Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Noutati despre Cartea Funciara in Noul Cod Civil

AVOCATUL POPORULUI

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Din dispozitiile de principiu consacrate regimului general al cadastrului, infatisate in Titlul I al Legii nr.7/1996, se desprinde scopul sistemului de cadastru general, constand in identificarea si inregistrarea tuturor proprietarilor si altor detinatori legali de imobile, in vederea inscrierii in cartea funciara cu caracter definitiv.

    In ce priveste functia juridica a cadastrului, redefinita la randul ei prin Legea nr.247/2005, aceasta consta nu doar in identificarea proprietarului pe baza actului de proprietate, ci si in inscrierea in cartea funciara.

    Important de subliniat este faptul ca prevederi legate de Cartea Funciara, reglementate de Legea nr.7/1996, sunt incluse si in Noul Cod Civil, respectiv in Titlul VII denumit Cartea Funciara.

    In conformitate cu prevederile Noul Cod Civil, se confera un efect constitutiv de drepturi inscrierii in Cartea Funciara.

    In ce priveste inscrierea in Cartea Funciara, aceasta se efectueaza in baza inscrisului autentic notarial, a hotararii judecatoresti ramasa definitiva, a certificatului de mostenitor sau in baza unui alt act emis de autoritatile administrative, in cazurile in care legea prevede astfel (art. 888 din Noul Cod Civil).

    In conformitate cu prevederile art. 557, alin 4, "cu exceptia cazurilor anume prevazute de lege, in cazul bunurilor imobile, dreptul de proprietate se dobandeste prin inscrierea in Cartea Funciara,  cu respectarea dispozitiilor prevazute la art. 888".

    Totodata, art. 56 din Legea nr.71/2011 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul Civil, spune ca efectul constitutiv al inscrierii de Cartea Funciara  va fi aplicat numai dupa finalizarea lucrarilor de cadastru pentru fiecare unitate administrativ-teritoriala si deschiderea, la cerere sau din oficiu, a cartilor funciare pentru imobilele respective, in conformitate cu dispozitiile Legii nr. 7/1996.

    Astfel, se observa ca aceasta norma nu este de aplicare imediata, iar in cod nu este prevazut in mod expres un termen de finalizare a lucrarilor de cadastru la nivelul unitatii administrativ-teritoriale, fapt care genereaza in mod direct o amanare a dispozitiilor privind indeplinirea efectului constitutiv de drepturi prin inscrierea in Cartea Funciara.

    Un alt efect conferit inscrierii de Carte Funciara si mentionat in Noul Cod Civil este cel achizitiv.

    Asa cum prevede art. 20, alin. 3 Cod Civil, publicitatea nu valideaza dreptul, actul sau faptul supus ori admis la publicitate, dar in cazuri si conditii expres prevazute de lege poate produce efecte achizitive in favoarea tertilor dobanditori de buna credinta.

    Astfel, persoana care a dobandit cu buna credinta vreun drept real inscris in Cartea Funciara in baza unui act juridic oneros va fi socotita titulara a dreptului inscris in folosul sau, chiar daca, la cererea adevaratului titular, dreptul sau este radiat din Cartea Funciara (art. 901, alin.1 din Noul Cod Civil).

    In ce priveste drepturile unei persoanei de buna credinta, care a inscris chiar si fara cauza legitima in Cartea Funciara un drept de proprietate sau un alt drept real asupra unui imobil si care exercita o posesie neviciata a unui imobilul timp de 5 ani, dupa momentul inregistrarii cererii de inscriere, acestea nu mai pot fi contestate. Acest aspect l-am dezbatut si intr-un articol anterior, cand ne-am ocupat de uzucapiune, ca mod de dobandire a drepturilor reale, in speta de uzucapiunea tabulara.  

    Totodata, dorim sa precizam faptul ca aceste dispozitii privitoare la conditiile, efectele si regimul inscrierilor in Cartea Funciara se aplica numai actelor si faptelor juridice incheiate sau, dupa caz, savarsite ori produse dupa intrarea in vigoare a Noului Cod Civil.

    Inscrierile in Cartea Funciara efectuate in temeiul unor acte ori fapte juridice incheiate, savarsite ori produse anterior intrarii in vigoare a Noului Cod Civil vor produce efecte prevazute de legea in vigoare la data incheierii acestor acte, ori, dupa caz, la data savarsirii sau producerii acestor fapte, chiar daca aceste inscrieri sunt efectuate dupa data intrarii in vigoare a Noului Cod Civil.

     expert Paula IEKEL,

    Biroul teritorial Iasi,

    Institutia Avocatul Poporului


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri