Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Niciodata nu-i tarziu

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Cinci sportivi ale caror esantioane prelevate la Jocurile Olimpice de la Atena 2004 au fost reanalizate, vor fi audiati la inceputul lunii decembrie de CIO, a anuntat canalul german WDR, in emisiunea "Sport Inside".

    Printre acestia se afla si campionul olimpic al probei de aruncarii greutatii, ucraineanul Iuri Bilonoh, care mai are in palmares si titlul european in 2002. Un alt sportiv de marca este Ivan Tihan (Belarus), medaliat cu argint la Atena, triplu campion mondial (2003, 2005, 2007) si campion continental in 2006 la aruncarea ciocanului. La Atena, Tihan s-a clasat al treilea, dar a avansat o pozitie deoarece castigatorul, ungurul Adrian Annus, a fost descalificat deoarece s-a sustras de la un control antidoping. Tihan a fost descoperit pozitiv si la JO din 2008 de la Beijing, impreuna cu colegul sau de lot Vadzim Deviatovski, cei doi fiind deposedati de medaliile de argint (Deviatovski) si Tihan (bronz) obtinute in concurs. Insa ei si-au recastigat trofeele ca urmare a unei actiuni la Tribunalul Arbitral Sportiv (TAS) de la Lausanne. Cazul Tihan a iesit la iveala in cu ocazia Jocurilor din acest an, dupa ce el a fost impiedicat sa mearga la Londra de federatia nationala, care a anuntat ca atletul a cazut noile teste efectuate asupra esantioanelor din 2004.

    Un alt caz este cel al rusoaicei Svetlana Kriveleva, care a fost campioana olimpica la aruncarea greutatii in 1992, dar a suferit o suspendare pentru dopaj. Dupa o suspendare si o perioada mai obscura, Kriveleva a revenit spectaculos in deceniul urmator, cucerind titlul mondial in 2003, la Paris. In 2004, la JO, a urcat pe ultima treapta a podiumului, datorita unei colege, Irina Korjanenko, care a fost deposedata de aurul olimpic din motiv de... stanozolol. Presedintele federatiei ruse de atletism, Valentin Balahnicev, a confirmat ca CIO a cerut comitetului olimpic rus sa o contacteze pe sportiva. Kriveleva (43 de ani), retrasa de ceva timp din activitate, a declarat ca nu va renunta la medalie. ''Am fost in sport timp de 20 de ani si niciodata nu am facut nimic impotriva regulamentului. De obicei chiar am beneficiat de medalii, acordate altora care au incalcat codul antidoping''.

    Mai fac parte din subiectul investigatiei inca o aruncatoare, Irina Iatcenko (Belarus - locul III la disc la Atena, campioana mondiala in 2003) dar si un halterofil rus, Oleg Perepetcenov.  CIO a refuzat sa comenteze asupra vreunui caz particular, atat timp cat investigatiile nu sunt incheiate. "Ar fi imprudent sa afectam procedurile prin alte comunicate", a precizat CIO. Cei cinci sportivi au negat faptul ca ar fi recurs la substante interzise.

    CIO a decis in luna mai sa ceara reanalizarea a numai o suta de esantioane prelevate la Atena, in 2004, dintr-un total de peste 3.000, pentru a depista substante ce nu puteau fi detectate la vremea respectiva. Sase dintre aceste analize au prezentat rezultate suspecte dupa analizarea esantionului A, a anuntat CIO la 10 august, in timpul Jocurilor Olimpice de la Londra. Reanalizarea esantioanelor a fost introdusa dupa JO de la Beijing din 2008, cinci sportivi fiind depistati pozitiv in acest mod, printre care campionul olimpic in proba de 1.500 de metri, Rachid Ramzi, din Bahrain, si vicecampionul olimpic la ciclism pe sosea, italianul Davide Rebellin. Cei doi au fost descalificati.

    Conform Codului Mondial Antidoping, esantioanele antidoping pot fi reanalizate pentru competitii desfasurate cu cel mult opt ani in urma.




    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

      Intrebarea zilei

      Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

      vezi raspunsuri