Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Avem sansa noastra

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Meciul cu Franta n-ar fi avut incarcatura pe care o are in momentul de fata, daca tricolorii reuseau un start mai bun in preliminariile Euro 2012. Cu sase puncte obtinute in partidele cu Albania si Belarus, perfect posibile, echipa Romaniei ar fi privit cu mai multa nonsalanta partida care se disputa astazi, pe "Stade de France" din suburbia pariziana St. Denis. Ne-am fi gindit, probabil, ca un rezultat bun in fief-ul "cocosilor" lui Laurent Blanc, ne-ar fi dat sperante la ocuparea primului loc in grupa si, implicit, la evitarea unui baraj in care nu stii la ce te poti astepta. In situatia actuala, tricolorii sint obligati sa vina cu punct(e) de la Paris. Nu pentru a incurca Franta, fiindca Franta are resurse de a depasi si un al doilea eventual pas gresit pe teren propriu, ci pentru mica noastra lupta cu Belarus si Bosnia, ultima laudindu-se cu o victorie la Paris. Norocoasa, fara indoiala, dar bafta "rusilor albi" nu se vede in clasament...

    Din nefericire, insa, dorinta este mare, mai greu cu putinta. Echipa Romaniei nu are, in prezent nici jucatorii, nici antrenorul si nici macar tupeu de a se masura cu potentialul fotbalului francez. Iar speranta unui succes (fie el si macar un punct) se leaga tot de hazard, dublat de o autodepasire a celor care vor evolua, in aceasta seara, pe arena pariziana. Antecedentele nu ne ajuta prea mult: ultima victorie romana in fata Frantei s-a inregistrat acum 38 de ani (2-0 la Bucuresti, in 1972), dar ultimele trei confruntari s-au incheiat la egalitate: 0-0 la Zürich (Euro 2008), 2-2 la Bucuresti (2008, dupa ce tricolorii au condus cu 2-0) si 1-1 la Paris in 2009, cind Henry a deschis scorul, iar tot un francez (fundasul Escudé) a egalat pentru echipa Romaniei. In prezent, selectionerul Romaniei are multe dileme inainte de a anunta "unsprezecele" de start: Sapunaru sau Maftei? Chivu sau Marius Constantin? Cocis sau Roman? Zicu sau Deac?. Cert este ca Marica, aflat intr-o ingrijoratoare eclipsa de forma, va sta pe banca de rezerve, iar lunganul Pantilimon va apara poarta, in detrimentul lui Lobont, chiar daca acesta din urma a reusit sa prinda poarta Romei in ultima vreme. Daca in materie de aparatori si inchizatori stam acceptabil, in jocul de constructie sint numeroase probleme, lipsa unui conducator de joc autentic spunindu-si din plin cuvintul, ca si absenta unui virf de careu care sa disloce solida aparare franceza.

    Dupa esecul rusinos de la Cupa Mondiala din Africa de Sud, Franta isi cauta gloria trecuta sub bagheta lui Laurent Blanc. Au disparut senatori de drept ca Henry, Anelka sau Makelele. Frank Ribéry este accidentat, iar in ultima vreme selectionerul intimpina mari probleme in linia de mijloc cu Abou Diaby si Lassana Diarra, insa ultimul n-ar fi deloc exclus sa-l vedem in formula de start in aceasta seara. Distribuirea lui Yohann Gourcuff intr-un rol defensiv pare o surprza, mai ales ca, dupa cum scrie presa franceza, el nu se intelege in joc cu Nasri, insa aparitia lui Lassana ar rezolva problema, trimitindu-l pe Nasri pe banca de rezerve. In fata, n-ar fi exclus ca, in functie de evolutia ostilitatilor, Blanc sa schimbe partitura intr-un 4-4-2, dublindu-l pe Benzema cu Payet, golgeterul campionatului francez. Asa ca sint destule probleme si in tabara bleu, chiar daca - din pacate - francezii au mai multe solutii de rezerva decit romanii.

    Cu toate acestea, orice meci se joaca din minutul 1, mingea este la fel de rotunda pentru ambele echipe asa ca echipa lui Razvan Lucescu poate avea o sansa. Cu conditia sa stie sa profite de ea.

    Franta: Lloris - Réveillère, Rami, Mexès, Clichy - M'Vila, Gourcuff - Valbuena, Nasri, Malouda - Benzema. Selectioner: Laurent Blanc.

    Romania: Pantilimon - Sapunaru, Tamas, Chivu, Rat - Cocis, Radoi, Florescu, Zicu- Stancu, D. Niculae. Selectioner: Razvan Lucescu.

    Arbitru: Pedro Proença (Portugalia).

     

    Avancronica selectionerilor

    Laurent Blanc (Franta): "Cunoastem bine echipa Romaniei, din calificarile pentru Cupa Mondiala, eu insumi o cunosc foarte bine, am jucat de multe ori impotriva romanilor. Cunosc jucatorii romani, au calitati individuale bune. De citiva ani acolo se depun eforturi pentru crearea unei echipe frumoase. Intotdeauna meciurile cu Romania sint dificile, e greu sa treci de echipa Romaniei, adversarii sint capabili sa faca jocuri foarte bune.Stiu fiecare jucator in parte, multi dintre ei joaca la nivel inalt, in campionate puternice din Europa. Va fi greu, dar trebuie sa invingem".

    Razvan Lucescu (Romania): "Este un meci cu miza pentru echipa nationala a Frantei, dar nu este un meci decisiv pentru noi. Franta este marea favorita a grupei, indiferent de conditii. Echipele care iau puncte Frantei se pot declara multumite, aduna puncte in plus fata de de calculele initiale. Avem atuurile noastre, iar Franta chiar daca este o forta are problemele ei. Este greu ca in timp scurt sa adune un grup. Publicul nu are incredere in echipa. Inceputul de meci este foarte important, pentru ca jucatorii Frantei se vor arunca astfel sa cistige publicul de partea lor",


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

      Intrebarea zilei

      Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

      vezi raspunsuri