Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Sa invatam de la vecini!

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Iesirea la defilare si a formatiilor din grupa C a facut ca primul tur de orizont al Euro 2000 sa se incheie marti seara. Acum fiecare microbist cauta sa-si faca ordine prin cele ce a vazut si sa transfere de pe retina in subconstient primele impresii lasate de cele 16 comandouri plecate la lupta pentru coroana de sef al fotbalului european.
    Peste Belgia sau Suedia se trece repede, gustul de grapefruit lasat de meciul de deschidere nefiind inca estompat. Nici Italia nu a impresionat, faptul ca briliantul Del Piero este tinut pe banca sugerind cum nu se poate mai bine ca antrenorul "squadrei" este un fost portar, preocupat de rezultat si nu de spectacol. In ceea ce-i priveste pe turci, asa cum era de asteptat, ei joaca doar cu inima, insuficient la un asemenea nivel, semiluna pierzindu-si mult din stralucire acum cind Hagi sau Popescu imbraca alte tricouri iar Taffarel se bronzeaza pe Copacabana.
    De obicei pe jucatorii foarte inalti nu ai cum sa-i simpatizezi insa, dupa meciul cu Olanda, care, in ciuda victoriei a dat senzatia ca a ratat startul, mai drag mi-a fost uriasul Koller decit "zburatorul" ce si-a uitat elicea la vestiare, Bergkamp. De cind nu ne mai scot din "gitani" am uitat ca francofonia este ceva la moda in tara noastra insa nu ai cum sa uiti de jocul de metronom al "cocosilor" care i-au ciugulit de nu s-au vazut pe vikingii veniti din Danemarca, care, fara fratii Laudrup, seamana cu o bere fara acid. A mai fost si zimbetul ca de copil pus mereu pe sotii a novegianului Solskjaer care a aratat ca armada lui Camacho nu este deloc invincibila. Din grupa care ne doare cel mai tare, am ramas, alaturi de impresia ca meciul Portugalia - Anglia se juca pe Play Station, si cu o mare dezamagire, spiritul mioritic impiedicindu-ne sa batem o nationala a Germaniei din care a ramas doar numele.
    Pentru mine cel mai plin de invataminte pentru toti romanii a fost meciul Iugoslavia - Slovenia in urma caruia am inteles, in sfirsit, admiratia trimbitata mereu de Cornel Dinu la adresa sirbilor. Sa egalezi de la 0-3 in conditiile unui om in minus si in fata unei echipe pentru care o victorie fotbalistica in fata Iugoslaviei echivala cu o a doua proclamare a independentei este mai mult chiar decit performanta Portugaliei din meciul cu Anglia. Dupa ce am vazut acest meci, pe care, initial, lumea il califica ca fiind de maximum o stea, am regretat inca o data faptul ca prin vinele tricolorilor (exceptia Belodedici va fi cu siguranta doar turist in Benelux) nu curge macar o picatura de singe sirb.
    Multa lume l-a ironizat pe Boskov pina si referitor la modul in care s-a imbracat, alegind treningul (si acela statea ciudat pe el!) care sugereaza mult mai pregnant sudoarea si transpiratia decit vreun costum Armani sau Hugo Boss preferat de alti antrenori. In egalul cit o victorie a sirbilor este insa si ceva din aplauzele si stringerile din pumni care indemnau la lupta, facute la 0-3 (citi nu au ris inca o data de batrinelul hirsit prin Il Calcio atunci?) de cel care se incapatineaza sa antreneze in loc sa-si creasca nepotii. Ati vazut golul lui Drulovic? In spitul lui (total inestetic, dar atit de util) s-a adunat parca toata rezistenta partizanilor care nu capitulau nici cind se luptau unul contra zece. Ati vazut cum alergau la 0-3 alde Milosevic de parca de sprintul lor depindea salvarea natiei? Si daca gulerele tricourilor lui Mihajlovic sau Stojkovic ar fi fost asezate normal si nu imbufnate ca la un cavaler medieval si vedetele vecinilor nostri nu ar fi fost frine in loc de acceleratoare, atunci cu siguranta ca Tito s-ar mai fi rasucit inca o data in mormint bucuros ca "tradatorii" care au plecat de la sinul "patriei mama" au fost invinsi, macar pe terenul de fotbal.
    Dupa cele vazute marti seara cuvintele spuse la sfirsitul meciului cu Germania m-au suparat si mai mult. Nu caldura (paradoxal, toti comentatorii au spus ca vremea era optima pentru fotbal) a fost de vina ca nu i-am batut pe nemti, domnule Ienei, nu valoarea germanilor, nu Kim Milton Nielsen (nici la Euro nu scapam de psihoza arbitrajelor, si asta in frunte cu capitanul Hagi) si nici evolutia mai putin reusita a unor piese grele ale noastre. De vina a fost "onorabil", un cuvint care a stat pe buzele tuturor dupa rezultatul cu nemtii si in mintea tuturor in timpul partidei. Abia cind vom scapa de psihoza onorabilului si vom gindi ca trebuie sa cistigam, indiferent de stilul de joc adoptat (putem sa ne aparam si cu toata echipa, daca asa stim sa cistigam), abia atunci vom putea permite visului dat de declaratiile ultimilor doi Gicani giganti ai fotbalului nostru sa ne mingiie. Pina atunci, vom ramine totdeauna cu putinul nostru cu care ne-am multumit de atitia ani, onorabililor! (Ovidiu MINEA)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri