Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Drum degeaba pina la capatul lumii ?

Suflet de microbist

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

      

    Exact asa m-a intrebat un prieten: „De ce naiba pleci pina la capatul lumii? Chiar nu intelegi ca e degeaba? Tot cu 5-0 o sa mincam bataie!" Habar n-am ce sa-i raspund, pentru ca s-ar putea sa aiba dreptate. Si-atunci incep sa ma intreb si eu: de ce naiba plec la capatul lumii? Plec pentru ca imi place tenisul. Suna frumos, dar argumentul e subtire. Nu te desparti de soata ultimilor 20 de ani pentru ca „iti place" Sandra Bullock. Si nici nu te faci neaparat marinar pentru ca „iti place" marea. Iar comparatiile cu iz absurd ar putea continua, la nesfirsit. Si atunci?

    Plec la Buenos Aires pentru ca eu cred ca prezenta Romaniei intre primele 16 echipe de tenis din lume ar trebui salutata si subliniata mai apasat. Consider absolut lamentabil dezinteresul pe care media din Romania, in ansamblul ei, il arata fata de acest eveniment. Doar 2 (doi!) ziaristi romani prezenti la un meci de Grupa Mondiala: iata un record negativ greu de egalat care, cu siguranta, va apasa si moralul jucatorilor nostri. Imi imaginez de pe acum cum va arata sala conferintelor de presa cu echipa Romaniei: mai multi jucatori decit jurnalisti. Jalnic! Oare cum ar fi fost daca Argentina si Romania ar fi jucat un meci de fotbal oficial, la Buenos Aires, contind ca 16-ime de finala in cadrul Cupei Mondiale? Ce mare buluceala transatlantica de ziare, radiouri si televiziuni romanesti, ce mare tam-tam de emisiuni pe toate posturile, ce de-a mai poze pe prima pagina a ziarelor, ce de-a mai indemnuri patriotarde pe blog-uri si site-uri...Pe ce loc e nationala de fotbal a Romaniei in clasamentul mondial? Pe 56 sau pe 57? Inainte sau dupa Burkina Faso? In fond, ce le reprosam tenismenilor nostri de-i tratam cu atit sictir? Le reprosam faptul ca sint doar intre primele 16 echipe de tenis ale lumii, si nu pot cistiga Cupa Davis.

    Da, e foarte posibil, chiar probabil sa pierdem in fata Argentinei. Pentru ca Juan Monaco si compania, toti jucatori de prima suta mondiala, isi permit luxul de a-l lasa pe cel mai bun si mai tinar dintre ei (Juan Martin del Potro) sa-si odihneasca mina operata anul trecut, asteptind sa intre in lupta intr-o faza superioara, in fata unor adversari mai de Doamne-ajuta. Pentru ca Juan Ignacio Chela este doar un graunte de nisip, ramas pe o sita imensa ce a cernut valoarea si transpiratia a mii de jucatori argentinieni, intr-un sistem profesionist, organizat in cele mai mici detalii. intre primii 200 de jucatori ai lumii sint vreo 14 argentinieni si doar patru romani. Transferind proportia la meciul din aceasta saptamina, o infringere cu 1-4 ar fi un rezultat cit se poate de firesc.Cu toate astea, nici Argentina nu a cistigat vreodata Cupa Davis, desi David Nalbandian declara ca acesta este principalul sau tel in tenis.

    Nu stiu daca ai nostri au sanse reale de a invinge la Buenos Aires. Poate sintem favoriti la dublu, proba in care Horia Tecau e mai bun decit orice argentinian. Poate si Victor Hanescu are sansele lui, ca tot i-a cam batut pe argentinieni (Chela, spre exemplu, nu are nici o victorie la Hanescu!). Dar Victor a inceput sezonul 2010 parca gindindu-se la retragere, in timp ce Monaco, Nalbandian si Chela au mincat jaratec in turneele de pina acum. Ai nostri se afla in postura comoda a celui care nu are nimic de pierdut. Eliminarea Argentinei, la ea acasa, ar fi o stire ce ar tine de miracol. Iar minuni se mai intimpla in sport, chiar daca numai din cind in cind


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri