Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Raportul "comisarului"

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Corpul tehnic al nationalei noastre la Euro 2000 a fost format din cinci tehnicieni, selectionerul Emeric Ienei avind drept miini drepte pe Gabi Balint, Dumitru Moraru, Dan Apolzan si Ion Moldovan, ultimul fiind si antrenorul nationalei de tineret. "Comisarul" a avut amabilitatea de a destainui cititorilor "Monitorului" multe dintre lucrurile legate de atmosfera din Benelux precum si din intimitatea tricolorilor nostri.
    - Domnule Moldovan, sa ne incalzim putin cu o creionare a tabloului general al acestor Europene, din punct de vedere al organizarii si a atmosferei de acolo.
    - Din punctul meu de vedere pot sa spun ca a fost o editie foarte reusita, atit in ceea ce priveste organizarea cit si a calitatii fotbalului etalat. Romania a avut parte de conditii excelente de pregatire, fapt ce a dus la pastrarea locului de cantonament si inaintea meciului cu Italia, desi acest lucru ne-a costat 22 000 $ pentru ca UEFA, ne rezervase un alt hotel. Referitor la atmosfera pot sa spun ca la fiecare pas se simtea pulsul Europenelor, localnicii intorcind capul dupa orice antrenor sau jucator, bucurosi ca au vazut de aproape pe unul din eroii competitiei. Mai mult m-au impresionat duelul verbal si de culoare al galeriilor, care s-au purtat exemplar pe stadioane, incidentele aparind in afara arenelor.
    - Care a fost efectiv misiunea dumneavoastra in Benelux?
    - Alaturi de Dan Apolzan, am avut, in principal, rolul de a urmari echipele cu care urma sa se intilneasca Romania si pe potentialii adversari, si a le diseca jocul pe considerente de strategie, tactica, etc. Am fost prezent la 7 meciuri informindu-l pe domnul Ienei de toate particularitatile jocurilor vazute.
    - Ati remarcat ceva noutati din punct de vedere tactic?
    - Ceva spectaculos nu putea sa apara. Totusi, s-a remarcat ca echipele care au jucat cu doi fundasi centrali de marcaj si un singur virf impins, sustinut de 2, 3 sau chiar 4 jucatori, au avut o mai mare disponibilitate pentru constructie si atac. Bineinteles, fiecare formatie a avut specificul sau. Italienii au facut obisnuitul lor catenaccio, cu contraatacuri foarte periculoase, olandezii au aglomerat zona centrala creind spatii de manevra in zonele laterale iar omogenitatea francezilor, care au construit cu rabdare aceasta echipa de multi ani, a iesit in evidenta. Am vorbit cu Puiu Iordanescu si mi-a spus ca, dupa fiecare meci, Comisia Tehnica a UEFA analiza ce s-a vazut, concluziile vizavi de strategiile de dezvoltare a jocului urmind a fi prezentate dupa sfisitul campionatului.
    - Alunecam discutia si spre echipa noastra?
    - De acord! Chiar daca se putea mai mult, eu consider prestatia noastra la Euro drept o reusita, ajungerea in sferturi fiind o performanta. Sa nu uitam ca ne-am calificat in dauna Germaniei si, daca in acest caz se poate spune ca declinul lor era evident, nu putem afirma acelasi lucru despre Anglia. Eu consider ca englezii nu au jucat deloc rau la Euro, nici in meciul cistigat cu nemtii, nici in cel cu portughezii, cind au condus cu 2-0 si nici in cel contra noastra care a fost apreciat ca unul din cele mai frumoase meciuri din faza grupelor.
    - Totusi, au existat destule critici la adresa lui Ienei si a jocului prudent facut in mai toate meciurile.
    - Se uita ca, printre altele, domnul Ienei a reusit un lucru extraordinar, gasind mijloacele de reechilibrare pentru jucatorii nostri care au avut sezoane extrem de incarcate la echipele de club. De altfel, eu zic ca se da nemeritat cu pietre in domnia sa. Avem nevoie de lideri, de oameni cu personalitate care sa impuna respect si vad ca tocmai in ei se arunca cu noroi. Cam acceasi situatie a patit-o si Hagi, care este un geniu. Apropo de cei doi, as vrea sa spun ca, dincolo de nivelul declarativ, eu cred ca nu exista nici un antrenor roman care sa nu-l bage pe Hagi in meciul cu Italia!
    - Hagi a si gresit...
    - Va spun eu, care am fost in mijlocul tricolorilor, ca a suferit enorm pentru ca nu a reusit sa faca mai mult, desi nu a jucat rau. Ar trebui sa stim sa ne sprijinim mai mult idolii. Uitati-va ce au facut francezii cu Platini iar acum el ajuta inzecit fotbalul francez. Cam asta ar trebui sa facem si noi cu Hagi.
    - Care ar fi plusurile acestui turneu din punctul de vedere al romanilor?
    - In primul rind faptul ca am dovedit ca producem in continuare talente si ca nu va exista un vid iar schimbul de generatii se va produce fara sincope. Chivu, revelatia turneului dupa multe voci autorizate, Mutu, ce a facut un salt important calitativ si care daca va juca titular la echipa de club va creste si mai mult, sint cele mai bune exemple. Chiar daca nu au evoluat sau nici nu au fost la Euro, Hildan, Lincar, Catalin Munteanu si Alin Stoica pot deveni si ei oameni de baza ai viitoarei nationale. As extinde si mai mult, la nivelul lotului de tineret unde un Codrea, Dancia, Sinmartean si, mai ales, Marius Niculae sint reale talente. De altfel, in privinta ultimului, cred ca daca erau posibile mai multe locuri in lotul deplasat la Euro i-ar fi prins foarte bine sa fie in mijlocul echipei atit sub aspectul intrarii in atmosfera cit si din punct de vedere al relatiilor de joc.
    - Spuneti-ne daca a existat o raceala intre "senatori" si "lupii tineri".
    - Eu nu am simtit deloc asa ceva, discutiile din presa legate de Mutu aparind in urma unor copilarii, teribilisme ale acestuia, dar nu a fost nimic grav. Pentru a sustine afirmatia mea pot sa spun ca l-am vazut foarte des pe Gica Popescu discutind cu Chivu si pe Hagi cu Mutu, fiecare dintre cei doi mari jucatori consacrati ai nostri incercind sa transmita o parte din personalitatea lor celor care pot fi viitorul. Pentru ca, sa stiti, nici lui Hagi, nici lui Popescu nu le este deloc indiferent viitorul nationalei.
    - Pe cine il vedeti ca fiind urmasul lui Hagi?
    - Hagi este inegalabil! Totusi, sint deja mai multe variante pentru incercarea de preluare a rolului avut de el in echipa. Eu cred ca principalii favoriti sint Catalin Munteanu, Mutu si Adrian Ilie.
    - Cum va veti aduce aminte peste ani despre aceste Europene?
    - Ca un campionat in care am demonstrat inca o data ca sintem una din valorile fotbalului european si in care ne-am indeplinit obiectivul. Din punct de vedere personal a fost o experienta extraordinara legata de foarte multe aspecte, printre care implicarea in munca colectivului de antrenori, de prieteniile legate si de trairile avute in sinul familiei nationalei noastre. (A consemnat Ovidiu MINEA)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri