Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Intre colac de salvare si sicriu

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    De la Divizia A la Divizia C
    Pe 26 iunie 1995, Piata Unirii gemea de oameni. CF Politehnica promovase in divizia A. De la primarul Constantin Simirad pina la ultimul chibit, toata lumea ii aclama pe eroii barajului de la Brasov care asezasera Iasul alaturi de Dinamo, Steaua sau Craiova. La nici 6 ani de atunci, Poli se afla aproape de divizia C, alergind disperata pentru indeplinirea baremului. De ce s-a ajuns aici?
    Cu 6 ani in urma, patronii de atunci ai echipei, Dan Carlan si Pavel Hodea, neavind resurse financiare pentru a sustine echipa in divizia A, au cedat echipa "orasului". Impreuna cu toate oficialitatile de atunci, in frunte cu presedintele CJ, Ion Amihaesei, si primarul Simirad, s-a hotarit ca cea mai buna solutie de a finanta gruparea din Copou este infiintarea unei creatii a secolului viitor, botezata "SC Iasi XXI". Pentru pornire, societatii nou create i-au fost cedate de catre Consiliul Local si Consiliul Judetean (care detineau aproape 99% din actiuni) mai multe spatii. Banii obtinuti din chirii urmau sa fie folositi pentru dezvoltarea unor afaceri; in plus, erau planificate mai multe discutii pentru ca produsele unor societati iesene puternice (Fabrica de Ulei "Unirea", Fabrica de Tigarete, etc.) sa fie desfacute prin Iasi XXI, adaosul practicat urmind sa umfle fondurile societatii. Cum initiatorii proiectului se gindeau ca banii vor da pe afara, in ultima clipa, a mai fost introdusa in statut si salarizarea sportivilor de virf ai Iasului, componenti ai lotului olimpic.
    Planurile ambitioase s-au stins rapid, "SC Iasi XXI"
    transformindu-se repede intr-o societate care se ocupa aproape exclusiv de stringerea chiriilor. Prima care a simtit socul a fost FC Politehnica. Dupa un start lansat in campionat, sufocata de lipsa banilor, echipa ieseana a inceput spre finalul turului sa alunece, retrogradind pina la urma in divizia B.
    Socul s-a simtit imediat, frictiunile ivite intre clubul de fotbal si societatea creata special pentru rolul de "mama" iesind la iveala, indiferent de numele presedintilor care s-au perindat prin Copou. Iesita cu fata curata din citeva litigii bancare (cel mai important fiind cel cu Dan Cirlan, care a revendicat circa 100 000 $, drept bani nerecuperati din sponsorizarea echipei), "SC Iasi XXI" nu a scapat niciodata de convulsii, fiind mereu amenintata ba cu desfiintarea, ba cu retragerea spatiilor avute in dministrare. Grija suplimentara a finantarii la cote optime a clubului de fotbal a fost rezolvata prin incheierea unui contract de asociere, prin care echipei i se aloca o cota fixa, insuficienta subzistentei. Inexplicabil, restul banilor produsi de "SC Iasi XXI" au inceput sa fie virati spre alti sportivi, apartinind altor cluburi iesene, care beneficiaza de alocatii bugetare! S-a ajuns in situatia paradoxala in care, desi echipa de fotbal moare, iar Iasul a avut un singur reprezentant la Olimpiada (Alin Lupeica), aproape 40 de sportivi sa fie platiti de "SC Iasi XXI"!
    Ce spun cifrele?
    Acum, "SC Iasi XXI"produce lunar aproape 400 de milioane de lei. Daca acesti bani ar fi fost virati de la inceputul anului in intregime la FCM Poli, s-ar fi putut asigura lejer raminerea in Divizia B, sau s-ar fi creat bazele unor asocieri cu firme interesate, care sa contribuie la promovarea in divizia A. Cum la club ajung in fiecare luna aproape 200 de milioane de lei, scazind cheltuielile de intretinere ale stadionului, ramine un buget lunar de 150 milioane de lei, adica exact la nivelul Diviziei C.
    In asemene conditii, fara vreun control efectuat la FCM Poli, in ultima vreme au aparut suspiciuni opinia publica. Gajari de jucatori si transferuri dubioase, acuzatii de "blat", ca sa nu mai vorbim de celebrul "caz Pancu".
    Camera de Conturi recomanda desfiintarea "SC Iasi XXI"
    In urma unui control al Camerei de Conturi la "SC Iasi XXI", s-a recomandat desfiintarea societatii, dezbaterea acestui raport in Consiliul Local anuntindu-se incendiara.
    Contactat telefonic, prefectul Lucian Flaiser a spus ca el nu a luat la cunostinta de existenta raportului Camerei de Conturi, copia ajungind la Consiliul Local. Totodata, prefectul a spus ca, daca se vor descoperi nereguli importante la "SC Iasi XXI", se va retrage din aceasta societate.
    Foarte multe voci s-au pronuntat in favoarea acestei idei si preluarea finantarii FC Municipal Poli direct de la bugetul local, asa cum se mai intimpla la Bacau. Avantajele ar fi multiple: eliminarea unei structuri inutile care se suprapune DAFIS, realizarea unei mult mai mari responsabilizari in ceea ce priveste utilizarea banilor publici (Consiliul Local detine, in prezent, 90 % din actiunile societatii!), eliminarea imaginii negative a FCM Poli, datorita unui control direct facut de catre Consiliul Local asupra activitatii de la club. Cit despre sportivii fruntasi ai Iasului, ei ar putea fi lesne sustinuti din cele aproximativ 25 de milioane de lei care se string lunar din taxa pentru sport. Partizanii mentinerii "SC Iasi XXI" sustin ca reorganizarea societatii si, mai ales, distribuirea cu responsabila a fondurilor obtinute pot readuce pe linia de plutire societatea. Exista si solutia inmormintarii clubului, prin desfiintarea societatii, fara ca echipa sa mai fie sustinuta de la buget .
    La ora actuala, consilierii locali, in rindul carora se numara mai multi fosti presedinti ai FCM Poli sau fosti membri ai Consiliului de Administratie, trebuie sa ia taurul de coarne. Finantarea la cote comparabile cu obiectivul propus, sau decesul echipei? Mingea este iarasi in terenul Consiliului Local. Incotro va fi sutata? (Ovidiu MINEA)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri