Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Prima moara retrocedata

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Miercuri, 5 septembrie, executorul judecatoresc, Spiridon Postelnicu, a pus in executare decizia Curtii de Apel Bacau, de retrocedare a morii din comuna Moldoveni, catre proprietarul de drept - Elena Dobreanu, din Bucuresti, in virsta de 70 de ani. Aceasta s-a judecat, mai bine de patru ani, sa-si recupereze moara, vinduta de "Pamgaz" Piatra Neamt morarului, care a fost salariat al societatii. Moara in discutie nu a fost niciodata nationalizata, ci a fost confiscata abuziv, in urma cu 50 de ani.
    In 1996, SC "Pamgaz" vinde morarului Constantin Moisei, pe factura fiscala, moara la care acesta lucra, pentru suma de 8,114 milioane lei - pret in care au fost incluse cladirea si utilajele. Vinzarea s-a facut prin licitatie publica.
    Dupa ce Elena Dobreanu da in judecata "Pamgazul", in 12 mai 2000, Judecatoria Roman da cistig de cauza reclamantei, obligindu-l pe Constantin Moisei sa-i retrocedeze moara. Acesta face uz de dreptul sau la recurs si cistiga procesul. Curtea de Apel Bacau, care caseaza hotarirea Tribunalului Neamt, da, din nou, cistig de cauza proprietarei de drept.
    "Reclamanta este prima persoana din aria de competenta a Judecatoriei Roman care este pusa in stapinirea unui bun imobil mostenit. Pot sa spun ca fostul morar nu a fost unul de rea-credinta tinind seama de faptul ca, pe toata perioada cit a detinut-o, s-a comportat ca un bun proprietar, iar moara este in stare de functionare. Predarea-primirea s-a desfasurat in mod civilizat. Consider ca ar fi in interesul tuturor ca astfel de retrocedari, care au ca temei o hotarire judecatoreasca definitiva si irevocabila, sa se faca in acest mod", a declarat Spiridon Postelnicu.
    Vizibil marcata de moment, proprietara de drept a tinut sa rememoreze valoarea afectiva a momentului recuperarii, tinind cont de circumstantele in care moara a fost confiscata.
    O moara cu valoare sentimentala
    "Dupa ce doi ani de zile m-am judecat sa intru in posesia terenului, pe care era construita moara, teren pe care l-am mostenit impreuna cu moara de la sotul meu, in comuna Moldoveni, acum am ajuns sa traiesc si ziua fericita in care am fost pusa in stapinirea bunului meu. Cred ca decizia Curtii de Apel Bacau este mai mult decit o reparatie morala, inainte de cea materiala. Spun aceasta, pentru ca cei care au fost proprietarii de drept ai terenului si ai morii - socrii mei - au fost deposedati abuziv si dizlocati in noaptea de 2 spre 3 martie 1949, la Piatra Neamt, in niste bordeie insalubre, pe motiv ca erau «mosieri». In acest timp sotul meu - Dumnezeu sa-l ierte! - era elev la Liceul «Roman-Voda» si, daca ar fi fost acasa atunci cind au fost ridicati socrii mei, ar fi fost luat si el", rememoreaza Elena clipele de cosmar traite de familia Dobreanu, in acei ani de prigoana comunista, impotriva celor ce acumulasera avere si constituiau, in fapt, motivul bunastarii intregii tari.
    Cladirea morii din Moldoveni, in care a intrat in posesie Elena Dobeanu, are o vechime de peste 160 de ani, dar este foarte solicitata de sateni pentru calitatea fainii macinate. Femeia spune ca va vinde moara, pentru ca are o virsta inaintata si nu va putea sa se ocupe de administarea ei.
    Intre timp, desi sentinta era executorie, Constantin Moisei contesta hotarirea de a-i da proprietarei noua milioane lei, cheltuieli de judecata.
    "Este pe rolul Judecatoriei Roman un alt proces, pe care mi l-a intentat morarul. Am notificat pretentiile ca morarul sa-mi dea chirie pentru cei 700 metri de teren pe care-l foloseste abuziv. A refuzat sa faca acest lucru si de ani de zile ma poarta prin tribunale, la virsta mea. Dupa terminarea procesului a deschis o alta actiune prin care-mi solicita vreo 30 milioane lei, pentru o anexa si un gard, pe care le-ar fi construit la moara, desi eu detin acte ca acestea au fost construite de «Pamgaz»", spune Elena Dobreanu, care traieste dintr-o pensie de urmas de aproape un milion de lei si a cheltuit in justitie zeci de milioane de lei pentru a dobindi un bun care-i apartine de drept. (Flora ORDEAN, Remus MINEATA)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri