Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Dupa 20 de ani de scoala, medicii spera sa aiba salarii pe masura

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Pentru multi dintre noi, statutul de medic este echivalent cu salarii mari, viitor asigurat si viata linistita la batrinete. Oare citi dintre noi nu ne-am intrebat cit ia un medic pe statul de plata, cind e ziua de salariu? Potrivit grilei de salarizare impusa de lege, ziua de lucru a unui medic este de sapte ore, iar pentru sectiile cu risc mai mare asupra sanatatii angajatilor - Sectia Radiologie, Sectia Boli Contagioase - de sase ore.
    Majoritatea medicilor au apreciat ca grila de salarizare este insuficienta, in conditiile in care un salariu decent ajungi sa-l cistigi dupa aproape 20 ani de invatatura. Potrivit acestei grile, un medic stagiar din cadrul Spitalului Municipal Roman are un salariu cu putin peste doua milioane, un timp ce un medic simplu, fara titluri sau garzi, are un salariu de 4,463 de milioane de lei. Un medic specialist are un salariu de aproximativ cinci milioane de lei, iar un medic primar are un salariu sapte milioane de lei.
    La aceste salarii se adauga diferite sporuri, in funtie de complexitatea meseriei. Astfel, pentru sefia unei sectii, un medic primeste o indemnizatie cuprinsa intre 15 si 25%, in functie de marimea sectiei. Unele sectii mai beneficiaza de un spor de suprasolicitare, cuprins intre 10- si 15%. Pe linga aceste sporuri, un medic poate sa-si rotunjeasca veniturile cu zilele de garda. Garda efectuata de vineri pina simbata este considerata garda de 19 ore, garda in zilele de simbata-duminica este trecuta drept garda de 24 de ore, iar garda de duminica pina luni este platita ca garda de 48 de ore.
    Totul ar arata frumos pe hirtie, multi fiind tentati sa creada ca, in acest fel, medicii ar ajunge la salarii astronomice. De exemplu, un medic primar sef de sectie din cadrul Spitalului Municipal, fara garzi, are un salariu de 15-16 milioane de lei pe luna. Teoretic, toate sint bune, iar unii ar spune ca medicii nu au dreptul sa se plinga. In realitate, acestea sint grilele de salarizare, fara impozite. Potrivit directorului economic al spitalului, economist Toma Turcanu, in conditiile in care, in functie de necesitatile fiecarui medic, aproape 40% din acesti bani se duc pe taxe, impozite sau asigurari, sumele ramase sint insuficiente pentru munca depusa de medic.
    Altfel spus, cu toata experienta si cunostintele dobindite, fara sporuri sau indemnizatii, un medic romascan ia "in mina" ceva mai mult de cinci milioane de lei.
    Dintre angajatii spitalului, cele mai prost platite sint infirmierele si brancardierele, care, potrivit grilei, iau doar salariul minim pe economie.
    12 ani pentru un salariu decent
    Doctorul Dan Arvatescu, directorul Spitalului Municipal Roman, afirma ca, pentru a ajunge la un salariu decent, un medic trebuie sa urmeze un drum extrem de lung. "Privite in ansamblu, salariile medicilor sint insuficiente. Nu ma refer la faptul ca munca nu este platita destul sau la contextul celorlalte salarii din tara. Un om, ca sa ajunga medic, face sase ani de facultate pe cheltuiala parintilor. Urmeaza apoi un an de stagiu, in care ia un salariu mizerabil de 60-80 de euro pe luna, dupa care face cinci-sapte ani de rezidentiat, fiind platit cu 80-100 de euro pe luna", apreciaza directorul spitalului.
    Drumul pentru un salariu decent urmeaza urmatorul ciclu: facultatea se termina in jurul virtei de 26 de ani, apoi, pina la 33 de ani, urmeaza perfectionarea profesionala. La toti acesti ani se mai pot adauga si inca alti trei sau patru pina cind oamenii il vor privi ca un medic cu experienta si vor apela la serviciile sale. "Practic, perioada cea mai grea a existentei, cind un doctor tinar trebuie sa-si faca o familie si sa o intretina, el invata. Nu mai vorbim de faptul ca sta cu chirie in alt oras si se intretine dintr-un salariu de mizerie. Nici ceilalti medici nu sint mai bine platiti. De aceea insist: daca vrem rezultate, daca vrem sa intram in Europa, trebuie ca valoarea sa fie platita. Cine invata, trebuie sa fie platit. Altfel, vom ajunge in situatia in care 25% dintre tinerii cei mai buni din facultatile de medicina vor emigra", a mai precizat doctorul Dan Arvatescu. (Emilian PAL)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri