Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Armonii muzicale la Seminarul Franciscan

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    "Am ales aceasta cariera probabil dintr-o simtire speciala, din niste date gentice, de natura muzicala cu siguranta, pe care parintii mei, in special tatal meu, le-au intuit si dezvoltat. Am prins in timp gustul acestei arte si m-am format impreuna cu profesori de exceptie, care m-au indrumat sa ma perfectionez, sa ma autodepasesc. E foarte greu in arta sa spui cind nu mai esti amator, cind esti profesionist si cind ajungi maestro. In arta este o permanenta lupta pentru autodepasire, acea stare de gratie de natura a te face perfectionist. Muzica reprezinta acea latura spirituala care ne face sa vibram, ne sensiblizeaza. Trebuie sa fim atenti la aceasta relatie deosebita, pentru ca, fiind oameni si sensibili, ne simtim atrasi de ceea ce este frumos si nobil. Evident ca in familie au fost tendinte de natura a fi atras spre alte activitati artistice, dar eu am optat pentru muzica. Am ales sa o iau de la capat si, daca ar fi sa repet alegerea, tot asta as face", a declarat Bogdan Mandasescu.
    Concertul de marti a incheiat seria manifestarilor muzicale lunare sustinute de pianistul Bogdan Mandasescu. Concertele au avut un rol formativ-educativ, urmarindu-se familiarizarea acelui segment de public dornic de a gusta bucuriile oferite de o muzica de calitate."In contextul in care mass-media ofera din belsug mostre de prost gust, vulgaritate si agresivitate, aceste bucurii ale muzicii vin sa vitaminizeze mintea si sufletul nostru. Mentionez trei semnale de alarma trase de personalitati ale veacului XX privitoare la evolutia omenirii. Este vorba despre compozitorul Sabin Dragoi, care in prefata unei culegeri de folclor publicate in 1925, spunea: «Ajutor, ne civilizam!», cineastul Claude Lelouche a lansat dictonul: «Opriti planeta, vreau sa cobor» si esteticianul Max Bease: «In curind omul va deveni o termita electronica cu instincte programate»", a spus profesorul Ovidiu Trifan, cel care a prezentat fiecare din lucrarile recitalului. Rude, prieteni, cunoscuti din cercul iubitorilor de arta obisnuit familiei Mandasescu, dar si elevi si studenti de la aceste prestigioase institutii de invatamint s-au lasat fermecati de arta interpretativa a tinarului pianist. Bogdan Mandasescu a ales sobrietatea severa a Barocului, seninatatea candida a Clasicismului, dar si zbuciumul si revoltele romanticilor, pina la temperamentala scoala nationala spaniola, interpretind cu virtuozitate, daruire si patos lucrarile: Coralul "Iisus, bucuria oamenilor" din Cantata nr.147 de Johann S. Bach, "Sonata nr.3" in Do major si "Rondo a Capriccio", opus 129 in sol major de Ludwig van Beethoven, "Poloneza", opus 22 in mi bemol major de Frederic Chopin si "Asturias" din "Suita spaniola" de Isaac Albeniz.
    Pianistul Bogdan Mandasescu a inceput studiul pianului la virsta de 5 ani, cu profesoara Calfaianni, care i-a deschis gustul catre arta, frumos, prin descifrarea primelor taine ale universului muzical. A urmat cursurile Scolii de Muzica din Roman, colaborarea timp de doi ani cu maestrul Alexandru Geamana a fost una fructuoasa, concretizata in numeroase recitaluri si auditii personale. Sub indrumarea profesoarei Liliana Amironesei, Bogdan Mandasescu participa la diferite concursuri la Bacau si Piatra Neamt. Cursurile liceale le desavirseste la Liceul de Arta "Octav Bancila" perioada in care dobindeste un repertoriu pianistic amplu si cu care concerteaza la Casa "Sergiu Celibidache" din Roman. Urmeaza apoi cursurile Facultatii de Interpretare muzicala din cadrul Academiei de Muzica din Iasi. Recitalurile personale sustinute la Palatul Culturii, Universitatea "Al.I. Cuza" si Teatrul National "V. Alecsandri" din Iasi, cit si concursurile sustinute au constituit de fiecare data o noua provocare, pianistul acumulind de-a lungul timpului un repertoriu vast si o tehnica pianistica desavirsita.

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

      Intrebarea zilei

      Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

      vezi raspunsuri