Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

De astazi, platiti spitalizarea!

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Succesul in realizarea unui sistem de sanatate modern si eficient este dat, in mare masura, de achitarea la timp a contributiei pentru sanatate. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate promite masuri rapide si ferme de eficientizare a colectarii restantelor acumulate in timp. Agentii economici din judet aveau, la data de 30 aprilie, datorii de peste 131,15 miliarde de lei catre fondul asigurarilor de sanatate.
    Desi timp de o luna asiguratii au fost amenintati cu plata asistentei medicale in cazul in care nu au in posesie carnetul de asigurat, actiunea de distribuire a carnetelor se va prelungi deoarece mai putin de 60% din populatie are in buzunar carnetul de asigurat. Calitatea de asigurat va fi dovedita prin adeverinta de salariat, cuponul de pensie si carnetul de somaj.
    Datorita numarului mare de agenti economici din zona Romanului, care au datorii catre Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Neamt, dovedirea calitatii de asigurat se poate face prin adeverinta de salariat, cu conditia ca pe acest act sa fie confirmata plata contributiei catre fondul asigurarilor de sanatate. Dintre cei 20 de agenti economici din judet care au datorii catre CJAS, doar doua societati - Petrotub SA si Azochim SA Savinesti - au platit partea asiguratilor catre fondul asigurarilor de sanatate si vor primi vignete, timbrele care confera calitatea de asigurat. Este de retinut faptul ca vignete vor primi doar salariatii societatilor comerciale care au achitat integral contributia care se retine asiguratului.
    Pe primele locuri in topul datornicilor, la data de 30 aprilie, se afla Petrotub SA Roman - 53,30 miliarde de lei, Romanceram - 7,84 miliarde de lei, Goscom - 3,89 miliarde de lei, Elerom SA - 3,04 miliarde de lei, Umaro SA - 2,86 miliarde de lei, Azochim SA Savinesti - 2,50 miliarde de lei, Melana SA Savinesti - 2,42 miliarde de lei, Romer SA - 1,93 miliarde de lei, Fontax SA - 1,66 miliarde de lei, P.I.P.S. SA - 1,61 miliarde de lei, Mobilex SA - 1,59 miliarde de lei, Fastrom SA - 1,52 miliarde de lei, Somaco SA - 1,51 miliarde de lei.
    Modalitatile la care CJAS a recurs pentru recuperarea creantelor sint: executarea silita, sechestru, blocare de cont ori declararea falimentului.
    Societatile care nu au virat integral banii asiguratilor la fondul asigurarilor de sanatate isi pun salariatii in postura de a plati orice serviciu medical, desi lor li se opreste lunar din salariu procentul de 7%. Una dintre aceste societati este Romer SA Roman, care inregistreaza un debit de 0,26 miliarde de lei la plata asigurarilor pentru salariati. "Contributia asiguratilor a fost achitata in anul 2000 integral, dar au ramas restantele din anii anteriori. In anul 2001 avem restante doar pe luna aceasta. Deocamdata, sintem in discutii cu doamna patron si nu stiu ce sa va spun. Pina la urma, aceste sume vor fi virate. Am avut probleme in trecut, iar luna asta am schimbat programul. CJAS ne-a blocat contul din BRD. S-a propus o compensare cu lenjerie, dar nu stiu sa va spun nimic", a declarat Ana Maria Rotaru, director economic la Romer SA Savinesti.
    Primul loc in topul debitorilor este ocupat de Petrotub SA Roman, a carei datorie reprezinta aproape jumatate din suma datorata de agentii economici nemteni catre CJAS. Punctul de vedere al conducerii societatii nu a putut fi consemnat, purtatorului de cuvint al societatii Petrotub, Vlad Clapa, sustinind ca: "Dupa cum am declarat cu o zi inainte, aceste cifre sint confidentiale".
    Consemnam faptul ca exista si firme care sint la zi cu plata contributiei asiguratului la fondul CJAS. "Firma mi-a eliberat adeverinta de salariat pe care era trecuta contributia catre fondul asigurarilor de sanatate, astfel incit am putut sa beneficiez de asistenta medicala si tratament gratuit. In cazul in care firma nu ar fi virat la CJAS cei 7% care lunar mi se opresc din salariu si as fi fost pusa in situatia de a plati spitalizarea, dadeam firma in judecata!", a declarat Cristina Anton, o salariata a unei societati cu buna credinta.

    Muncitorii urmeaza exemplul patronilor
    Conform datelor primite de la conducerea Spitalului Municipal Roman, peste un sfert dintre bolnavii internati in institutia spitaliceasca se sustrag de la plata asigurarilor sociale de sanatate, pentru ca lucreaza ca zilieri sau "la negru". Pentru ca respectivii ajung la spital dupa ce au suferit diverse accidente, sint internati ca urgente medicale. Angajatorii care profita de munca acestora se sustrag platii contributiilor asigurarilor de sanatate, iar muncitorii urmeaza exemplul patronilor, desi ar trebui sa plateasca 7% din valoarea salariului minim pe economie.
    In aceste conditii, fondurile cheltuite pentru cei care nu platesc asigurarile trebuie acoperite de catre cei care muncesc, de regula de persoanele cu venituri mai mari sau care sint angajate in mai multe locuri si de la fiecare serviciu le este retinuta cota de 7%. Persoanele care lucreaza la negru au posibilitatea sa-si plateasca singure cotizatia catre fondul asigurarilor. Ele se pot prezenta la sediul CJAS si, in functie de venituri, vor plati o suma ce le va conferi drepturile de asigurat.
    "Cei care nu pot dovedi calitatea de asigurat, ori platesc din banii proprii, ori merg acasa"
    "Pacientii care vin in regim de urgenta au dreptul, prin lege, la 3-5 zile de internare. Dupa aceasta perioada, daca sint asigurati, mai au dreptul la restul zilelor, daca nu, vor fi nevoiti sa plateasca din banii proprii. Exista posibilitatea ca bolnavul sa nu fie asigurat, dar sotul sau sotia sa aiba aceasta calitate. In acest caz, dreptul de asigurat se transmite, iar bolnavul beneficiaza de gratuitate. Daca pacientul nu cotizeaza la fondul de asigurari deoarece lucreaza la negru, atunci merge la CJAS, unde plateste asigurarea pe un an. Cu actul care dovedeste plata se poate prezenta la Spital si poate beneficia de gratuitate. Cei care nu pot dovedi calitatea de asigurat, ori platesc din banii proprii, ori merg acasa", a declarat doctor Gabriela Popovici, directoarea Spitalului Municipal Roman.
    Reamintim faptul ca, o evaluare a costurilor, pentru cinci zile de internare in spital, facuta la inceputul acestui an, releva faptul ca un bolnav ar trebui sa plateasca aproape trei milioane de lei, echivalentul unui sejur intr-un hotel de lux. Costurile spitalizarii cresc in conditiile in care bolnavul necesita interventii complexe sau daca internarea se face in spitale sau clinici din centre universitare. Este de retinut faptul ca tot ceea ce inseamna urgenta beneficiaza de gratuitate din partea CJAS. (Claudia MATEI)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri