Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Ruleta de la Montreux

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    In toamna anului 1999, nationala Romaniei s-a calificat, fara infringere, la Euro 2000, intr-o grupa cu Portugalia, Slovacia, Ungaria, Azerbaidjan si Liechtenstein. A fost ultima calificare a fotbalului romanesc, cu antrenorul Victor Piturca la cirma. Piturca a fost demis, din motive care n-are rost sa le reamintim, la nationala s-au mai perindat Emerich Ienei, Ladislau B?l?ni, Gheorghe Hagi, Anghel Iordanescu, pentru a se reveni la Piturca, dar nici unul nu a obtinut vreun asemenea succes, fapt care a daunat enorm fotbalului romanesc. Cum istoria se dovedeste de multe ori ciclica, soarta ii da sansa lui Piturca de a incepe reinnodarea sirului calificarilor, cu preliminariile Euro 2008, competitie a carui turneu final are loc in Austria si Elvetia. Mai mult decit atit, echipa Romaniei are sansa de a fi repartizata in urna a doua valorica, evitind combinatii foarte neplacute, cum ar fi (de pilda) Olanda - Germania, Franta - Italia, sau Cehia - Spania. Cum din cele sapte grupe se califica primele doua echipe (fara nici un fel de baraj), sansele echipei Romaniei de a se califica la competitia de peste doi ani sint substantial mai mari decit in trecut.
    Aceasta dintr-un motiv foarte simplu: cele 50 de echipe inscrise in preliminarii vor fi impartite in sapte grupe, sase din cite sapte echipe si una de opt. Rezulta, deci, 7X2# 14 echipe calificate, la care se adauga cele doi tari organizatoare, completind tabloul final de 16 al turneului final. Cum este normal, in fiecare grupa se vor juca meciuri tur-retur, fiecare cu fiecare, in caz de egalitate de puncte, criteriile de departajare aplicate fiind, in ordine: rezultatele directe, golaveraj, numar de goluri marcate per total si numarul de goluri inscrise in deplasare.
    Cele 50 de echipe inscrise sint impartite in 7 urne valorice: 6 de 7 echipe si una de cite opt (ultima), in grupa care contine opt formatii, fiind repartizate doua din ultima urna. Componenta urnelor a fost stabilita in functie de clasamentul FIFA al natiunilor, cu o singura exceptie: Grecia, al carei loc ar fi fost, in mod normal, in a doua urna, a fost promovata cap de serie, datorita victoriei la Euro 2004. Tragerea la sorti a grupelor va avea loc astazi, de la ora 13,00, la Montreux si va fi transmisa in direct de TVR 1.
    Componenta urnelor valorice
    1. Grecia, Olanda, Portugalia, Anglia, Cehia, Franta, Suedia.
    2. Germania, Croatia, Italia, Turcia, Polonia, Spania, Romania.
    3. Serbia-Muntenegru, Rusia, Danemarca, Norvegia, Bulgaria, Ucraina, Slovacia.
    4. Bosnia-Hertegovina, Irlanda, Belgia, Letonia, Israel, Scotia, Slovenia
    5. Ungaria, Finlanda, Estonia, Tara Galilor, Lituania, Albania, Islanda.
    6. Georgia, FRI Macedonia, Belarus, Armenia, Irlanda de Nord, Cipru, R. Moldova
    7. Liechtenstein, Azerbaidjan, Andorra, Malta, I. Feroe, Kazahstan, Luxemburg, San Marino.
    Cea mai buna grupa: Grecia, Romania, Slovacia, Israel, Albania, Luxemburg
    Cea mai rea grupa: Olanda, Romania, Danemarca, Belgia, Belarus, Azerbaidjan.
    Pronosticul nostru: Portugalia, Croatia, Bosnia, Tara Galilor, Cipru, Feroe.
    Romania nu s-a intilnit niciodata (nici macar in meciuri amicale) cu Belarus, Malta si Kazahstan. Ucraina, Letonia, Estonia si R. Moldova ar fi adversari in premiera in meciuri oficiale. Cele mai frecvente adversare ale Romaniei in meciurile de la Europene si Mondiale au fost Cehia (intilnita de 10 ori, inclusiv fosta Cehoslovacia), Spania (6), Elvetia si Anglia (5).

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri