Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Cum se invirte roata

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Echipa nationala a Zambiei a cistigat cea de-a 28-a editie a Cupei Africii pe Natiuni, dupa ce a invins, duminica, in finala, la Libreville, cu scorul de 8-7 dupa loviturile de departajare, reprezentativa Coastei de Fildes. La finalul celor 120 de minute de joc, scorul a fost egal, 0-0. Ivorianul Drogba a ratat un penalty in minutul 70. La loviturile de departajare s-a transformat totul pina la scorul de 7-7, marcind si Drogba care si-a razbunat ratarea din timpul regulamentar. A fost, totusi, o ratare, fundasul Coastei de Fildes, Bamba, insa arbitrul a dictat repetarea loviturii deoarece portarul Mweene s-a miscat inainte de executie si Bamba a inscris. Ivorianul Kolo Touré a fost primul ghinionist, sutul sau fiind parat de Mweene, insa Kalaba a tras si mai slab, in afara terenului. Ivorienii au trecut un moment greu, dar n-au putut specula momentul propice, un alt jucator cu renume, Gervinho, tragind defectuos. Insa Sunzu n-a mai ratat si trofeul Cupei Africii a luat directia Zambiei.

    Victoria Zambiei are conotatii deosebite, primul sau trofeu survenind in capitala Gabonului, exact acolo unde cea mai buna nationala zambiana a murit intr-un tragic accident aviatic (1993)  in timp ce se deplasa pentru un meci in Senegal. Printre starurile de atunci nu se afla cel mai stralucitor, Kalusha Bwalya, care a ramas in Olanda (juca la Eindhoven) fiind bolnav. In prezent, Bwalya este presedintele Federatiei de la Lusaka si toti jucatorii, in frunte cu selectionerul francez Hervé Renard, i-au dedicat victoria: "A fost scris undeva sa cistigam. Am cistigat in memoria celor decedati in accidentul aviatic din 1993. Pentru mine este un succes enorm, nici nu ma gindeam la asa ceva inaintea competitiei. Pe parcursul competitiei jucatorii au inceput sa prinda incredere si am avut o forta care ne-a inspirat si care a facut diferenta. Coasta de Fildes este o echipa extraordinara si nu as fi crezut ca e posibil sa termini competitia cu cel mai bun atac si cea mai buna aparare, dar sa nu ai trofeul. In 2010 am pierdut la loviturile de departajare in fata Nigeriei, care a fost mai puternica mental decit noi. A fost un semn al destinului, pentru noi era scris altceva. Dedic acest succes presedintelui nostru, Kalusha Bwalya. Ne-am tot amintit de acel accident care s-a produs chiar aici in Gabon si asta ne-a intarit", a afirmat Renard.

    Selectionerul echipei nationale a Coastei de Fildes, François Zahoui, a declarat, duminica, dupa infringerea din finala Cupei Africii pe Natiuni, ca dezamagirea este foarte mare:"Nu am intrat prea bine in meci, dar dupa o perioada ne-am revenit si am avut mari ocazii. Am fi putut inchide meciul la acel penalty ratat. Zambia a inceput sa creada si s-a intimplat sa ajungem la loviturile de departajare. Acesta este fotbalul. Deceptia este foarte mare. Ne asteptam la un meci dificil. Zambienii au avut o motivatie foarte mare dupa accidentul aviatic din 1993, care a avut loc chiar aici la Libreville, dar si noi ne-am dorit trofeul. Am vrut sa cistigam, deoarece situatia este dificila in Coasta de Fildes. Cred ca emotiile au jucat un rol important in aceasta finala", a spus Zahoui.

    Capitanul echipei nationale a Zambiei, Christopher Katongo, a fost desemnat cel mai bun jucator de la Cupa Africii pe Natiuni. Katongo, care se afla la a patra participare la CAN,  a fost desemnat si cel mai bun fotbalist al finalei. De asemenea, Christopher Katongo se afla printre cei sase jucatori care au marcat cite trei goluri la aceasta editie a Cupei Africii pe Natiuni fiind golgeterul competitiei alaturi de Pierre-Emerick Aubameyang (Gabon), Cheikh Diabaté (Mali), Manucho (Angola), Houcine Kharja (Maroc) si Emmanuel Mayuka (Zambia). Trofeul fair-play a revenit formatiei Coastei de Fildes, care nu a primit nici un gol la aceasta editie a Cupei Africii pe Natiuni.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri