Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Nemtii nu ne-au speriat niciodata

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Austriecii s-au resemnat la Bucuresti
    In perioada antebelica, selectionata Romaniei a sustinut cinci intilniri cu Germania, romanii dovedind un autentic complex, toate aceste jocuri fiind pierdute, de obicei, la scor. Paradoxal, insa, prima intilnire, care a avut loc la Erfurt in 1935, a fost mai echilibrata decit o arata scorul de 4-2, desi Germania era medaliata cu bronz la mondiale, iar Romania trecea printr-o pasa neagra, in ultimele patru meciuri jucate pierzind cu 0-4 si 0-2 la Iugoslavia, cu 0-4 la Bulgaria si remizind cu echipa Greciei (2-2). Desi nemtii au deschis scorul in primul minut, "tricolorii" au avut o evolutie de exceptie, egalind de doua ori prin longilinul Petea Vilcov, iar al treilea gol al teutonilor a fost marcat dintr-un ofsaid flagrant. Al patrulea a venit pe un fond de resemnare al echipei conduse de Petre Steinbach...
    Peste trei ani, la Bucuresti, a venit o echipa germana mult intarita, datorita anexarii Austriei de catre Hitler. La Mondialele franceze din acel an, Germania, intarita cu cei mai buni jucatori vienezi, suferise o rusinoasa eliminare in primul tur, in fata Elvetiei. S-a pus problema neadaptarii rafinatilor austrieci la stilul binecunoscut al Germaniei, dar si a lipsei de entuziasm a acestora in a apara prestigiul Marelui Reich. In acelasi timp, si nationala noastra o facuse lata la Toulouse, suferind o infringere neasteptata in fata Cubei, Meciul de pe stadionul ANEF era, deci, unul al reabilitarii. Dar, intre timp, se pare ca austriecii s-au mai adaptat si resemnat, astfel ca scorul a fost de 4-1 pentru Germania. Cel care a marcat primul se numea Helmuth Schön, viitorul mare antrenor de mai tirziu. Ai nostri au inscris de doua ori, mai intii, in proprie poarta, prin Ghita Albu, golul adevarat, marcat la 0-4 a apartinut unui debutant, Cornel Orza.
    Fritz Walter a facut diferenta

    In 1940, in plina canicula de iulie, Romania a fost solicitata de catre nemti pentru un meci de pregatire, la Frankfurt. Si cum, pe atunci, in orice domeniu, ordinele primite de la Berlin nu se discutau, baietii nostri au fost adunati de pe plajele vacantei si, dupa o calatorie extenuanta, au ajuns la Berlin. Scorul a fost ciudat, 9-3 pentru "Mannschaft", datorat in primul rind unei aparari improvizate si scoase din priza. In aceste conditii, portarul Mircea David, botezat cu doua luni in urma, la Roma, "Il Dio", n-avea cum sa fie si "Der Gott". In fata, Giussy Baratky a facut un meci bun, alaturindu-se, cu cele doua goluri ale sale, lui Ploiesteanu, pe lista marcatorilor. Dar, diferenta a facut-o un adolescent de 17 ani, Fritz Walter (trei goluri in acest meci) care si-a anticipat inca de la debut cariera stralucitoare.
    In 1941, Germania a venit la Bucuresti si mai intarita, datorita ultimelor anexiuni naziste. Polonezul Konrad Wilimowski a incintat privitorii dimboviteni, inscriind de doua ori si servindu-l si pe conationalul sau Kobierski odata, iar Germania a cistigat tot cu 4-1, ca si in urma cu trei ani. Iar golul nostru de onoare a fost reusit tot de un debutant, fotbalistul-violoncelist Sonny Niculescu. Apropo de polonezi, ultimul turnir germano-roman din acea perioada a avut loc in Polonia ocupata, la Beuthen (de fapt, Bytom) si s-a terminat tor rau pentru noi: 7-0 pentru ei, cu patru goluri marcate de Fritz Walter.
    Pircalab l-a terminat pe Szymaniak
    A trecut de atunci multa apa pe Dunare si pe Rin, pina ca Romania si RFG sa se reintilneasca, motivul fiind acelasi ca si al indesirii meciurilor in perioada anilor '40: politica. Ne-am intilnit des cu nemtii de est, cu care am avut un palmares curios de nefavorabil. Dar, in 1966 s-a schimbat cite ceva. Germania capitalista si Romania comunista au stabilit relatii diplomatice, in consecinta, n-a fost nici o obiectie in a se programa un meci amical la Ludwigshaffen, util mai ales gazdelor, care isi pregateau medalia de argint la "World Cup '66" din Anglia. A fost meciul de debut al fundasului Mocanu, dar, mai ales a unui adolescent de nici 17 ani, care a facut furori in micutul orasel din Ruhr: Nicolae Dobrin. Vedeta numarul 1 a vremii, Ion Pircalab, a reusit sa ridiculizeze pe unul dintre cei mai bine cotati jucatori germani, Horst Szymaniak, ceea ce l-a facut pe antrenorul Schön sa-l rada pe acesta din lotul pentru mondiale. Pina la urma, a fost 1-0 pentru germani, buldozerul Uwe Seeler, gasind o singura data drumul spre poarta lui Misu Ionescu.
    La numai un an, in noiembrie, germanii ne-au intors vizita si au intilnit o echipa a Romaniei plina de ambitii. Tricolorii au avut in Dan Coe un autentic ministru al apararii, iar atacantul Puiu Ionescu a facut, probabil, meciul vietii. Si daca rapidistul nu a reusit sa marcheze, vinovat n-a fost altcineva decit necunoscutul portar Wolter care a aparat senzational. Romanii au mai avut ghinionul accidentarii lui Dobrin inca din minutul 5, dar "profesorul" Constantin, la sfirsitul carierei, l-a suplinit con brio. Cit despre fenomenalul Wolter, acesta a trebuit sa se recunoasca invins spre finalul meciului de o fenomenala ghiulea a mijlocasului Gergely! Scor final: Romania - Germania 1-0.
    Gyula baci pedepseste indrazneala lui Neagu
    Dar echipa Romaniei era in plina cursa spre zilele faste de la Guadalajara. Inainte de "Mundialul" mexican, tricolorii au intilnit din nou Germania, in aprilie 1970 pe "Neckarstadion" din Stuttgart, orgoliul teuton suferind o noua lovitura. In min. 19, cvasi-debutantul Sandu Neagu deschide scorul. Brunetul rapidist recidiveaza citeva minute mai tirziu, dar arbitrul ungur Gyula Emsberger anuleaza golul. Aflat acum departe de fotbal, Neagu a povestit unui ziarist ca, atunci cind i-a cerut explicatii acestui Gyula-baci, i s-a spus ceva in genul: "Stai, ba, cuminte, chiar vreti sa-i bateti pe nemti acasa?" Scorul final de 1-1 a fost stabilit printr-un autogol stupid al lui Cornel Dinu, o minge usoara trimisa in careu de Overath lovindu-se de "dom' procuror" si derutindu-l pe Rica Raducanu.
    Ultimele doua intilniri romano-germane au fost, de asemenea, echilibrate. La Lens, in 1984, in cadrul turneului final al CE, germanii au invins tricolorii lui Mircea Lucescu cu 2-1. Antrenorul Jupp Derwall tocmai lansa un nou virf de clasa, Rudi Völler. Golul acestuia a stabilit scorul la pauza, dar in primul minut al reprizei secunde, Marcel Coras a egalat. Masivul atacant, poreclit "dulapul din Regie" a fost la un pas de 2-1 pentru noi, dar pina la urma, tot Rudi a avut ultimul cuvint, cele doua goluri ale sale din acest meci fiind singurele inscrise de nationala germana in acest turneu. Pentru ca, Germania si Romania au parasit, mina in mina, Euro 84, din faza grupelor. Cit despre ultimul meci, disputat in toamna lui '99, in capitala Maltei, este destul de proaspat in memorie. Nemtii au obtinut un egal norocos, egalind in ultimele minute prin Nerlinger, dupa ce Viorel Moldovan a deschis scorul din penalty.
    Romania - Germania
    1935-1941 5 0 0 5 6-28
    1966-1999 5 1 2 2 4-5
    general 10 1 2 7 10-33

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri