Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Nascut fara ochi

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Dintre toate dramele de pe pamint, drama unui copil nu poate sa lase nepasator pe nimeni. Ca e voia lui Dumnezeu, ca e - cum zice lumea - vreun blestem pentru pacatele parintilor, intotdeauna, suferinta unui copil, indiferent de forma ei, este cel mai greu de suportat. Intr-un patut dintr-o camera din Horia, un prunc sufera o drama cutremuratoare. Ceea ce e mai tragic e faptul ca nimeni nu are vreo explicatie sau vreo solutie pentru situatia sa.
    Adrian-Petru Damian s-a nascut anul trecut, in dimineata zilei de 12 iunie. Pentru parintii lui, bucuria unui prunc perfect sanatos s-a transformat, in numai citeva ore, intr-o tragedie care pare sa nu aiba sfirsit.
    "Dimineata - spune Cristi, tatal copilului - am fost sunat de la spital si mi s-a spus ca sotia a nascut un baiat sanatos. Am fost pe la ea cu flori, iar seara, cind toata familia era adunata acasa, sotia mi-a dat telefon si mi-a spun sa vin de urgenta la spital, pentru ca baiatul nu vede".
    Cristian Simion si Daniela Damian s-au casatorit in 1999. Cristian era cadru militar, iar in urma cu mai multi ani, prima sa sotie a murit intr-un accident. S-a recasatorit cu Daniela si, pentru ca ea mai avea un copil dintr-o casatorie anterioara, si-au dorit foarte mult sa aiba un copil impreuna. "M-am dus de urgenta la spital. Initial, n-am vrut sa credem. Spuneam ca e o greseala, ca poate nu e copilul nostru. In seara respectiva, medicii specialisti care l-au consultat i-au pus diagnosticul de anoftalmie", continua Cristian Simion. Practic, baiatul s-a nascut fara globii oculari, iar in termeni medicali afectiunea sa este o boala congenitala extrem de rara. Nici sotia nu s-a impacat cu gindul ca baiatul lor e orb si amindoi s-au hotarit sa faca tot posibilul pentru a afla ce s-a intimplat si a face posibil miracolul de a-i reda vederea. "Cit am stat in spital, trei mame si-au abandonat copiii acolo. Toti pruncii erau sanatosi si ma gindeam de ce tocmai mie mi s-a intimplat asa ceva", isi aduce aminte Daniela Simion. S-au incurajat unul pe altul si, dupa sapte zile de la nastere, pruncul a fost transferat la Clinica de Urgente Oftalmologice din Bucuresti. "A fost transferat dupa sapte zile, pentru ca trebuia sa aiba stagiul de nou-nascut. Am plecat, cu salvarea, la Bucuresti in aceeasi seara. Profesor doctor Balta, care s-a ocupat de el, a intrat imediat in sala de operatie si a confirmat diagnosticul pus la Roman", povesteste Cristian.
    Dupa ce au primit vestea, parintii au incercat sa afle macar cauzele care au determinat aceasta boala. "N-am primit nici un raspuns exact. Ni s-a spus ca este o intimplare si ni s-a recomandat sa facem un test genetic. Am umblat prin tot Bucurestiul si, intr-un final, am reusit sa-l facem. N-a iesit nimic neobisnuit. Sotia mea a urmat exact tratamentul in timpul sarcinii, eu eram perfect sanatos, dar medicii nu ne-au dat un raspuns clar. Ne-au spus doar ca nu exista tratament in Romania. Eram hotarit sa fac tot posibilul pentru a afla ce s-a intimplat cu copilul nostru. Am fost si la Spitalul Militar Central, insa medicii de acolo mi-au spus sa astept, pentru ca virsta copilului era prea frageda ca sa permita o anestezie sau un test cu rezonanta magnetica", marturiseste Cristian.
    Acum, copilul are aproape un an, iar parintii nu au primit inca un raspuns in ceea ce priveste cauzele care au dus la aceasta afectiune. Cu toate acestea, ei sint hotariti sa nu abandoneze lupta si sa dea o sansa copilului sa vada lumina si chipurile parintilor. "In afara de aceasta boala, copilul este perfect sanatos. Uneori, il vad ca incearca sa clipesca, deci s-ar putea sa aiba nervii optici, ceea ce ar insemna o mare sansa", spune, cu speranta, Daniela.
    Dupa ce medicii i-au pus diagnosticul, Cristian si-a revenit din soc si si-a continuat munca. Sotia lui sta acasa si ingrijeste copilul, iar in timpul liber se uita la toate emisiunile care au ca tema noile descoperiri medicale. Desi, la inceput, au fost reticenti, cei doi soti s-au hotarit sa vorbeasca despre copilul lor, in speranta ca ii poate ajuta cineva. "La inceput ne-a fost teama, pentru ca multi dintre oamenii din sat si, mai ales, colegii mei de serviciu, nu stiau despre boala copilului nostru. Dar ne-am hotarit sa rupem tacerea, pentru ca singurul mod in care putem sa il ajutam pe copil este sa fim informati. Nu vrem bani pentru tratament. Vrem doar sa stim daca exista vreo solutie pentru situatia in care se afla copilul nostru. Oricit ar fi de greu, sintem hotariti sa nu abandonam lupta", mai spune Cristian.
    Acum, ei se gindesc daca aparatura medicala a evoluat in asa masura incit sa fie posibil un transplant ocular. Pina atunci, insa, Andrei Petru va trai in intuneric, fara sa stie cum arata mama sau tatal sau. Poate, doar, sa le simta dragostea si sa inteleaga hotarirea lor de a nu-l abandona in fata intunericului. (Emilian PAL)
    Caseta:
    In documentele clinicilor internationale, anoftalmia reprezinta o afectiune congenitala cu trei forme. Anoftalmia primara este caracterizata de absenta totala a ochilor datorata esecului unei parti a creierului care formeaza ochiul, in primele 30 de zile de sarcina. La un studiu efectuat pe 50.000 de nou-nascuti, s-a observat ca incidenta acestei boli este de 0,22 sau, la un alt studiu, un copil din 100.000 de nou-nascuti se naste cu aceasta afectiune. Pentru o femeie care a nascut un prunc cu aceasta boala, riscurile ca urmatorul copil sa se nasca cu aceeasi malformatie este unul din opt cazuri sau unul din patru, cum se intimpla in Orientul Mijlociu.
    Desi este cunoscuta de 400 de ani, in momentul de fata nu exista tratament pentru aceasta boala. In clinicile specializate din Occident, acesti copii pot fi supusi unei interventii chirurgicale pentru montarea unei proteze, care sa impiedice modificarile craniului.
    In data de 3 martie 2003, un specialist international a anuntat ca una din cauzele care duc la aceasta boala, cauze care de cele mai multe ori erau neclare, este mutatia genei numite SOX2. In multe din statele de pe glob, la ora actuala exista mai multe asociatii care ofera consiliere genetica pentru parintii care au copii ce sufera de anoftalmie, iar geneticienii studiaza modificarile acestei gene, pentru a gasi solutii si, poate, prevenirea si tratarea acestei boli.

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri