Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Noaptea sperantelor, la Daegu

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Reprezentanta noastra de ieri, la Campionatele Mondiale de la Daegu, Esthera Petre a ratat calificarea in proba de saritura in inaltime. Desi realizase in acest an un salt de 1,98 m, la Campionatele Mondiale de tineret unde a obtinut medalia de aur, presiunea pe tinara atleta mureseana, debutanta la competitie, a impiedicat-o sa obtina baremul de 1,95 metri, necesar pentru calificare. Esthera s-ar fi calificat cu 1,92 m, daca macar alte trei atlete ar fi ratat baremul. Insa, inaltimea de 1,95 a fost trecuta exact de 12 sportive, numarul necesar pentru finala. Calificarea a fost ratata si de alte sportive cu firma, ca Ruth Beitia (Spania), Melanie Melfort (Franta), Viktoria Stiopina (Ucraina) sau Venelina Mateeva (Bulgaria). Dintre cei opt atleti care au fost trimisi in Coreea, cinci au incheiat competitia: Cristina Casandra, Nicoleta Grasu (locul VIII la disc), Andreea Ograzeanu, Claudia Stef si Esthera Petre. O zi foarte importanta pentru atletismul romanesc este cea de astazi (ziua coreeana!), in care au intrat din focul noptii noastre doi sportivi cu oarecare sanse de a depasi rezultatul Nicoletei Grasu: Bianca Perie si Marian Oprea. Urmasa Mihaelei Melinte, aruncatoarea de ciocan Bianca Perie a cistigat tot ce se poate cistiga in materie de trofee juvenile, reusind in acest an sa bata granita de 70 de metri. Pentru a se califica, romascana are nevoie de o aruncare de 71 metri, ea fiind inregistrata in acest an, cu 71,56 m. Nu va fi deloc usor, fiindca sint foarte multe atlete care pot arunca atit si nici nu sint prea mari sperante ca Bianca sa-si continue sirul succeselor si la seniori. Saritorul de triplu Marian Oprea, in schimb, are sanse mai mari de a realiza baremul de 17,10 m, chiar daca ultimele rezultate nu sint  multumitoare. Totusi, el are o saritura de 17,62 m in acest an, pe care, daca ar repeta-o in finala, ar avea chiar sanse de medalii. Cel de-al optulea sportiv roman va concura in ultima zi a competitiei, el fiind maratonistul Marius Ionescu.

    Africa, la pamint la 1500 m

    Ieri, s-au disputat sase finale, care mai de care mai interesante si, bineinteles ca surprizele n-au lipsit. Cea mai mare s-a inregistrat, in proba de 1500 m, in care atletele africane, concurind pentru tarile lor sau naturalizate prin Golf (cum sint Maryam Yusuf Jamal sau Mimi Belete, etiopience sadea, dar reprezentind Bahrain!) au fost varza. Favorita era Yusuf Jamal (pe numele sau nativ, Zebenech Tola), dubla campioana mondiala si recordmana a sezonului, care parea a se impune in cursa, conducind de la al doilea tur de pista. Insa o coliziune a produs caderea kenyencei Hellen Obiri si a americancei Morgan Uceny, zdruncinind-o si pe Jamal. Ea nu a mai putut alerga la potentialul maxim si a incheiat cursa chiar in urma celor doua atlete, care s-au ridicat. Pe ultimii 200 metri a fortat ghinionista de acum doi ani, spaniola Natalia Rodriguez. Reamintim, la Berlin aceasta a cistigat finala, dar a fost descalificata deoarece a jenat, involuntar o atleta. Natalia a sprintat, insa, prea devreme si a obosit. Foarte putin cunoscuta Hanna England (Marea Britanie) a declansat atacul, urmata de americanca Jennifer Simpson, care, pina la urma a trecut prima linie de sosire. Timpii inregistrati: 4:05,40 pentru Simpson (care acum doi ani a fost a cincea la 3000 m obstacole), 4:05,68 pentru England si 4:05,87 pentru Rodriguez. Prima africana (locul IV) a fost, neasteptat, o marocanca, Btissam Lakhouad.

    Saritura in inaltime a baietilor s-a remarcat prin evolutia modesta a unor favoriti, ca rusii Uhov si Sustov sau fostul campion mondial, bahamianul Donald Thomas. Totusi, cei care s-au batut pentru aur sint atleti care au concurat, intr-adevar, "la inaltime" in acest sezon. Jesse Williams (SUA) si Aleksandr Dmitrik (Rusia) au fost cei care au trecut 2,35 metri, dar americanul a ajuns acolo fara nici o ratare si a cistigat aurul. Pe locul III, o alta surpriza din Bahamas, Trevor Barry (2,32). La triplusalt feminin, a fost ziua ucrainencei Olha Saladuha, campioana continentala de anul trecut, care a fost de neinvins in aceasta zi, impunindu-se de la prima incercare cu 14,94 metri. Pentru argint si bronz a fost o batalie crunta, care a revenit kazahei Olga Ripakova (14,89 m), in fata surprinzatoarei columbience, Caterine Ibargüren (14.85 m). Campioana olimpica, cubaneza Yargeris Savigne, s-a accidentat si a parasit finala, raminind pe locul VI. Si ca un fapt divers, o alta nativa cubaneza, Yamilé Aldama, clasata a saptea, a concurat la mondiale pentru a treia tara: Marea Britanie, dupa Cuba si Sudan.

    Nici o supriza la 3000 m obstacole si nici avea cum sa fie, pentru ca de doua decenii incoace victoriile sint obtinute de kenyeni (chiar si in anii 2003-2005 cind Steven Cherono a cistigat titlul pentru Qatar, cu numele de Saeef Shaheen!). Ezekiel Kemboi, campion olimpic in 2004, si-a pastrat titlul din 2009, dupa un sprint decisiv in fata compatriotului sau, Brimin Kipruto (campionul olimpic din 2008), lasind in seama orgoliului francez medalia de bronz, cistigata de Mahiedine Mehkissi. Timpul invingatorului a fost de 8:14,85, la 1,20 secunde de Kipruto.

    Descalificati senzorii!

    Cel mai bun rezultat, ca timp, s-a inregistrat in finala feminina de 400 m garduri. Americana LaShinda Demus si-a vazut visul cu ochii, cistigind titlul suprem dupa o activitate la cel mai inalt nivel de sapte ani, cu o performanta de 52,47 s, la 13 sutimi de recordul mondial, care este detinut din 2003, de rusoaica Iulia Nosova. Fosta campioana mondiala, jamaicana Melaine Walker a sosit a doua in 52,73 s, in timp ce pe locul III, rusoaica Natalia Antiuh (53,85 s) a depasit-o pe marea favorita, jamaicana Kaliese Spencer! In fine, proba masculina similara a inceput si s-a terminat cu o surpriza. Startul a fost declarat fals, dar nu a fost nimeni descalificat. S-a dat vina pe un senzor defect si cursa s-a reluat cu toti cei opt finalisti, fiindca senzorii electronici nu pot fi descalificati. Surpriza de final? A cistigat britanicul David Greene, cu 48,26 s, in fata marilor favoriti, Javier Culson (Porto Rico - 48,44 s) si Louis van Zyl (Africa de Sud - 48,80 s). Titratii americani Bershawn Jackson si Angelo Taylor n-au mai incaput pe podium, iar vedeta deceniului trecut, dominicanul Felix Sanchez, a fost la un pas de bronz!


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri