obligatiei neexecutate nu renunta la dreptul de a cere prin intermediul executarii silite realizarea obligatiei neexecutate.

  In conformitare cu art. 1539 din Noul Cod Civil, creditorul nu poate cere atit executarea in natura a obligatiei principale, cit si plata de penalitati, in afara de cazul in care penalitatea a fost stipulata pentru neexecutarea obligatiilor la timp sau in locul stabilit. In aceasta situatie, creditorul poate cere atit executarea obligatiei principale, cit si a penalitatii, daca nu renunta la acest drept sau daca nu accepta fara rezerve executarea obligatiei.

  De regula, instantele de judecata nu pot interveni asupra clauzei penale, dar Noul Cod Civil instituie in mod expres doua exceptii in care instanta poate reduce cuantumul penalitatii: daca exista o executare partiala in natura a obligatiei si daca este vadit excesiva fata de prejudiciul ce putea fi prevazut de parti la incheierea contractului.

  De asemenea, penalitatea nu poate fi ceruta atunci cind executarea obligatiei a devenit imposibila din cauze neimputabile debitorului.

  expert Paula IEKEL, Biroul teritorial Iasi, Institutia Avocatul Poporului


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  O reţinere suspectă şi o tăcere asurzitoare

  Cosmin PAȘCA

  O reţinere suspectă şi o tăcere asurzitoare

  Într-o ţară civilizată, reţinerea în forţă a unui opozant al sistemului ar face prima pagină a ziarelor, iar autorităţile publice şi liderii politici ar fi traşi de mânecă să expună un punct de vedere. Dacă, de bine, de rău, presa a ridicat pe ici, pe colo câteva semne de întrebare (poate nu suficiente), tăcerea instituţiilor statului şi a mediului politic (excepţie USR Tineret) în acest caz este înfricoşător de asurzitoare.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Ruşi şi americani

  Codrin Liviu CUȚITARU

  Ruşi şi americani

  Devine chiar spectaculos faptul că doi scriitori sovietici (convinşi, repet, de superioritatea civilizaţiei din care provin) reuşesc să nu „devieze” ideologic în multitudinea observaţiilor lor (deşi, repet şi acest lucru, debarcă pe pămînt american cu vizibile prejudecăţi). America fără etaje constituie, prin urmare, o investigaţie culturală - una dintre primele de altfel - de primă mână, nu doar valabilă, ci şi autentică, asupra americanităţii moderne.

  Respir cu plămânii tăi. Şi ai lor

  Bogdan ILIESCU

  Respir cu plămânii tăi. Şi ai lor

  Despre neuroplasticitatea socială.

  Identităţi în oglindă (I)

  Florin CÎNTIC

  Identităţi în oglindă (I)

  Nimic mai firesc cu ocazia Zilei Naţionale decât o discuţie despre ce înseamnă „să fii român”. Evreu român.

  pulspulspuls

  Va fi numit onorabilul domn Balalaicu secretar de stat? Au ba?

  Va fi numit onorabilul domn Balalaicu secretar de stat? Au ba?

  Puţină lume a văzut ieri, stimaţi telespectaori, că pe marginea de jos a soclului statuii domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt, chiar în timpul paradei organizată pentru sărbătorirea Zilei Naţionale, sau, în fine, dacă joaca de acolo poate fi numită paradă, ei bine, chiar acolo şi atunci un cetăţean surescitat nu făcea nimic altceva, dacă vă vine a crede, decât că dădea în bobi. 

  Caricatura zilei

  Cântecel de sezon

  Editia PDF

  Bancul zilei

  - "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

  Parteneri

  Alte publicatii

   Intrebarea zilei

   Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.