Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Rafuieli de familie: Giovanni contra Gigi

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Daca conflictul care macina fotbalul romanesc si centru sau de performanta, echipa nationala, ar fi o neintelegere intre FRF si clubul Steaua, in materie de interpretare a regulamentelor, ar fi foarte greu de dat un verdict. Si asta din cauza multiplelor discordante intre reglementarile interne si cele internationale, nu numai in problema in curs. Sa ne amintim de neaplicarea integrala, la noi, a regulii Bosman, de neintroducerea in regulamentele federale a recomandarilor FIFA privitoare la transferuri, la procentul pe care FRF il inhata din transferurile internationale ale cluburilor si, multe altele. Prezentam doar cite cinci argumente care dau dreptate unei parti sau alteia, toate cit se poate de indreptatite. In aceste conditii, am da dreptate Federatiei, din sentimente romanesti si din pasiunea care orice microbist roman cu scaun la cap o are, in primul rind, pentru echipa nationala a Romaniei, mai presus decit orice club, fie el, Steaua, Dinamo sau Rapid.
    Vendetta machedoneasca
    Din pacate, insa, argumentele pe care le prezentam mai jos, pot duce la concluzia ca nu problema nationalei este marul discordiei, ci simple lupte intre grupari concurente din fotbalul romanesc. Sau, daca intindem si mai mult coarda, ne putem gindi ca totul provine la o "vendetta" de familie, intre ramuri ale unei familii macedo-romane, Becali.
    1. In 1999, Victor Piturca, antrenor al echipei nationale, se apropie de Gigi Becali. Urmarea: in urma refuzului internationalilor-cumnati Gica Hagi si Gica Popescu de a mai fi convocati la nationala sub conducerea acestuia, Piturca este demis (si premiat de catre conducerea FRF), chiar daca a reusit sa califice echipa nationala la Euro 2000. Mai tirziu, Gica Popescu va fi urmasul lui Giovanni Becali la conducerea firmei de impresariat a acestuia, alaturi de fratele lui Giovanni, Victor.
    2. La putin timp, Piturca este numit antrenor principal al Stelei si refuza colaborarea cu Marius Lacatus, desi acesta era de multa vreme in staff-ul tehnic al conducerii din Ghencea.
    3. In urma necalificarii echipei nationale la Cupa Mondiala din 2002 si Euro 2004, Dumitru Dragomir se distanteaza progresiv de prietenul sau, Mircea Sandu, apropiindu-se de Gigi Becali. Incet-incet, Mitica devine un adversar al blaturilor din prima divizie, incepind cu cazul Ceahlaul - Dinamo (martie 2002), intr-o vreme in care Giovanni Becali arata un interes deosebit fata de clubul din "Soseaua Stefan cel Mare".
    4. Acelasi Dragomir face un tam-tam deosebit pe tema contractului dintre FRF si selectionerul Anghel Iordanescu si propune renuntarea la seviciul "generalului" , promitind ca il va aduce imediat pe Mircea Lucescu.
    5. Toamna trecuta, Gigi Becali a lansat un atac de o duritate inimaginabila fara precedent fata de selectioner, acuzindu-l de incompetenta si - mai ales - de coruptie. Procesul intentat de selectioner patronului stelist se afla in curs, in ciuda unor tentative de impacare.
    6. Reactia jucatorilor din lotul national fata de atitudinea jucatorilor stelisti nu poate fi intimplatoare, majoritatea dintre ei fiind impresariati de firma care nu de mult era condusa de Giovanni. In schimb, fotbalistii impresariati de aceasta firma nu au viata lunga la Steaua.
    Argumentele Federatiei
    1. Prioritatea oricarui fotbalist roman, din tara si strainatate, este echipa nationala.
    2. Regulamentele federale din Romania prevad prezentarea neconditionata a oricarui fotbalist din campionatul intern la actiunile lotului national, indiferent de caracterul acestora.
    3. FIFA prevede ca, in cazul in care reglementarile interne sint in contradictie cu cele ale FIFA, au prioritate cele interne.
    4. Calendarul actiunilor lotului national a fost transmis cluburilor si nu s-a inregistrat nici o obiectie.
    5. Nu poate fi pus semnul egal intre jucatorii intern si stranieri, intrucit primii sint in pauza competitionala, iar ceilalti sint in plina competitie.
    Argumentele Stelei
    1. Reglementarile FIFA prevad obligativitatea jucatorilor de a se prezenta la lotul national, cu trei zile inainte de o partida de palmares.
    2. Constitutia Romaniei stipuleaza ca "daca exista neconcordante intre pactele si tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului la care Romania este parte si legile interne, au prioritate reglementarile internationale".
    3. Sistemul de stagii de pregatire in cantonamente prelungite al echipei nationale este perimat si nu se mai practica in tarile cu fotbal civilizat.
    4. Jucatorii din primul esalon intern care refuza prezentarea la actiunile lotului national pot fi sanctionati de catre LPF, nu de FRF.
    5. In timp ce cluburile sint in ultimele faze a pregatirilor, cu meciuri amicale de omogenizare, nationala face pregatiri de rutina.
    Iliescu l-a convins pe Gigi
    Clubul Steaua a dat publicitatii, aseara, un comunicat legat de scandalul de la echipa nationala, in care acuza FRF ca are o pozitie dictatoriala.Gigi Becali a declarat ca jucatorii echipei sale se vor prezenta la echipa nationala de fotbal, in data de 15 februarie, urmare a interventiei presedintelui Ion Iliescu pentru deblocarea scandalului pe aceasta tema. Consilierul prezidential Octavian Stireanu l-a sunat pe Gigi tocmai cind acesta sustinea o conferinta de presa,?incercind sa-l determine, in numele presedintelui Ion Iliescu, sa permita jucatorilor de la Steaua sa se prezinte la lotul national. <195> Urmare a acestei discutii, Gigi Becali a mers la Palatul Parlamentului, unde seful statului participa la o ceremonie de acordare a unor premii de catre o fundatie, pentru a vorbi cu Ion Iliescu."Cred ca implicarea presedintelui Iliescu a fost foarte buna si probabil ca in fotbal nu se vor mai intimpla abuzuri si vorbitul pe picior de forta", a afirmat Becali. El a mai spus ca este normal ca presedintele sa se implice in acest domeniu si ca interventia sefului statului inseamna ca el nu s-a luptat cu morile de vint. Insusi Dumitru Dragomir, presedintele LPF, a indemnat pe cei patru internationali stelisti sa se prezinte: "Steaua are dreptate, dar trebuie sa cedeze", a spus Mitica.

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri