Hanul Domnesc va fi retrocedat fostilor proprietari
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 18.09.2021

Hanul Domnesc va fi retrocedat fostilor proprietari

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

  Cladirea de pe strada Ciprian Porumbescu, cunoscuta sub denumirea "Hanul Domnesc" va intra in perioada urmatoare in posesia proprietarei de drept, care si-a dobandit acest statut in instanta. La sfarsitul anului trecut a fost emisa hotararea de guvern cu numarul 1471 din 26 decembrie, care stabileste trecerea din proprietatea Ministerului Culturi in proprietatea publica a Consiliului Judetean Suceava pentru Complexu Muzeal Bucovina a mai multor imobile. Este vorba mai intai despre Hanul Domnesc mai sus amintit  dar si a altor proprietati - Cetatea Zamca. Campul Santurilor, cladirile Muzeului de Istorie si al Muzeului de stiinte ale naturii dar si o cladire depozit de la Muzeul Stupca.

  Problema pe care Consiliul Judetean o va avea de rezolvat vizeaza cladirea Hanului Domnesc, care a fost revendicata iar instanta a stabilit dreptul de proprietatea asupra ei si a terenului din jur pentru Ustinia Colomenschi, mostenitoarea fostilor proprietari ai imobilului.

  In continuare insa, Consiliul Judetean doreste sa pastreze cladirea in scop muzeistic, legile in vigoare permitand un drept de preemptiune in acest sens. Vicepresedintele Consiliului Judetean Vasile Ilie a aratat ca in termen de 30 de zile de la publicarea hotararii de guvern sus -amintite, o comisie de la Ministerul Culturii va veni la Suceava pentru a face predarea imobilelor transmise in proprietatea Consiliului Judetean, inclusiv a Hanului Domnesc. Urmeaza ca institutia judeteana sa puna in proprietate cu imobilul in discutie pe proprietara de drept - Ustinia Colomenschi. Ulterior, Consiliul Judetean ar urma sa faca o oferta proprietarei pentru bunul retrocedat. Vasile Ilie precizeaza insa ca in termen de minim trei ani, nu se va putea schimba, chiar daca proprietarul al intentiona acest lucru, destinatia cladirii.

  Cladirea si terenul aferent fostului sediu al Muzeului Etnografic al Bucovinei, cunoscuta sucevenilor ca Hanul Domnesc, de pe strada Ciprian Porumbescu trebuie sa fie retrocedata Ustiniei Colomeischi, in baza unei decizii ce trebuia sa fie luata de catre Comisia judeteana de fond funciar, in baza prevederilor Legii 247/2005.

  Aceasta cladire, una dintre cele mai vechi din municipiu, a fost utilizata de catre Muzeul din Suceava, amenajandu-se aici expozitii permanente de arta populara. Pentru cativa ani, cladirea a fost sediul Muzeului Etnografic al Bucovinei, considerat muzeu national, pana cand, in anul 2001, acesta s-a unit cu Muzeul de istorie si a trecut din administrarea directa a Ministerului Culturii in cea a Consiliului Judetean Suceava.

  Ustinia Colomeischi a solicitat, in baza legii 10/2001 retrocedarea cladirii si a terenului aferent. Demersul sau s-a materializat intr-un proces in care, la prima instanta, Tribunalul Suceava a respins in anul 2004 solicitarea de retrocedare intrucit conform legii amintite, imobilul facea parte din categoria cladirilor de utilitate publica. Ustinia Colomeischi a facut recurs la Curtea de Apel Suceava impotriva hotaririi Tribunalului. Acesta nu s-a mai judecat pentru ca a aparut intre timp Legea 247 privind retrocedarea integrala a proprietatilor si actiunea in instanta a fost suspendata.

  Ustinia Colomeischi a depus inca din 2005 la un executor judecatoresc o notificare, iar executorul acesta  a pus in vedere Complexului Muzeal ca aceasta cladire trebuie restituita proprietarului de drept in natura.

  Numai ca nu Complexul Muzeal Bucovina era la acea vreme proprietarul cladirii, ci Ministerul Culturii si Cultelor.  

   

  Sursa: Obiectiv de Suceava


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Grand Slam, povestea unei himere

  Nicolae GRECU

  Grand Slam, povestea unei himere

  Singurătatea lui Djokovic, în faţa fileului şi a lui Medvedev, a fost definitorie cu un game înaintea finişului, când dârzul reprezentant al unui neam de luptători, a izbucnit în lacrimi.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Etimologicale pescăreşti (IV)

  Eugen MUNTEANU

  Etimologicale pescăreşti (IV)

  Seria consideraţiilor etimologice din sfera mai largă a pescuitului este continuată de câteva cuvinte româneşti importante referitoare la ambarcaţiuni.

  Înălţarea Sfintei Cruci şi cele patru etape ale mântuirii

  pr. Constantin STURZU

  Înălţarea Sfintei Cruci şi cele patru etape ale mântuirii

  La mijlocul primei luni a anului bisericesc prăznuim Înălţarea Sfintei Cruci. Istoric vorbind, această sărbătoare aminteşte de două evenimente: găsirea Sfintei Cruci la Ierusalim de către Sfânta Împărăteasă Elena şi înălţarea ei în văzul tuturor în acea zi, dar şi pe 14 septembrie 335, imediat după sfinţirea primei Biserici a Învierii Domnului, zidită de Sfântul Împărat Constantin cel Mare, respectiv aducerea Sfintei Cruci înapoi în Ierusalim, pe 14 septembrie 630, după ce a fost recuperată de la perşi de către împăratul bizantin Heraclius.

  Determinantele spiritual-religioase, paspartuul pentru înţelegerea resorturilor democraţiei liberale anglo-saxone

  Aurelian-Petruș PLOPEANU

  Determinantele spiritual-religioase, paspartuul pentru înţelegerea resorturilor democraţiei liberale anglo-saxone

  Democraţia liberală din Statele Unite ale Americii şi Anglia a fost influenţată pozitiv de impactul diverselor „religii ale raţiunii”, precum deismul sau teismul. Acestea au jucat un rol de mediator între sistemul socio-politic al teoriei raţionale a drepturilor naturale şi cel religios. Aceste noi religii seculare nu reprezentau decât contracţii instituţionale ale religiilor tradiţionale, născute prin acţiunea revoluţiilor franceză şi americană. 

  pulspulspuls

  O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

  O mare dilemă a Iaşului înaintea congresului liberal: Orban, Cîţu sau coviduţu’?

  Apropo de congresul liberal cu alegeri de lider care bate la uşă, ce va fi de azi egzact într-o săptămână, cică printre unii liberalii mai vechi se vorbeşte că jocurile ar fi deja făcute, iar Cîţu ar avea deja cam două treimi din voturi de partea lui.

  Caricatura zilei

  PNDL3

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

  Parteneri

  Alte publicatii

   Intrebarea zilei

   Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.