Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Nici o Olimpiada fara atleti dopati

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Aruncatoarea din Belarus, Nadzeia Astapciuk, campioana olimpica la aruncarea greutatii la Londra, a fost descalificata si a ramas fara medalia de aur, a anuntat, ieri, Comitetul International Olimpic (CIO). Atleta a efectuat doua controale antidoping, care au aratat ca a folosit "metenolon, un agent anabolizant aflat pe lista 2012 a produselor intezise", conform CIO.  Astapciuk, campioana mondiala in 2005 si europeana in 2010, a reusit s-o invinga la Jocurile Olimpice pe campioana olimpica din 2008, Valerie Adams (si tripla campioana mondiala in 2007, 2009, 2011). Cotata in acest an cu cea mai buna performanta mondiala, aruncatoarea din Belarus, a aruncat 21,36 metri si n-a mai fost ajunsa de Adams (20,70 m) sau de rusoaica Evghenia Kolodko.  CIO va realoca medaliile sportivelor care au incheiat dupa Nadzeya Ostapchuk astfel: Valerie Adams, locul I, Evgenia Kolodko, locul II si Lijiao Gong (China) - locul III",  a mai precizat CIO.

    Atleta din Belarus a anuntat ca va contesta decizia de descalificare: "Bineinteles ca vom contesta decizia, dar mai intai trebuie sa analizam de ce si fata de cine vom protesta", a spus sportiva in varsta de 31 de ani la Radio Liberty. Astapciuk a precizat ca are nevoie de timp pentru a strange informatii mai multe in legatura cu dosarul sau.

    Cronologia rusinii

    Din 1984 incoace, nu a existat editie a Jocurilor Olimpice la care sa se fi fost atleti dopati. Nu intotdeauna a fost vorba de medaliati olimpici, cazurile acestea fiind relativ in numar redus.

    1984: La Jocurile Olimpice de la Los Angeles, alergatorul finlandez Martti Vainio (fost campion european) si-a pierdut medalia de argint din motive "chimice", el sosind al doilea dupa italianul Alberto Cova.

    1988: Poate cel mai dramatic caz din istoria dopajului din atletismul olimpic. Dupa ce a castigat suta de metri la Seul, cu un senzational record mondial (9,78 s), inaintea "Regelui" Carl Lewis, canadianul Ben Johnson era considerat erou planetar. Dupa o zi, a intrat in groapa rusinii, el fiind depistat de dopaj cu nandrolon. El a pierdut nu numai titlul olimpic, dar i s-a retras si cel mondial cucerit la Londra cu un an in urma. Dupa suspendarea de doi ani, a revenit, fara succes pe pista si a concurat pana l-au prins din nou. Suspendat pe viata, "Big Ben" a devenit unul dintre putinii (dar ferventii) sustinatori ai legalizarii dopingului.

    2000: Eroina Olimpiadei de la Sydney, sprintera americana Marion Jones, a vrut sa depaseasca recordul de titluri la o singura editii al lui Carl Lewis, stabilit in 1984, adaugand pe langa 100, 200, 4X100 si lungime (probele lui "King Carl") si cel de stafeta 4X400. A castigat doar 100, 200, 4X400 m, ceea ce nu i-a stirbit gloria. Ulterior a fost suspendata pe baza marturisirilor sotului ei de atunci, aruncatorul de greutate CJ Hunter (si el suspendat pentru dopaj) care a marturisit ca "insusi eu ii faceam injectiile". A pierdut toate medaliile cucerite.

    2004: Olimpiada de la Atena reprezinta si un record in materie. Trei campioni olimpici la atletism au fost "decapitati" pentru dopaj. Ungurii au fost cei mai afectati, deoarece discobolul Robert Fazekas (depistat pozitiv) si ciocanarul Adrian Annus (care s-a sustras controlului) si-au pierdut medaliile de aur, ca si campioana de la greutate, rusoaica Irina Korjanenko.

    2008: Si la Beijing a fost descoperit un campion cu chimicale in urina (sange). Este vorba de marocanul Rashid Ramzi, care a reprezentat Bahrain, la 1500 m (atlet ce a facut senzatie la Mondialele din 2005, cand a reusit dubla 800-1500 m). De asemenea euforia ucrainenilor dupa aurul si argintul obtinut la heptatlon a fost umbrita de faptul ca sportiva clasata pe locul II, Ludmila Blonska, in urma Nataliei Dobrinska, a fost testata pozitiv. Un caz ceva mai complicat este cel al ciocanarilor din Belarus, Vadzim Deviatovski si Ivan Tihan, clasati pe locurile II si III, care au fost suspendati, li s-au luat titlurile, dar au castigat apelul la TAS. Comitetul Olimpic International nu a luat nicio decizie, inca, privind repunerea lor in drepturi. Tihan castigase pana atunci trei titluri mondiale, dar niciun titlu olimpic


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    Liste electorale

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Linkuri sponsorizate

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri