Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Jale pentru Dinamo, bafta pentru Rapid

Imparteala norocului la Nyon

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Ieri, s-a desfasurat la sediul UEFA din Nyon tragerea la sorti pentru grupele Cupei UEFA. Cele 40 de echipe calificate in aceasta faza au fost impartite in cinci urne valorice, conform coeficientilor UEFA pentru cluburi, Rapid Bucuresti intrind in urna a treia si Dinamo in grupa a patra.
    Grupa infernala pentru "ciini"
    Sortii au fost destul de potrivnici pentru Dinamo si relativ generosi pentru Rapid. "Ciinii rosii" vor juca in grupa B cu Bayer Leverkusen (finalista a Ligii Campionilor in 2002 si cistigatoare a Cupei UEFA in 1988), FC Bruges, Besiktas Istanbul si Tottenham Hotspur, echipa engleza fiind in ultima urna, deoarece nu a avut activitate europeana in ultimii ani, beneficiind doar de treimea din coeficientul national al Angliei.
    Cu exceptia echipei "farmacistilor" din Leverkusen, celelalte formatii sint cunostinte vechi ale fotbalului romanesc. FC Bruges (finalista in Cupa UEFA in 1976 si a CCE in 1978) a eliminat pe Steaua in primul tur al CCE, editia 1976-1977, cu 2-1 pe teren propriu si 1-1 la Bucuresti, dar stelistii si-au luat revansa in turul preliminar al LC in 1996, cind scorul a fost 2-2 la Bruges si 3-0 la Bucuresti pentru Steaua.
    "Postavarii" flamanzi au intilnit si pe Dinamo, in turul II preliminar al Ligii Campionilor, in 2002, impunindu-se in ambele manse cu 3-1 si 1-0. Alexa a inscris singurul gol al lui Dinamo. Besiktas s-a lovit de Steaua acum doi ani, in grupele Cupei UEFA, unicul meci, disputat la Bucuresti, incheindu-se cu victoria echipei pregatite de Walter Zenga, cu 2-0, prin reusitele lui Ciocoiu si Neaga. Echipa turca a mai avut un adversar din Romania, in primul tur al Cupei UEFA, 1974-1975.
    Atunci, Steagul Rosu Brasov a fost invinsa cu 0-2 la Bosfor, dar a reusit sa inscrie trei goluri sub Timpa in ultimele cinci minute, calificindu-se in extremis. In fine, Tottenham (cistigatoare a Cupei UEFA in 1972 si 1984 si a Cupei Cupelor in 1963) a avut treaba cu romanii chiar in prima editie a Cupei UEFA care a cistigat-o (1971-1972), echipa lui Martin Peters, Martin Chivers si Alan Mullery eliminind in turul III pe Rapid (3-0, 1-1) si in sferturi pe UTA (2-0, 1-1). Dinamo va sta in primul tur, urmind a intilni apoi pe teren propriu pe Besiktas si Leverkusen si in deplasare pe Bruges si Tottenham.
    Adversari de retinut: Juan, Roque junior, Schneider, Barnetta, Ramelow, Voronin (Leverkusen), Valgaeren, Englebert, Balaban (Bruges), Kleberson, Ricardinho,Uzulmez, Nobre (Besiktas), Paul Robinson, Zokora, Davids, Lennon, Berbatov, Robbie Keane, Mido (Tottenham).
    Rapid, din nou cu PSG
    Rapidistii au avut mai mult noroc, cazind in grupa cu doi adversari accesibili, Hapoel Tel Aviv si campioana Cehiei, Mlada Boleslav, chiar daca aceasta din urma auobtinut o rasunatoare calificare in fata francezilor de la Olympique Marseille. Celelalte doua adversare sint Paris St. Germain si Panathinaikos Atena, de asemenea, cunoscute fotbalului romanesc. PSG (cistigatoare a Cupei Cupelor in 1995 si finalista in 1996) nu este intr-o forma prea grozava, echipa pariziana trecind printr-o perioada de tranzitie, care se reflecta in clasament (locul XIV).
    Francezii au eliminat toate echipele romanesti pe care le-au intilnit: Universitatea Craiova (4-0, 2-0 in primul tur al Cupei Cupelor 1993-1994), Steaua (3-0, 0-5 in turul II preliminar al LC, 1997-1998, bucurestenii cistigind la masa verde prima mansa, dupa ce scorul pe teren a fost 3-2 pentru Steaua), Rapid, in primul tur al Cupei UEFA 2001-2002 si FC National, in turul doi ai aceleiasi competitii (2002-2003), cu 2-0 la Bucuresti si 1-0 pe "Parc des Princes".
    Meciurile cu Rapid au avut o istorie aparte: dupa un excelent 0-0 obtinut de elevii de atunci ai lui Viorel Hizo la Paris, returul din Giulesti a intrat in prelungiri si, dupa ce Aloisio a marcat golul victoriei franceze, a aparut o pana de energie electrica. Meciul nu s-a mai reluat si a fost omologat de UEFA cu victoria PSG la scorul de 3-0.
    Panathinaikos, o obisnuita a Ligii Campionilor in ultima vreme si finalista a CCE in 1971, a fost eliminata de doua ori de echipe romanesti in trecutul indepartat: In primul tur al Cupei UEFA editia 1978-1979, FC Arges a invins echipa elena cu 3-0 si 2-1, iar in turul II al Cupei Cupelor, 1989-1990, Dinamo a cistigat cu 2-0 la Atena si 6-1 la Bucuresti. Urmatoarele doua duble confruntari au fost nefaste: Electroputere Craiova - Panathinaikos 0-6, 0-4 (Cupa UEFA, turul I 1991-1992) si Steaua - Panathinaikos 2-2, 3-6 in turul II preliminar al Ligii Campionilor, 1998-1999. Rapid va juca primul meci acasa cu PSG, apoi se va deplasa in Israel (oare?), va intilni pe cehi in Giulesti si va incheia parcursul la Atena, avind marele dezavantaj de a sta in ultima runda!
    Adversari de retinut: Goumas, Mikael Nilsson, Papadopoulos, Salpingidis (Panathinaikos), Rozehnal, Bonaventure Kalou, Dhorasoo, Rothen, Pauleta (PSG), Abuksis, Badir (Hapoel), Pecka, Sedlacek (Mlada).
    Programul grupei B
    19 octombrie: Bruges - Leverkusen, Besiktas - Tottenham
    2 noiembrie: Dinamo - Besiktas, Tottenham - Bruges
    23 noiembrie: Bruges - Dinamo, Leverkusen - Tottenham
    29/30 noiembrie: Dinamo - Leverkusen, Besiktas - Bruges
    13/14 decembrie: Tottenham - Dinamo, Leverkusen - Besiktas.
    Programul grupei G
    19 octombrie: Rapid - PSG, Panathinaikos - Hapoel.
    2 noiembrie: Hapoel - Rapid, Mlada - Panathinaikos
    23 noiembrie: Rapid - Mlada, PSG - Hapoel.
    29/30 noiembrie: Panathinaikos - Rapid, Mlada - PSG
    13/14 decembrie: Hapoel - Mlada, PSG - Panathinaikos.
    Tabloul grupelor
    A: Auxerre, Glasgow Rangers, Partizan Belgrad, Livorno, Maccabi Haifa
    B: Bayer Leverkusen, FC Bruges, Besiktas Istanbul, DINAMO BUCURESTI, Tottenham.
    C: FC Sevilla, AZ Alkmaar, Slovan Liberec, Grasshopper Zrich, Sporting Braga.
    D: AC Parma, RC Lens, Heerenveen, Osasuna, FC Odense.
    E: Feyenoord Rotterdam, FC Basel, Wisla Cracovia, Blackburn Rovers, Nancy.
    F: Ajax Amsterdam, Sparta Praga, Espanyol Barcelona, Austria Viena, FC Zultte-Waregem.
    G: Panathinaikos Atena, Paris St. Germain, RAPID BUCURESTI, Hapoel Tel-Aviv, Mlada Boleslav.
    H: Newcastle, Celta Vigo, Palermo, Fenerbahe Istanbul, Eintracht Frankfurt.
    Adversarii lui Dinamo
    Bayer Leverkusen
    Pozitia in campionat: locul VIII, cu 8 puncte dupa 6 etape. Ultimele rezultate: 1-3 cu Eintracht Frankfurt (d), 1-1 cu Hanover (d), 3-1 cu Schalke (a).
    Cum s-a calificat: 0-0 (d), 3-1 (a) cu FC Sion.
    Lot: Butt, Fernandez, Adler, Domaschke - portari; Stenman (suedez), Roque jr, Juan, Athirson (brazilieni), Haggui (tunisian), Madouni (francez), Cannata (italian), A. Tour (togolez), Bracker, Schultens, Falkenberg, Hergesell, Hbener - fundasi; Barnetta, Schwegler (elvetieni), Babic (croat), Camdali (turc), Rolfes, Schneider, Castro, Ramelow, De Wit, Lartey - mijlocasi; Barbarez (bosniac), Voronin (ucrainian), Tadic (croat), Papadopoulos (ceh), Kiessling, Meyer - atacanti.
    Antrenor: Michael Skibbe.
    FC Bruges
    Pozitia in campionat: locul III, cu 16 puncte dupa 8 etape: Ultimele rezultate: 3-2 cu Sint-Truiden (d), 1-0 cu Germinal (a), 2-1 cu Westerlo (d).
    Cum s-a calificat: 1-0 (d), 2-1 (a) cu Ruzomberok. A jucat tur preliminar in Cupa UEFA: 2-0, 5-2 cu Suduva Kaunas.
    Lot: Stijnen, Verbauwhede, Lenaerts - portari; Klukowski (canadian), Gvozdenovic (sirb), Pedersen (danez), De Cock, Valgaeren, Clment, Dreesen, Maertens, Vandelannoite - fundasi; van Heerden (sud-african), I. Leko (croat), Diallo (senegalez), Serebrenikov (ucrainean), Vermant, Daerden, Englebert, Blondel, Dufer, Vermeulen, Roelandts - mijlocasi; Ishiaku (nigerian), Balaban (croat), Chavez (peruan), Ibrahim (ghanez), Yulu-Matondo - atacanti.
    Antrenor: Emilio Ferrera (belgian)
    Besiktas Istanbul
    Pozitia in campionat: locul IV cu 13 puncte, dupa opt etape. Ultimele rezultate: 0-1 cu Galatasaray (d), 2-1 cu Ankaragc (a), 1-1 cu Eciyesspor (d).
    Cum s-a calificat: 2-0 (a), 2-2 d.p. (d) cu TSKA Sofia
    Lot: Runje (croat), Ramazan, Sahin - portari; Dogan (german), Serdar Kurtulus, Mehmet, Gkhan, Baki, Tandogan, Gnes, Toraman, Kas - fundasi; Delgado (argentinian), Kleberson, Ricardinho (brazilieni), Aydin (german), Serdar Ozkan, Burak, Uzlmez, Koray, Fahri, Akin, Emre Ozkan - mijlocasi; Nobre, Deivson (brazilieni), Gle, Kenan - atacanti.
    Antrenor: Jean Tigana (francez).
    Tottenham Hotspur
    Pozitia in clasament: locul XIV, cu 7 puncte, dupa 7 etape. Ultimele rezultate: 0-0 cu Fulham (a), 0-3 cu Liverpool (d), 2-1 cu Portsmouth (a).
    Cum s-a calificat: 1-0 (d) 1-0 (a) cu Slavia Praga
    Lot: Cerny (ceh), Robinson, Forecast, Button - portari; Chimbonda, Assou-Ekotto (francezi), Lee Young-pyo (coreean), Stalteri (canadian), King, Davenport, Ifil, Gardner, Lee, Riley, Mills, Archibald-Henville, Hughton, Smith - fundasi; Zokora (ivorian), Davids (olandez), Tainio (finlandez), Ghaly (egiptean), Malbranque (francez), Ziegler (elvetian), McKenna (nord-irlandez), Jenas, Murphy, Huddlestone, O'Hara, Lennon, Daniels, Maghoma, Lewis, Davis, Martin, Welles - mijlocasi; Berbatov (bulgar), Robbie Keane (irlandez), Mido (egiptean), Defoe, Barcham, Dawkins - atacanti.
    Antrenor: Martin Jol (olandez).
    Adversarii Rapidului
    Panathinaikos Atena
    Pozitia in campionat: locul II, cu 13 puncte, dupa 6 etape. Ultimele rezultate: 1-0 cu Panionios (d), 2-1 cu PAOK (a), 3-3 cu OFI (d).
    Cum s-a calificat: 1-1 (a) 1-0 (d) cu Metalurh Zaporojia.
    Lot: Galinovic (croat), Ebd (camerunez), Tzorvas, Kravaritis - portari; Antonsson (suedez), Morris (sud-african), Seric, Biscan (croati), Kotsios, Goumas, Vintra, Darlas, Paokalis - fundasi; Ricardo (brazilian), Romero, Ezequiel Gonzalez (argentinieni), Andric (croat), Ivanschitz (austriac), M. Nilsson (suedez), Theodoridis, Leontiou, Katranas - mijlocasi; Victor Sanchez (spaniol), Papadopoulos, Salpingidis, Mantzios - atacanti.
    Antrenor: Hans Backe (suedez).
    Paris St. Germain
    Pozitia in campionat: locul XIV, cu 8 puncte, dupa 8 etape. Ultimele rezultate: 2-1 cu Monaco (d), 0-0 cu Nancy (a), 0-1 cu St. Etienne (d).
    Cum s-a calificat: 0-0 (d), 2-0 (a) cu Derry City.
    Lot: Landreau, Alonzo, Cousin, Habert - portari; Rozehnal (ceh), Yepes (columbian), Mendy, S. Traor, Armand, Drame, Owono, Mabiala - fundasi; B. Kalou (ivorian), Cr. Rodriguez (uruguayan), Baning (camerunez), Paulo Cesar (brazilian), Ed. Ciss, Dhorasoo, Pietre, Chantome, Hellebuyck, Rothen, Mulumbu - mijlocasi; Pauleta (portughez), A. Dian (ivorian), Pancrate, Frau, Ngog, Boli - atacanti.
    Antrenor: Guy Lacombe.
    Hapoel Tel-Aviv
    Pozitia in campionat: locul VIII, cu patru puncte, dupa patru etape (un joc mai putin). Ultimele rezultate: 1-1 cu Bnei Yehuda (d), 1-2 cu Beitar (d), 4-1 cu Amidar (a).
    Cum s-a calificat: 1-0 (d), 3-1 (a) cu Ciornomoret Odessa. A sustinut tur preliminar in Cupa UEFA: 1-2 (a) 3-0 cu Domzale (Slovenia).
    Lot: Elimelech, Ben Shanan, Abarbanel - portari; Paez (argentinian), Chen, Haliva, Bondarv, Antebi, Perez, Doani - fundasi; De Bruno (argentinian), Natcho, Dego, Abukasis, Badir, Vermouth, Toema, Degu, Abutbul, Shish, Lousky - mijlocasi; Ogbona (nigerian), Jolic (bosniac), Barda, Udi - atacanti.
    Antrenor: Yitzhak Shum.
    FK Mlada Boleslav
    Pozitia in campionat: locul II, cu 22 puncte, dupa noua etape. Ultimele rezultate: 2-0 cu Kladno (a), 2-0 cu Zlin (a), 0-2 cu Teplice (d).
    Cum s-a calificat: 0-1 (d), 4-2 (a) cu Olympique Marseille. A jucat doua tururi preliminarii in Liga Campionilor: 3-1 (a), 2-2 cu Vålerenga Oslo, 2-5 (d), 1-1 cu Galatasaray.
    Lot: Kucera, Seda, Miller - portari; Brezinsky (slovac), Ngasanya (congolez), Kratky, Sevinsky, Rolko, Palat, Nesvadba, Vit - fundasi; Vaculik, Matejovsky, Polacek, Pecka, Rajnoch, Kysela, Brunclik, Smerda, Riegel, Abraham - mijlocasi; Holub, Kulic, Sedlacek, Mikolanda, Ordos - atacanti.
    Antrenor: Dusan Uhrin

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri