Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Helesteanu - radiat!

Iasul nu mai are arbitru in prima liga

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Comitetul Executiv al Federatiei Romane de Fotbal, care se pare ca a preluat complet atributiile Comisiei Centrale a Arbitrilor, transformind comisia condusa de Gheorghe Constantin-"Vilcea" intr-un organism fantomatic si obedient, a luat ieri decizia excluderii din arbitraj a sase centrali, dintre care cei mai cunoscuti sint Marian Salomir si ieseanul Anton Helesteanu. "In urma propunerilor inaintate de Comisia Centrala a Arbitrilor, s-a decis renuntarea la serviciile urmatorilor arbitri din lotul A: Silviu Bogdan, Vasile Bratu, Anton Helesteanu, Marian Salomir, Viorel Sandu si Orlando Trandu", se arata intr-un comunicat postat pe site-ul FRF. Totodata sursa citata mai noteaza ca "arbitrii Marius Bocaneala, Lucian Dan, Robert Dumitru si Marius Martis au fost retrogradati in lotul B, urmind ca, dupa un an, in functie de prestatiile lor la jocurile la care vor fi delegati, sa se ia o decizie in ceea ce-i priveste". De asemenea, patru asistenti au fost exclusi din arbitraj, iar alti cinci au fost retrogradati in lotul B.

    Helesteanu: "Stiam ca voi fi exclus"
    Aceasta decizie nu l-a surprins pe Toni Helesteanu, aflat in vacanta in Portugalia. Intr-o declaratie acordata agentiei "NewsIn", Helesteanu a marturisit:  "Poate va surprinde, dar ma asteptam la aceasta decizie. Aveam informatii ca se va ajunge aici. Eu nu comentez, pentru ca nu-mi plac scandalurile. Nu am facut niciodata scandal si nu voi face nici acum. Probabil aceasta decizie este spre binele arbitrajului romanesc. Daca arbitrajul va fi in ascensiune fara mine si fara ceilalti, dati afara, e o decizie buna", a declarat Helesteanu. Referitor la justetea deciziei luate luni de Comitetul Executiv al FRF, Helesteanu a afirmat: "Daca trebuiau si altii sa fie dati afara? Nu stiu, poate ca da, poate ca nu. Nu m-am nascut arbitru si de aceea nu este o tragedie acest esec, pentru ca este un esec. Evident, e o veste trista, pentru ca arbitrajul a fost la un moment dat viata mea. Singura mea parere de rau este aceea ca in locul meu nu a fost promovat un alt arbitru tinar din Iasi. Sunt talente foarte mari in Iasi la nivel de arbitraj si e pacat ca nu se regaseste pe aceasta noua lista si un concetatean de-al meu", a mai afirmat Helesteanu. Acesta a mai spus ca lovitura cea mai grea a primit-o nu din partea Comitetului Executiv al FRF, ci din partea CCA, atunci cind i-a fost retras ecusonul FIFA. "Pentru mine a fost o bomba pierderea ecusonului FIFA, nu aceasta excludere din arbitraj. Atunci s-a rupt ceva din mine. Am sperat la un moment dat sa revin in virf, dar m-am convins ulterior ca la FIFA nu se mai poate ajunge din moment ce ai avut ecusonul si l-ai pierdut", a precizat arbitrul iesean, care se afla in aceste zile in vacanta, in Portugalia.

    "Vilcea" nu da nici o explicatie
    Presedintele CCA, Gheorghe Constantin, a evitat sa recunoasca excluderea arbitrilor din lotul A: "Eu nu consider ca este excludere. Nu am folosit niciodata termenul acesta. In noua lista pe care am propus-o, unii arbitri nu se mai regaseau din cauza virstei, altii din cauza performantelor, altii pentru ca asa a fost sa fie, dar nu inteleg cum a aparut chestia asta cu excluderea, fiindca e o mare diferenta intre a fi exclus si a nu mai fi in lot, fiindca se pot regasi in alte loturi sau nu se mai pot regasi deloc", a declarat, ieri, pentru NewsIn, Gheorghe Constantin. Acesta a mai spus ca momentan nu este nevoie de o motivare a deciziei luate de Comitetul Executiv al FRF: "Daca ar fi fost exclusi ar fi trebuit sa aratam motivele, excluderea se face pentru fapte grave, la ei nu e nevoie, fiindca nu e vorba despre asa ceva. Acum nu pot sa comentez ce a judecat Comitetul Executiv", a spus Constantin. De altfel, antecedentele acestei decizii demonstreaza clar ca CCA nu mai are nici o putere. In urma cu o saptamina, Constantin anuntase ca lotul A de arbitri va fi format din doua grupe valorice, prima va cuprinde 18 arbitri, iar cea de-a doua, 12, arbitrul Marian Salomir regasindu-se in prima grupa valorica, iar Anton Helesteanu in cea de-a doua. Lista nu a fost insa primita de presedintele FRF, Mircea Sandu, care i-a inapoiat-o lui Gheorghe Constantin pentru a o reface. Sandu a declarat atunci ca, "pe lista CCA sunt mai multi arbitri compromisi si trebuie refacuta". Astfel incit, n-avem ce explicatii sa gasim la "Costica Vilcea", pentru ca, pur si simplu, n-are ce explicatie sa dea.

    Craciunescu: "FRF si CCA trebuie sa spuna adevarul
    Ion Craciunescu, fostul presedinte al CCA, considera masura excluderii unor arbitri de catre Comitetul Executiv ca fiind abuziva: "Mi se pare o masura abuziva, atita timp cit decizia nu este luata de CCA. Cred ca sunt niste lucruri negociate intre CCA si conducerea FRF, ceea ce poate sa ma duca cu gindul ca in acest moment CCA nu mai este o institutie independenta. Nu mai exista autonomie, iar Comitetul Executiv nu poate lua o decizie daca nu exista o hotarire prealabila a CCA, in acest sens. Este vorba de o imixtiune a Federatiei in problemele care tin de arbitraj si este un lucru grav ceea ce se petrece", a afirmat Ion Craciunescu.
    Fostul presedinte al CCA a mai spus ca in nici un caz nu se va mai reveni asupra deciziei Comitetului Executiv, chiar daca aceasta a fost luata in conditii incorecte, si ca trebuie facute publice motivele pentru care arbitrii au fost exclusi. "Nu stiu ce elemente au fost supuse judecatii, nu am vazut propunerea CCA, dar daca au fost exclusi, inseamna ca s-au intimplat lucruri grave, iar daca s-au intimplat lucruri atit de grave, trebuie ca FRF sau CCA sa iasa si sa spuna ce au facut acei arbitri", a declarat Craciunescu.

    Anton Helesteanu
     - nascut in Iasi pe 21 ianuarie 1970, licentiat in Drept;
     - dupa terminarea junioratului la Poli Iasi a evoluat la CFR Iasi in Divizia C, ajungind capitan de echipa.
     - a renuntat la cariera de fotbalist odata cu promovarea in lotul arbitrilor divizionari C, in 1994, dupa 4 ani de arbitraj in fotbalul mic.
     - dupa doi ani in lotul B (1996-1998), a devenit in 1998 cel mai tinar arbitru divizionar A, primul meci de Divizia A condus de el fiind Chindia Tirgoviste - Jiul Petrosani 4-0 (18 aprilie 1998). A condus 97 de meciuri in Liga I, ultimul fiind Steaua - Ceahlaul Piatra Neamt (2-0, 9 mai 2007).
     - propus in 2001 pe lista FIFA, este acceptat in 2003 si 2004, dar a fost radiat in anul urmator, fiind trimis, un timp, si in Liga a III-a, pe motiv ca avea relatii de afaceri cu Marius Stan, pe atunci presedinte la Poli Iasi.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri