Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Liviu Bratescu - cercetator la Academia Romana

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Tinarul profesor romascan Liviu Bratescu a reusit sa promoveze examenul de ocupare a unui post de cercetator la Institutul de Istorie "A.D. Xenopol", al Academiei Romane, Filiala Iasi, post la care se va prezenta incepind cu data de 8 mai.
    Liviu Bratescu s-a nascut la Roman in 19 aprilie 1974, ca singurul copil al unei familii de oameni obisnuiti. Tatal sau e maistru la SC "Smirodava", iar mama - asistent medical la Spitalul Roman. A absolvit cursurile Liceului "Roman-Voda", promotia 1993, urmind apoi pe cele ale Facultatii de Istorie din cadrul Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" Iasi, promotia 1997. "Mi-am descoperit pasiunea pentru istorie inca din scoala generala. Am fost admis in facultate cu media 8,13, al VI-lea, si am terminat facultatea cu 9,20. La examenul de licenta am obtinut media 9,75 avind ca tema «Guvernarea liberala 1876-1888». Am avut in facultate profesori de prestigiu, ca: Alexandru Zub, director al Institutului de Istorie "A.D. Xenopol", academicianul Gheorghe Platon sau regretatul profesor Gheorghe Timofte, coordonatorul lucrarii mele de licenta, profesorul doctor Gheorghe Cliveti, coordonatorul lucrarii mele de doctorat, in care aduc in discutie o tema extrem de interesanta - «I.C.Bratianu si politica externa 1866-1888» , marturiseste Liviu Bratescu.
    Tinarul este profesor titular de istorie la Scoala Nr.9 Roman si, pina la sfirsitul anului, va incerca sa faca naveta intre Iasi si Roman, pentru ca are cinci clase a VIII-a si nu poate sa-si lase elevii in pragul examenului de capacitate pe mina altui profesor. De-a lungul anilor a reusit sa insufle pasiunea pentru istorie si copiilor, multi dintre acesti obtinind rezultate frumoase la olimpiadele scolare de profil. "Despartirea de elevii mei va fi foarte grea pentru ca m-am atasat de ei, dar a trebuit sa iau aceasta decizie motivat de dorinta mea de a face o cariera academica", marturiseste Liviu Bratescu, care spune ca, desi salariul la Academie e ceva mai mare - in jur de 4,4 milioane lei, fata de 2,3 milioane, cit a avut in invatamint - nu acesta e motivul pentru care a plecat la Academie.
    Tineretul trebuie sa aduca un nou suflu in politica
    Liviu a promovat masteratul pe relatii internationale, cu teza "Proclamarea Regatului Romania 1881", cu nota 9,75, care i-a fost de un real folos si in pregatirea tezei de doctorat. In 1997 a obtinut premiul al III-lea al "Revistei 22", pentru analiza politica a anului respectiv, publicat in presa.
    Alte pasiuni: sportul. Liviu joaca cu placere, cind are timp, baschet, fotbal, tenis de masa. Acum se antreneaza, alaturi de colegii sai de partid, pentru "Crosul liberal" din 19 mai. El asculta cu placere muzica de calitate, de la cea simfonica la muzica usoara, dar lectura ii ocupa cea mai mare parte a timpului sau.
    E la fel de pasionat si de politica, fiind convins ca tineretul trebuie lasat de catre actuala clasa politica sa-si spuna cuvintul, cu profesionalism si fara patima, cu echilibru si buna-credinta. "Inca din anii de liceu am intrat in Partidul Aliantei Civice (PAC), fiind fascinat de personalitatea profesorului Nicolae Manolescu. Am devenit apoi membru PNL, dupa fuziunea celor doua formatiuni, iar in prezent sint vicepresedinte al organizatiei de tineret PNL Roman si PNL Neamt", spune tinarul cercetator. La Iasi isi va continua si activitatea politica, in masura in care cea stiintifica ii va permite acest lucru. Liviu Bratescu se desparte greu de colegii sai din Organizatia PNL, la a carei reorganizare a contribuit substantial. "Ne pare rau ca Liviu se transfera la Iasi, dar ne bucuram ca a reusit intr-un domeniu pentru care are vocatie. Speram, insa, ca va reveni la Roman, ori de cite ori va fi nevoie sa ne lamureasca chestiuni de istorie a PNL mai putin cunoscute de noi", a spus inginer Cezar Sava, presedinte al PNL. (Flora ORDEAN)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri