Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Interzis la aur

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Hotarit lucru, medalia de aur nu se lipeste sub nici un chip de cea mai buna atleta romana de la retragerea Gabrielei Szabo incoace, Nicoleta Grasu. Anul trecut, la Mondialele de la Berlin, discobola romana s-a multumit cu bronzul, desi era prima favorita a concursului, fiind invinsa de necunoscuta australianca Dani Samuels si de cubaneza Yarelis Barios, iar aseara, la Europenele de la Barcelona, a pierdut titlul in ultima aruncare. Prima in finala care si-a aratat muschii a fost Sandra Perkovic (Croatia), care a aruncat 62,98, dar "Nico" a raspuns imediat cu 63,48 m, trecind in frunte. Romanca a reusit inca trei aruncari peste 60 de metri, in timp ce Perkovic si a depasit-o pe a cincea. In ultima incercare, croata a dat lovitura si a reusit 64,67 m. Ultimul cuvint l-a avut Nicoleta, dar reusita adversarei sale a blocat-o psihic si n-a izbutit mai mult de 58,34 m. La 38 de ani, Nicoleta Grasu are in palmares doua medalii de bronz la Europene, una de argint si trei de bronz la Mondiale.

    Inca un motiv de bucurie a adus delegatiei romane Angela Morosanu, care a cistigat si semifinala probei de 400 m garduri, dupa ce s-a impus clar si in serie. Intr-o cursa alaturi de doua campioane europene en-titre, Vania Stambolova (Bulgaria, la 400 m) si Evghenia Isakova (Rusia), atleta nascuta si formata la Iasi a pornit foarte tare, conducind confortabil. Pe ultimii metri, cu calificarea asigurata, Angela a incetinit vizibil, permitindu-le celor doua adversare sa se apropie, dar chiar si asa, a cistigat cu cel mai bun timp al sau din acest sezon, 54,67 s. In semifinala a doua, s-a alergat mai tare, rusoaica Natalia Antiuh si Zuzana Hejnova (Cehia), depasind timpul iesencei. Finala va avea loc miine seara, de la ora 22:40 si, daca va alerga la fel ca in semifinala, Angela are sanse mari la o medalie, poate de argint, fiindca rusoaica Antiuh pare intr-o forma de zile mari. Tot aseara, Catalin Cimpeanu a ratat calificarea in finala la 400 m, bacauanul terminind al cincilea (in 46,43 s) seria cistigata de belgianul Kevin Borlée. 

    Calificari pe banda rulanta

    Ziua de marti a Campionatelor Europene de atletism de la Barcelona s-a incheiat cu finala probei masculine de 10.000 m, la care atletul roman Marius Ionescu s-a clasat pe locul 21 (penultimul) cu un timp de 30:21,76. Cursa, desfasurata intr-un ritm lent, a avut un final pasionat in care reprezentantul gazdelor, Ayad Lamdassem, a cedat complet desi a condus inaintea ultimului tur si a ajuns pe locul IV. Mai proaspat, britanicul Mohamed Farah a cistigat titlul continental cu 28:24, 29, urmat de compatriotul sau, Chris Thompson, iar italianul Daniele Meucci i-a smuls pe ultimii metri bronzul lui Lamdassem.

    In proba feminina de 3000 m obstacole, Ancuta Bobocel a obtinut locul IV in prima serie,cu timpul de 9:48,01 si s-a calificat direct. Seria a fost cistigata de poloneza Wioletta Frankiewicz (9:46,38), urmata de rusoaica Iulia Zarudneva si britanica Hatti Dean. Cealalta serie, mult mai rapida, a fost cistigata in mod suprinzator de Laies Abdullaeva (Azerbaidjan) cu 9:40,42, iar campioana mondiala, spaniola Marta Dominguez s-a calificat fara probleme. O cursa buna a facut si bacauanul Cristian Vorovenci pe 800 m, in prima serie. El a condus plutonul intre 400 si 600 m, dar a cedat pe final, pierzind ultimul loc direct calificativ (III) in fata spaniolului David Bustos. Ca timp (1:50, 05), Vorovenci a fost ultimul sub "linie", insa a obtinut calificarea datorita unei descalificari. Olandezul Robert Lathouwers, care a cistigat seria a II-a cu cel mai bun timp pe ansamblu, a fost scos din competitie, deoarece l-a jenat pe turnanta pe irlandezul David McCarthy.

    Tinara aruncatoare de ciocan Bianca Perie, de mai multe ori campioana mondiala si europeana de junioare, a reusit pentru prima data sa se califice intr-o finala de senioare, desi nu a indeplinit baremul de 69 metri. Bianca a aruncat in prima incercare 68,55 m, si-a imbunatatit rezultatul cu cinci centimetri in cea de-a doua si s-a clasat a saptea in calificari, cele mai bune rezultate fiind realizate de campioana europeana en-titre Irina Lisenko (Rusia) - 72,36 m, fosta campioana mondiala Betty Heidler (Germania) - 71,85 m si recordmana mondiala Anita Wlodarczyk (Polonia) - 71,17 m. In fine, un debut cu succes a avut Attila Nagy (400 m garduri), care a avansat in semifinale, dupa ce s-a clasat al patrulea in prima serie cu un record personal de 50,31 s. Seria a fost cistigata in 49,35 s de britanicul Rhys Williams. Sprintera Andreea Ogrezeanu nu a reusit decit locul VII in seria de 100 m (11,78 s), cistigata la fotografie de norvegianca Ezinne Okparaebo (!) in fata lui Myriam Soumaré (Franta), ambele inregistrate in 11,35 s.

    Campionii de ieri

    20 km mars, feminin: Olga Kaniskina (Rusia) - 1h27:44; disc, feminin: Sandra Perkovic (Croatia) - 64,67 m; lungime,feminin: Ineta Radevica (Letonia) - 6,92 m;

    ciocan, masculin: Libor Charfreitag (Slovacia) - 80,02 m; 10.000 m, feminin: Elvan Abeylegesse (Turcia) - 31:10, 23; 100 m, masculin: Christophe Lemaitre (Franta) - 10,11 s.

    Programul de astazi

    Finale: inaltime masculin (19:30), triplusalt masculin (Marian Oprea, 20:40), sulita feminin (21:40), 100 m feminin (22:45)

    Serii si calificari cu romani: 110 m garduri (11:45, Alexandru Mihailescu), triplusalt feminin (13:30, Adelina Gavrila, Alina Popescu, Carmen Toma), 400 m garduri masculin (20:30, semifinale, Attila Nagy), 800 m masculin (21:50, semifinale, Cristian Vorovenci)


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri