Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Denunt penal: Culita Tarita este acuzat de dare si luare de mita

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Pentru a lua in arenda Insula Mare a Brailei (IMB), deputatul PSD de Neamt Culita Tarita a cerut sprijinul patronului Cerealcom VS Piatra Neamt, Gheorghe Strungariu. Parlamentarul i-a promis lui Strungariu ca se vor asocia pentru a exploata cea mai mare suprafata arabila din Europa. Strungariu s-a autodenuntat la Parchetul National Anticoruptie (PNA), declarind ca a raspuns unei comenzi telefonice din partea lui Culita Tarita si a virat in contul SC TCE 3 Brazi 7 miliarde de lei si a emis o scrisoare de garantie bancara pentru suma de 6,4 miliarde de lei. Acestea urmau a fi garantii in favoarea Agentiei Domeniilor Statului (ADS) pentru incheierea contractului de arendare.
    Ulterior, tot pentru societatea lui Tarita s-a emis un CEC in valoare de 7 miliarde cu titlul de garantie la ADS. Pentru a raspunde insistentelor lui Strungariu de a se vedea pe hirtie partener la arendare, Tarita a acceptat incheierea unui contract de asociere in participatiune intre TCE 3 Brazi si Cerealcom, pentru exploatarea IMB. Strungariu sustine ca a investit mai mult de 40 de miliarde de lei in IMB prin contul TCE 3 Brazi pentru ingrasaminte, motorina, seminte, pesticide, necesare infiintarii culturilor si incheierea asigurarii culturilor. Strungariu risca si declara ca, anterior incheierii contractului cu ADS, Culita Tarita i-a cerut 500.000 de dolari cash cu titlul de imprumut particular. Aceasta fabuloasa suma a fost virata de firma elventiana Salco Grain, partener Cerealcom, in contul personal al lui Strungariu, deschis in Republica Moldova, dupa care acesta i-a predat cash lui Tarita. Cind a vazut ca a fost tras pe sfoara prin aceea ca in contractul de arendare se stipuleaza interzicerea incheierii unui contract de asociere, Strungariu i-a cerut socoteala lui Tarita, care s-a justificat ca dolarii i-a folosit ca mita pentru autoritati, sa poata lua IMB. Strungariu s-a pus la dispozitia autoritatilor dupa ce firma sa a intrat sub incidenta legii falimentului, lichidatorul care se ocupa de Cerealcom fiind Constantin Iosub, cel care se ocupa si de UMARO. Despre firma romascana, Strungariu declara ca a fost cumparata cu banii sai, in virtutea faptului ca va deveni actionar la aceasta firma.
    In sfirsit, ingineriile financiare ale deputatului PSD de Neamt Culita Tarita sint pe cale a fi sanctionate. Pentru afacerile suspecte derulate in ultimii ani, Tarita face obiectul unui dosar instrumentat de PNA. Informatiile referitoare la acest caz nu au fost usor de aflat, dar, pina la urma, am intrat in posesia unui document ce-l acuza pe deputatul Culita Tarita de savirsirea infractiunilor de dare si luare de mita, precum si de exercitarea traficului de influenta. Mai precis, este vorba de autodenuntul facut la PNA de Gheorghe Strungariu, fostul partener de afaceri al lui Tarita. In plus fata de cele declarate la Parchetul Anticoruptie, in urma unei discutii purtate cu Strungariu, reportofonul a consemnat o marturisire incendiara: demnitari de prim rang din cadrul Ministerului Agriculturii au luat spaga de la Tarita pentru a-i oferi acestuia in arenda Insula Mare a Brailei.
    Potrivit informatiilor pe care le detinem, nu firma TCE 3 Brazi SRL, care ii apartine lui Tarita, ar fi trebuit sa puna mina pe cele 57.000 de hectare din Insula Mare a Brailei (IMB). Societatea lui Strungariu, Cerealcom VS Piatra Neamt, avea depusa, din februarie 2001, la ADS, o oferta de arendare a IMB, cind pe fir a intrat Culita. Membru in Comisia pentru Agricultura a Camerei Deputatilor, pozitie din care putea trage multe "sfori", Tarita s-a oferit sa negocieze el cu ADS incheierea contractului de arenda. In schimb, deputatul cerea 5% din participarea la exploatarea IMB. Zis si facut, astfel ca Strungariu a stat linistit. Tarita veghea pentru el. Strungariu a inceput sa "pompeze" bani in Tarita, care, la rindul sau, pretindea ca-i da mai departe.
    "El si-a luat dreptul. A spus ca-i da lu' doamna aceea, Dana, ...Daniela. Cu Sarbu si cu Candet (fostul director al ADS) a aranjat. Concediul l-a facut la mare cu Sarbu. Ma suna din 10 in 10 minute sa-i trimit o mare suma de bani. Era nervos. Era vorba de citeva miliarde. Banii aia nu-i aveam in casa si i-a dat sotia. A venit soferul", sustine Strungariu.
    Cum insa nu primea nici o veste despre contractul de arenda, Strungariu a inceput sa-l caute tot mai insistent pe Tarita. "Imi spunea: ?Eu cu invitatii mei sintem ba la Timisoara, ba la Snagov?. I-am dat, mi-am spus ca se rezolva. Eram bazat ca banii ajung unde trebuie. Tot ma mintea, ca eu sa nu stiu firul lor. ... De doua ori m-am intilnit cu Ilie Sarbu. O data in trei (Strungariu, Tarita si ministrul Ilie Sarbu)", sustine Strungariu. Motivind ca IMB nu se poate arenda firmei Cerealcom VS, Tarita a semnat contractul in numele firmei sale TCE 3 Brazi.
    O alta ilegalitate pe care justitia o patroneaza vizeaza firma Reen Import Export, pe care Tarita a scos-o fortat din IMB. "Tarita imi spunea ca nu se poate intra in Insula. Ca trebuie sa faca ordonanta presedintiala, ca nu vrea Enciu (administratorul Reen Import Export -n.r.) sa iasa afara. A iesit ordonanta (ministrul Ilie Sarbu a promovat-o - n.r.) si l-a scos pe Enciu. Dar Enciu avea atunci productie neterminata de vreo 80 miliarde lei. Avea saminta de griu si 30.000 de hectare arate. Le-a luat Tarita", sustine Strungariu.
    Acesta a fost audiat la PNA si a depus memoriul de mai jos, in care a denuntat ca i s-a cerut si a dat mita parlamentarului PSD de Neamt Culita Tarita.
    Autodenunt la PNA
    "Subsemnatul Strungariu Gheorghe, in calitate de director de productie la SC CEREALCOM VS SA Piatra Neamt, inteleg sa va supun atentiei, in continuare, relatia de afaceri cu domnul TARITA CULITA, actionar in cadrul SC TCE 3 BRAZI SRL Piatra Neamt.
    Prin intermediul domnului senator Sorin Vornicu, cu care aveam o relatie de prietenie, l-am cunoscut pe omul de afaceri Tarita Culita, in anul 2001, luna martie.
    In lunile aprilie-mai 2001, domnul Tarita Culita a venit la sediul SC CEREALCOM SA Vaslui, a spus ca stie de oferta noastra privind IMB-ul si, in acest sens, mi-a spus ca este si el interesat de arendarea IMB-ului, si in acest sens sa ne asociem. Propunerea lui a fost in sensul de a discuta eu cu partenerii elvetieni, sa avansam procentual circa 95% din costul arendarii IMB-ului, iar el sa participe cu 5% si sa arendam impreuna IMB-ul. Totodata, mi-a spus ca SC TCE 3 BRAZI SRL Piatra Neamt, prin persoana lui, ar purta negocierile cu ADS pentru incheierea contractului de arenda si, la momentul la care va trebui depusa documentatia pentru incheierea contractului, ma va anunta sa trimit reprezentantii SC CEREALCOM SA pentru incheierea contractului.
    In perioada mai-august 2001, domnul Tarita Culita imi spunea ca negocierile privind arendarea IMB-ului sint in curs de derulare, ca lucrurile decurg bine, ca SC TCE 3 BRAZI SRL este o societate bine cotata pe piata agricola si ca in asociere cu el avem toate sansele de a deveni parteneri.
    Pe data de 27.08.2001, mi-a telefonat si m-a invitat la sediul SC TCE 3 BRAZI SRL, impreuna cu domnisoara Maria Vinca, presedinta CA al SC CEREALCOM SA, si a spus sa viram in contul SC TCE 3 BRAZI SRL suma de 7.000.000.000 lei si sa emitem o scrisoare de garantie bancara pentru suma de 6.413.095.969 lei, sume ce sint necesare pentru constituirea de garantii in favoarea ADS pentru incheierea contractului.
    In data de 27.08.2001, am virat prin ordine de plata (OP) suma de 7.000.000.000 lei in contul SC TCE 3 BRAZI SRL si am emis o scrisoare de garantie bancara pentru suma de 6.413.095.969 lei, avind convingerea ca aceste sume vor fi virate mai departe in contul ADS, urmind ca aceste sume sa fie decontate intre SC CEREALCOM SA si SC TCE 3 BRAZI SRL cu ocazia derularii contractului de arenda cu ADS privind arendarea IMB.
    La data de 20.09.2001, am emis un cec in valoare de 6.000.000.000 lei, avind la beneficiar SC TCE 3 BRAZI SRL, tot la societatea domnului Tarita Culita, spunindu-mi ca acest cec va fi utilizat tot cu titlu de constituire a garantiei la ADS pentru incheierea contractului de arenda.
    In tot acest timp, domnul Tarita Culita imi spunea ca inca nu a incheiat contractul, dar ca negocierile sint in curs cu ADS-ul si ca, daca noi constituim toate aceste garantii prin societatea lui, avem toate sansele de a deveni parteneri la arendare.
    La sfirsitul lunii septembrie, ca urmare a insistentelor mele, domnul Tarita Culita a venit la sediul SC CEREALCOM SA Vaslui si mi-a spus ca, in realitate, el a incheiat contractul de arendare cu ADS, dar numai pe SC TCE 3 BRAZI SRL, pentru ca SC CEREALCOM SA nu este bine cotata pe piata agricola, ca sintem societate nou-infiintata, dar sa stau linistit, ca el va incheia cu noi un contract de asociere in participatiune pentru a valorifica impreuna IMB-ul si este ca si cum am fi parte in contractul de arenda, deci sumele avansate pina acum nu sint pierdute si sa viram in continuare sume de bani si materii prime pentru infiintarea culturilor in IMB.
    Intrucit eu trebuia sa ma justific in fata partenerilor elvetieni pentru aceste sume, am acceptat asocierea in participatiune cu SC TCE 3 BRAZI SRL, domnul Tarita Culita spunindu-mi sa redactez contractul, iar reprezentantii SC TCE 3 BRAZI SRL il vor semna. Am procedat in acest fel, juristii societatii mele au redactat contractul de asociere pe care l-am trimis la SC TCE 3 BRAZI SRL pentru a fi semnat.
    Fac precizarea ca domnul Tarita Culita nu mi-a aratat contractul incheiat cu ADS-ul, asa incit eu am avut convingerea creata de domnul Tarita Culita ca pot deveni partener in asociere cu SC TCE 3 BRAZI SRL pentru valorificarea agricola a IMB-ului.
    Dupa ce am trimis contractul de asociere in participatiune redactat la SC TCE 3 BRAZI SRL, domnul Tarita Culita imi tot spunea ca va fi semnat, sa nu imi fac griji, ca noi deja sintem parteneri asa cum ne-am inteles prima data.
    Ca urmare a acestei ultime intelegeri, SC CEREALCOM SA a inceput sa vireze sume de bani in contul SC TCE 3 BRAZI SRL, la solicitarea domnului Tarita Culita, pentru prestari in IMB, precum si materii prime (pesticide, motorina, ingrasamint, seminte etc.) pentru infiintarea culturilor in IMB (anexez OP-urile si file cec), precum si incheierea asigurarilor culturilor din IMB, deconturi de cheltuieli acceptate de SC TCE 3 BRAZI SRL.
    Dupa foarte multe insistente din partea mea la domnul Tarita Culita, am trimis reprezentantii SC CEREALCOM SA la sediul SC TCE 3 BRAZI SRL si s-a semnat contractul de asociere in participatiune.
    In cursul lunii mai 2001, anterior incheierii contractului cu ADS, domnul Tarita Culita a venit la biroul meu si mi-a spus ca are nevoie de bani cash pentru o problema personala si sa-l imprumut cu suma de 500.000 USD.
    Eu i-am spus ca nu am aceasta suma, dar ca am sa vorbesc cu partenerii mei elvetieni daca vor vrea sa-l imprumute cu aceasta suma - cu titlu particular. Am discutat cu partenerii elvetieni, le-am explicat solicitarea domnului TarIta Culita, iar acestia au acceptat, cu precizarea ca aceasta suma nu face parte din afacerea de asociere in participatiune intre SC SALCO GRAIN si SC CEREALCOM SA, fiind o suma particulara cu titlu de imprumut, cu conditia ca suma sa fie virata intr-un cont al meu personal in Republica Moldova, si nu direct intr-un cont personal al domnului Tarita Culita, eu fiind garantia ca acest imprumut va fi restituit de domnul Tarita Culita.
    Am mers in Republica Moldova, am deschis un cont in valuta si, in cursul lunilor mai, iunie si iulie, partenerii elvetieni au virat aproximativ 500.000 USD pe care i-am scos, atit eu, cit si domnisoara VINCA MARIA si domnul OPREA LIVIU, ducindu-i personal domnului TarIta Culita, in valuta. Aceste sume de bani le-am dat domnului Tarita Culita cu titlu de imprumut particular, acesta spunindu-mi ca-i va restitui prin utilizare in asociere privind IMB in contul contributiei SC CEREALCOM SA. Am comunicat aceasta situatie partenerilor elvetieni, care au acceptat.
    In cursul lunii ianuarie 2002, intrucit am vazut atitudinea neserioasa a domnului Tarita Culita in derularea afacerii, am renuntat sa mai particip cu sume de bani si materii prime in IMB.
    Totodata, am intrat in posesia contractului incheiat intre ADS si SC TCE 3 BRAZI SRL, ocazie cu care am constatat ca SC TCE 3 BRAZI SRL, conform acestui contract, nu avea voie sa cesioneze sau sa asocieze drepturile contractului si cu aceasta ocazie l-am informat si pe reprezentantul elvetienilor, domnul HERVE BRIATTE.
    L-am contactat pe domnul Tarita Culita, i-am explicat suspiciunile mele, i-am solicitat sa-mi justifice toate sumele de bani avansate si investitiile facute in IMB, ocazie cu care acesta mi-a spus ca suma de aproximativ 500.000 USD a dat-o mita autoritatilor pentru incheierea contractului cu ADS pentru IMB si ca imi va livra cereale pentru investitia facuta.
    Fiind sesizat asupra situatiei create sub aspectul nelegalitatii ei, am facut un control particular al circuitului banilor virati in contul SC TCE 3 BRAZI SRL si al cecurilor emise, ocazie cu care am constatat ca suma de 7.000.000.000 lei virata cu OP in contul SC TCE 3 BRAZI SRL, despre care imi spusese domnul Tarita Culita ca va fi restituita garantie pentru incheierea contractului cu ADS, in realitate fusese virata in contul Bugetului de Stat pentru achitarea datoriilor SC TCE 3 BRAZI SRL si nu in contul ADS. Cecurile in suma de 6.993.095.969 lei emise de SC CEREALCOM SA, la solicitarea domnului Tarita Culita, cu justificarea ca vor fi utilizate cu titlu de garantie in vederea incheierii contractului cu ADS, in fapt au fost utilizate de SC TCE 3 BRAZI SRL ca plati decontate la Directia Silvica Bacau si Neamt pentru afaceri proprii.
    In aceasta situatie, l-am contactat din nou pe domnul Tarita Culita, i-am spus de cele constatate de mine, realitati pe care acesta nu le-a negat, insa mi-a spus ca daca nu imi tin gura si ca daca il voi reclama va avea grija sa ma falimenteze si va dispune, de pe pozitia lui de demnitar, sa fiu arestat pentru a ma reduce la tacere.
    In lumina celor spuse in prezentul MEMORIU, consider ca am fost inselat si amenintat de domnul Tarita Culita si solicit a se efectua cercetari pentru aflarea adevarului.
    In sustinerea celor relatate pun la dispozitia anchetatorilor documente juridice si contabile si solicit sa fie audiate persoanele care au asistat la discutii si care au dus diverse sume de bani domnului Tarita Culita, precum si confruntarea persoanelor ce vor fi audiate". (ZIARUL DE ROMAN si ROMANIA LIBERA)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri