Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Accesul sportivilor - interzis

Sala Polivalenta apartine tirgurilor

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Catedrala sportului iesean, Sala Polivalenta, isi pierde de la o zi la alta valoarea de simbol. Dintr-o incinta in care activitatea de baza ar trebui sa fie sportul, ea se transforma intr-un centru expozitional extrem de cautat, cu largul concurs al celor care o administreaza. Nevoia de venituri proprii pentru a acoperi cheltuielile de personal si de intretinere a fost mereu argumentul forte pe care administratorul salii, Directia pentru Sport Judeteana (DSJ), l-a avansat in ultimii ani. Si lumea sportului iesean a acceptat situatia atita vreme cit programul de pregatire si cel competitional n-a fost afectat decit in mica masura. Insa, din toamna anului 2006, lucrurile s-au inrautatit vizibil asta si dupa ce Sala Polivalenta a devenit principala tinta a organizatorilor de tirguri si expozitii, carora li s-a interzis accesul in Palatul Culturii. Sapte saptamini de tirguri, acesta a fost bilantul negru in ultima parte a anului trecut, situatie care a dat peste cap programul echipelor care isi desfasoara activitatea aici. Daca Penicilina (volei feminin) a acceptat zimbind accesul interzis pentru ca oricum dorea sa-si foloseasca propria sala, Politehnica (handbal masculin), National (baschet feminin) si Poli Millenium Center (baschet masculin) si-au gasit cu greu locatii care nu satisfac insa nevoile din mai multe puncte de vedere. Si greutatile din toamna au fost date uitari pina de curind, cind s-a stabilit programul activitatilor in primul semestru din 2007.

    Un soc pentru echipe
    Iar socul a fost si mai mare: 12 saptamini de tirguri in perioada 5 februarie - 17 iunie. Asta inseamna ca Polivalenta va fi ocupata cu activitati extrasportive in 63% din timp. Nu-i mai putin adevarat ca ultimele patru manifestari nu afecteaza activitatile sportive (se incheie campionatele) insa efectele se vad din plin pina atunci, cita vreme sint afectate 7 din 11 meciuri in care echipele iesene au statut de organizator adica tot 63%. "Eu stiu ca sint probleme dar nici in halul asta nu se poate. Ne-au anuntat in pripa ca nu mai avem acces si a trebuit sa ne cautam pozitii la LPS, unde am bulversat programul de acolo. Acum facem doar patru antrenamente pe saptamina, adica mult prea putin pentru performanta. Am ajuns la concluzia in ultimul timp ca sala e polivalenta nu pentru ca poate gazdui handbal, baschet sau volei ci pentru ca aici se pot organiza tirguri de confectii, constructii sau auto.", spune Costel Schender, antrenorul handbalistilor de la Politehnica. Nici Mitica Anghel, tehnicianul echipei de baschet feminin nu este mai fericit cit timp nu mai "vede" Polivalenta in ultimele trei jocuri pe teren propriu din acest sezon. "Noi ne-am mutat in Tudor Vladimirescu dar sala e inghesuita, parchetul joaca feste iar inelele sint strimbe. Iar alta mai buna si omologata nu e in Iasi. Se mai mira lumea de ce sportul iesean este acolo unde este.", ne-a declarat antrenorul de la National.


    Bucu: "Tirgurile ne asigura bugetul"
    Chestionat pe aceasta tema, directorul DSJ, Ion Bucu, a vorbit de lipsa de performanta a echipelor care-si desfasoara activitatea acolo, de discipline care nu aduc spectatori la sala si de problemele financiare cu care se confrunta institutia pe care o conduce. "Subventiile de la Agentia Nationala pentru Sport nu acopera toate nevoile legate de salarizarea personalului si cheltuielile de administrare a bazelor noastre. Tot timpul am avut probleme cu incasarea chiriilor iar pe noi nimeni nu ne asteapta cu plata facturilor la gaz, apa si energie. Avem si noi de facut un buget si trebui sa stim de unde gasim resurse. Am invitat cluburile sa incheie contracte pe perioadele urmatoare, lucru care nu s-a intimplat. Asa ca am angajat contracte pentru organizarea de tirguri, care ne dau garantia ca vom putea sa ne asiguram bugetul de care avem nevoie.", spune Bucu.
    Chiar daca admite ca au mai fost intirzieri la plata chiriilor in conditiile in care si institutia pe care o conduce este bugetara si se confrunta cu probleme, directorul CS Politehnica, Leonida Antohi, are insa alt punct de vedere si spune ca exista intelegeri scrise privind accesul la Polivalenta. "Contractele le fac ei pe baza programelor competitionale trimise de federatii si noi doar le semnam. Nu este normal ce se intimpla, sa ocupe Polivalenta atita timp cu alte activitati. Se schimba, practic, destinatia ei. DSJ si ANS ar trebui sa gaseasca solutii iar daca nu pot sa predea sala la Primarie sau in alta parte ca sa ramina pentru sport. Asta ca sa nu mai spun de ce se intimpla in sala de judo, unde seara nu se poate lucra din cauza zgomotului produs de discoteca din incinta. Am facut reclamatii dar degeaba. Pai nu-i posibil ca sportivii sa intre in sala prin WC-ul discotecii.", a precizat Antohi.

    Cum e prin alte parti
    Si daca la Iasi manifestarile extrasportive au sufocat activitatea, nu acelasi lucru se intimpla in alte orase mari din tara. Daca la Timisoara, Cluj sau Brasov ritmul tirgurilor nu depaseste 2-3 actiuni pe an si sint programate in perioade in care nu afecteaza (sau nu afecteaza grav) activitatea sportiva, la Constanta expozitiile au acces interzis in Sala Polivalenta. "Avem si noi foarte multe solicitari pentru inchirierea salii in scopuri expozitionale insa nu le-am dat curs pentru ca la noi sportul are prioritate. Antrenamente se fac de dimineata pina seara iar la sfirsitul saptaminii sint competitii. Bugetul il completam din administrarea celorlalte baze ori din reclama. Este de datoria conducatorilor sa gaseasca solutii in acest sens.", ne-a declarat Elena Frincu, directorul DSJ Constanta, destainuindu-ne, prin aceasta, unul dintre secretele simple ale managementului sportiv

    Pofta-n cui
    Meciuri care nu se joaca la Sala Polivalenta:
    National (baschet feminin) cu CST Alexandria (24 februarie), cu U Cluj (3 martie) si CSU Oradea (17 martie);
    Politehnica (handbal masculin) cu UCM Resita (10 februarie), CSM Medgidia (24 februarie), HCM Brasov (10 martie) si Uztel Ploiesti (17 martie).


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

      Intrebarea zilei

      Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

      vezi raspunsuri