Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Rusii dau navala!

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Vicecampioana Romaniei Unirea Urziceni va intilni formatia rusa Zenit Sankt Petersburg, in turul trei preliminar al Ligii Campionilor, conform tragerii la sorti de vineri de la Nyon. Unirea va juca prima mansa pe teren propriu, la 27 iulie, in timp ce mansa secunda se va disputa pe 4 august.

    I-au luat pe britanici la rind

    Zenit se afla in plin campionat si dupa 12 etape echipa antrenata de italianul Luciano Spalletti este liderul neinvins al primei ligi din Rusia, cu 30 de puncte, sase mai multe decit ocupanta locului secund, TSKA Moscova. Zenit, formatia "colosului" Gazprom, a cistigat noua partide si a remizat in trei meciuri. Echipa rusa s-a calificat in Liga Campionilor, dupa ce a ocupat pozitia a treia in sezonul trecut, cu 54 de puncte, la noua puncte de campioana Rubin Kazan. Cel mai bun an al formatiei ruse a fost 2008 cind, sub conducerea antrenorului olandez Dick Advocaat a cistigat Cupa UEFA (2-0 in finala de la Manchester, cu Glasgow Rangers, prin golurile marcate de Denisov si Zirianov) si apoi a cucerit si Supercupa Europei, dupa ce a dispus cu 2-1, la Monaco, de Manchester United. Au inscris: Pogrebniak ('44) si Danny ('59), respectiv, Vidic ('73).

    Portarul Malafeev, Aniukov, Krizanac, Sirokov, Sirl, Zirianov si Denisov, din lotul actual al Zenitului, au jucat finala de la Manchester, iar in Supercupa a evoluat si atacantul portughez Danny. De-a lungul vremii, la Zenit au jucat si doi fotbalisti romani: Daniel Chirita (2002-2004, 47 de meciuri) si Zeno Bundea (2002, doua partide). Din decembrie 2009, formatia a fost preluata de italianul Luciano Spalletti (51 de ani), fost antrenor al echipelor AS Roma si Udinese. Spalletti a fost desemnat in 2006 cel mai bun antrenor din Serie A, cind pregatea pe AS Roma, echipa cu care a cucerit de doua ori Cupa Italiei si o data Supercupa Italiei. Dupa numai cinci luni, Spalletti a reusit sa "ia" un trofeu si la Zenit, Cupa Rusiei, in finala cistigata, la 16 mai, cu Sibir Novosibirsk, scor 1-0. Printre vedetele echipei se numara portarul Viaceslav Malafeev, fundasul Alexander Aniukov (capitanul echipei), mijlocasii Vladimir Bistrov si Igor Denisov, atacantul Alexander Kerjakov, toti internationali rusi, fundasul portughez Fernando Meira, mijlocasul italian Alessandro Rosina, atacantul sirb Danko Lazovic si mijlocasul portughez Danny. Ultimii doi au participat la Cupa Mondiala din Africa de Sud. Golgheterul echipei in primele 12 etape este Bistrov, cu cinci reusite. In palmaresul echipei fondate in 1925 figureaza un titlu de campioana a Rusiei, in 2007, unul de campioana a fostei URSS, in 1984, Cupa Rusiei in 1999 si 2010, Cupa fostei URSS, in 1944, Cupa UEFA si Supercupa Europei, ambele in 2008.

    In Europa, prin disciplina

    Alte doua echipe romanesti si-au aflat adversarele in turul III preliminar al Ligii Europa, FC Timisoara cu Dinamo, ultima avind sanse mari de calificare in aceasta faza dupa victoria obtinuta in deplasare, scor 2-0, in fata echipei moldovene Olimpia Balti.

    FC Timisoara va intilni invingatoarea dublei manse dintre MyPa-47 (Finlanda) si UE Sant Julia (Andorra). In prima mansa, disputata in Finlanda, finlandezii au invins cu 3-0, prin golurile marcate de Ricketts ('43) si Äijälä ('56, '65 - penalty). Asa ca fotbalistii andorrani au sansa Olimpiei Balti de a ajunge in turul III preliminar.

    MyPa-47 este o prescutrare de la denumirea Myllykosken Pallo - 47 si a fost fondata intr-o asezare numita Myllykoski, inghitita de orasul Anjalankoski, care la rindul sau, a ajuns suburbie a unei localitati mai mari, Kouvola. MyPa, pregatita acum de Janne Lindberg, a cucerit titlul national in 2005 si Cupa Finlandei in 1992, 1995 si 2004. Din aceste motive, a jucat de citeva ori in Cupele Europene, ajungind pe tabloul principal al Cupei UEFA in 2005, cind a fost eliminata de Grasshoppers Zürich. De remarcat faptul ca MyPa s-a clasat pe locul IX in ultima editie a campionatului finlandez, ajungind in Liga Europa pe cai ocolite: Finlanda a primit un loc suplimentar in Cupele Europene datorita clasamentului fair-play, care a fost atribuit celei mai disciplinate echipe din campionat!

    Cit despre formatia andorrana, este cunoscuta oarecum in Giulesti, de la primul tur al Cupei  UEFA in 2005, cind a intilnit Rapidul. Giulestenii au cistigat ambele partide cu 5-0. Echipa din Principatul aflat in Muntii Pirinei, intre Franta si Spania a fost campioana in 2009 si este pregatita acum de Patricio Gonzalez.

    Haiducii de odinioara

    Nu aceeasi bafta au "ciinii rosii" care vor trebui sa joace in turul III preliminar, daca trec de Olimpia Balti cu cel mai dificil adversar posibil, formatia croata Hajduk Split. In istoria fotbalului croat, Hajduk a fost si este cea mai iubita echipa, iar ca performante nu este depasita decit de Dinamo Zagreb. Hajduk detine noua titluri si noua cupe in fosta Iugoslavie, iar in Croatia a cucerit sase titluri si cinci cupe. In Cupele Europene a ajuns de doua ori pina in semifinale: Cupa Cupelor in 1973 si Cupa UEFA in 1984. Remarcabila a fost prestatia din Liga Campionilor 1995 cind Hajduk a fost eliminata in sferturi de Panathinaikos Atena. In anul curent, Hajduk s-a clasat pe locul II in campionat si a cistigat Cupa Croatiei. De doua dintre cele mai stralucite sezoane ale "albilor" se leaga si confruntarile cu echipele romanesti. In 1983-1984, in primul tur al Cupei UEFA, Hajduk a eliminat Universitatea Craiova la lovituri de departajare, dupa 1-0 la Craiova (gol Geolgau) si 0-1 la Split, din echipa croata facind parte celebrii gemeni Zlatko si Zoran Vujovic, precum si bosniacul Blaz Sliskovic, fost antrenor la Unirea Alba Iulia. In 1994-1995, Hajduk (cu Asanovic si Rapaic) s-a intilnit cu Steaua intr-o grupa de Liga Campionilor. Croatii au cistigat in Ghencea cu 1-0, Steaua s-a revansat copios la Split (4-1), dar Hajduk a mers pina in sferturi. In ultimii ani, clubul de la Adriatica (la care a jucat, pina nu demult, Florin Cernat, sub forma de imprumut de la Dinamo Kiev) nu a mai reeditat nici pe departe succesele trecute.Actualul antrenor al echipei din Split este Stanko Poklepovic.

    Daca FC Timisoara joaca prima mansa pe teren propriu, Dinamo (evident, in caz de calificare) va evolua mai intii la Split si apoi la Bucuresti. Cele doua manse ale turului III preliminar din Liga Europa se vor disputa pe 29 iulie si 4 august.

      

     

    Cu cine ne batem?

    Zenit: Malafeev, Borodin, Jevnov (portari), Krizanac (croat), Meira (portughez), Hubocan (slovac), Lombaerts (belgian), Lumb (danez), Aniukov (fundasi), Sirl (ceh), Danny (portughez), Rosina (italian), Huszti (ungur), Sirokov, Zirianov, Bistrov, Faizulin, Denisov (mijlocasi), Lazovic (sirb), Kerjakov, Kanunnikov (atacanti).

    MyPa: Kuismala, Johansson (portari) - Timoska, Uimaniemi, Tuunainen, Lindberg, Oksanen, Aho, Perttula (fundasi), Hietanen, Okkonen, Ady (tunisian), Äijälä, Benevides (brazilian), Rautiainen, Saxman, Kivinen (mijlocasi), Votinov (rus), Ricketts (canadian), Kurittu, Koljonen, Alonen (atacanti).

    Sant Julia: Tremonti (argentinian), Burgos (chilian), Perianez (spaniol) - portari; Wagner, Abidan, Nastri (argentinieni), Varela (uruguayan), Fajardo, Moreno - fundasi; Fontan, Matamala, Vila (spanioli), Xinos, Miraglia, Iguacel (argentinieni), Peppe (uruguayan), Gonçalves (portughez), Moreira, Muñoz - mijlocasi; Romero, Perez (argentinieni), Bernales (chilian), Mejias (spaniol) - atacanti.

    Hajduk: Subasic, Kalinic, Radosevic (portari) - J. Buljat, Vejic, Jozinovic, Strinic, M. Buljat, Jonjic, Maloca (fundasi); K. Ljubicic, Ibricic (bosniac), Andric, Tomasov, Oremus, Brkljac, Ticinovic, M. Ljubicic, Anas Sharbini, Rezic, Trebotic (mijlocasi), Ahmad Sharbini, Vukusic, Cop (atacanti).


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri