Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Sarbatoare la Adjudeni

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Incepind de duminica si pina marti, toata suflarea din Adjudeni este in sarbatoare. Odata cu celebrarea hramului bisericii din localitate, autoritatile locale din comuna Tamaseni respecta traditia de ani de zile si organizeaza o serie de manifestari dedicate zilei satului Adjudeni. Pe timpul celor trei zile, pentru localnicii de la Adjudeni familia este in centrul atentiei. La hramul bisericii se intorc acasa copiii plecati in strainatate, vin in familii cei care muncesc pentru ca viata sa le fie mai buna. Satenii se viziteaza intre ei, iar seara se aduna in punctele de distractie din sat. "Sarbatoarea asta este de cind e satul. Dumunica, dupa Sfinta Liturgie de la biserica, familiile se reunesc pentru a sarbatori acest mare eveniment. Noi, ca reprezentanti ai autoritatilor locale, vrem sa fim alaturi de sateni. In acest sens, toata lumea este invitata la bilciul din centrul satului, dar si la hora care se poate incinge in ritmurile fanfarei care va fi prezenta acolo. Si in acest an am incercat sa dam acestei sarbatori o semnificatie importanta si vrem ca, de la un an la altul, amploarea si frumusetea sarbatorii sa fie un motiv pentru ca cei din Adjudeni sa vina acasa. Speram ca timpul sa fie frumos, pentru ca pe vreme buna si sarbatoarea arata mai bine", ne-a declarat Ilie Mihoc, viceprimarul comunei Tamaseni. La slujba religioasa, care va fi oficiata duminica la biserica cu hramul "Coborirea Duhului Sfint", sint asteptati sa participe citeva mii de credinciosi. Conform monografiei satului Adjudeni, ideea construirii noii biserici i-a apartinut parohului Silvestru Benchea, care, in anul 1971, ingrijorat de procesul de degradare a cladirii bisericii, a propus credinciosilor inceperea reparatiilor capitale. Tot atunci, a aparut pentru prima data si ideea extinderii bisericii, devenita neincapatoare la acea data. Dupa ce forurile competente si-au dat acordul, comitetul de constructie al bisericii a hotarit in anul 1976 demolarea bisericii vechi, actiune la care au participat prin rotatie echipe mixte compuse din muncitori si sateni. Dupa ce au intimpinat o serie de greutati din partea autoritatilor comuniste, dupa ce preotii din acei ani au avut de infruntat rigorile justitiei, totusi, cea mai mare biserica romano-catolica din Moldova a fost finalizata. Dupa 20 de ani de la lansarea ideii, in anul 1990, lucrarile erau finalizate in cea mai mare parte. In toti acesti ani, satenii din Adjudeni au fost solidari cu preotii parohi care au vrut ca acest lacas de cult sa fie ridicat la o asemenea dimensiune. La 3 iunie 1990, episcopul Petru Gherghel a sfintit si consacrat noua biserica, aratind cu acest prilej ca biserica a fost construita "prin efortul extraordinar al credinciosilor acestui sat, sub conducerea eroica a parintelui paroh D. Adamut, mort in timpul lucrarilor, jertfa pusa intru zidirea acestei marete biserici, precum si a preotilor parohi Stefan Apostol, Mihai Budau si Ioan Lucaci".

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri